lørdag 10. desember 2011

Foto: Hvordan lure lyset

Har du noen gang tatt et bilde under helt greie lysforhold, og så viste det seg at det likevel ble for mørkt eller for lyst? Da er det sannsynligvis kameraets lysmåler som har tenkt litt feil.

Nå vet jeg jo ikke hvordan alle digitale fotoapparater måler lyset, men de fleste har nok en automatisk lysmåler som sjekker et par punkter i bildet i det du trykker inn utløserknappen. I mitt kamera vises en liten ramme i midten av søkebildet, og jeg tror at kameratet bruker informasjon fra det feltet til bl.a. å vurdere lyset. Hvilket eksakt punkt som måles vet jeg ikke.

Spanske margeritter, kamera trodde hele bildet var for mørkt.
Her har jeg nok truffet det hvite og kamera har redusert lyset.
Noen ganger er punktene som sjekkes ikke representative for bildet ellers. Det er nemlig avgjørende om lysmålerpunktet treffer områder som er mye lysere eller mørkere enn resten av motivet. F.eks. hvis en hageplante står foran et hvitmalt gjerde, eller hvis du fotograferer en lys blomst mot mørkere bladverk. I sterkt sollys kan dessuten gjenskinn fra saftige plantedeler eller vann narre kameraets lysmåler. Hvis lyset måles på et mørkt område, vil kamera tro at HELE bildet trenger mer lys, og dermed kan det bli overeksponert. Som de to bildeeksemplene viser, kan samme motiv og lysforhold gi vidt forskjellige resultater fordi lyset ble målt på ulike punkter i bildet.

Du kan overstyre dette ved å bestemme sånn ca hvor kameraet skal måle lyset. Jeg prøver da å finne en mellomting, altså unngår jeg at lysmåleren treffer de lyseste/mørkeste delene av bildet. Ofte er det nok å flytte kamera bittelitt, lysmålerpunktet bør jo finnes innen det bildeutsnittet som skal knipses.

Når jeg trykker utløserknappen litt inn for å låse innstillingene, kan jeg se på displayet hvordan det slo ut. Ved å gjøre det samme på ulike deler av motivet, kan jeg lete etter den effekten jeg ønsker. Dette blir litt forskjellig fra motiv til motiv og er heller ingen eksakt vitenskap, så du må prøve deg fram! Når jeg tror jeg har låst en brukbar lysmåling, flytter jeg kameraet tilbake sånn at jeg får det riktige motivet i søkeren, og tar bildet. Vær obs på at denne metoden også låser fokus, så det lysmålerpunktet du velger bør være like langt unna kamera som den delen av bildet du ønsker å ha skarpest. Dette er særlig viktig når avstanden til motivet er kort.

Sterkt sollys gir lett lystrøbbel. Her er bildet overeksponert.
Litt bedre resultat når lysmålerpunktet er valgt selektivt.
På denne måten kan lysmålingen overstyres hvis lysforholdene eller motivet er vanskelige, selv om du bruker kameraets automatikk. Heldigvis er det ikke nødvendig å tenke på lysmålingen hver gang det skal fotograferes - det er særlig i solskinn at lyset blir vrient.

Det er en stund til vi kan fotografere i hagen igjen, men juleplantene inne er jo også fine motiver å øve seg på :-)

PS: Mine fototips er for hobbyfotografer som sverger til automatikk, men som også ønsker å ta litt bedre bilder.

4 kommentarer:

  1. Nyttige tips. Tusen takk!
    God helg.

    SvarSlett
  2. Undrar om jag inte sak avsätta några timmar till min kamera, jag är en mästare på att få fel ljus. Inte för att jag helt förstod dina inställningar men jag får spana på kameran först..

    SvarSlett
  3. Hei begge, og god helg! :D

    Mia: Det var ikke så godt forklart, jeg har redigert det litt nå, men tror nok at det er lettere å forstå når man prøver det ut med eget kamera. Det viktigste er å vite om muligheten til å overstyre, så kan man heller bli ekspert senere :D . Det er forresten veldig mange fine bilder i din blogg!

    SvarSlett
  4. Tusen takk for nyttige fototips og for hyggelig kommentar i bloggen min.

    Ønsker deg en fin adventstid :-)

    SvarSlett