fredag 2. desember 2011

Stiklinger og pelargonium-planer

Håpefulle små gleder seg til balkongferie til sommeren...
Jammen kom jeg nesten litt i vårstemning av å klippe ned plantene og sette stiklinger! Hadde egentlig tenkt å gjøre dette på senvinteren, men så fant jeg en liten rest med jord som med fordel kan ryddes vekk før jul, og da var det jo litt fristende å sette stiklinger nå mens plantene ennå var ganske grønne og fine.

Har hørt at det er veldig lett å ta stiklinger av Pelargonium, og jeg laget forsåvidt en ny plante på jobb i vår, så det går sikkert greit nå også. Det eneste jeg er litt spent på er egentlig om det blir nok lys midtvinters. Men, i verste fall er det jo bare å gjøre et nytt forsøk til våren - hvis morplantene overvintrer. Innser at de blir for stygge til å feire jul i stuevinduet, så det kan faktisk bli litt logistikktrøbbel.

Hva er så planene med stiklingene? Jo, jeg kan tenke meg å prøve noen av Pelargoniumene på balkongen neste år, og jeg kan tenke meg å prøve dem i feriehagen - i krukker ute i sommerhalvåret, og inne om vinteren. Har ikke lyst å sette morplantene ut - så da er det greit å ha backup stående inne.

Bortsett fra en 'Dronning Ingrid' er sortene ulike engle-pelargoniumer - riktblomstrende men med nokså små blomster. Kanskje jeg kjøper noen sorter med større blomster til våren.

Har du erfaring med stiklinger på denne tiden, eller venter du til våren?

6 kommentarer:

 1. Det var et vårlig flott bilde! Jeg har best erfaringer med å ta stiklinger av pelargonia på våren. Men med godt lys inne, så skulle det jo ikke ha så mye å si om du har tatt de nå. Lykke til med stiklingene!

  SvarSlett
 2. En får et eget forhold til de plantene en greier å drive frem selv .
  Jeg har satt mine pelargonium i kjelleren så de har nok gått litt i dvale for i år.
  Lykke til med stikklingene dine.

  God advent og helg , klem Marit.

  SvarSlett
 3. Hei Marit og marit :D Det vil jo helst gå bra!

  Når plantene settes i kjelleren, kan de da stå helt mørkt sånn at det egentlig er en sovende rot du overvintrer? Kanskje sånn oppbevaring ville vært like greit som å ha slitne planterester stående i vinduskarmen over vinteren...

  SvarSlett
 4. Å rote seg inn i pelliz-verdenen er farlig, Bille. Bare så du ikke kommer til sommeren og klager på at ingen advarte deg!

  Men deilig med litt jord mellom fingrene nå på tampen av sommeren. her i Horten er det tid for siste plantingsøkt. Ha en god helg. :-)

  SvarSlett
 5. Bille, jeg tror de har best av å ha lys i gjennom vinteren. Har du en kjølig vinduspost så er jo det et flott sted å overvintre de. Jeg har alltid lys på planterommet mitt om vinteren. Men det går sikkert bra i mørke også, men da blir skuddene så svake og lysegrønne. Husk på at de skal ha lite vann om vinteren!

  SvarSlett
 6. Jeg syns det var en god ide å ta stiklinger nå, bare for å slippe å lengte så fælt etter våren :-). Det blir spennende å hvor mye blomster du får på dem på skyggebalkongen. Det blir sikkert fint, for de er snille pelargoniaene!

  SvarSlett