torsdag 15. desember 2011

Overvintring av stauder

I år skulle jeg bare ha sommerblomster på balkongen, etter flere mislykkede forsøk på å overvintre selvsådde stauder. Siden staudene blomstrer først det andre året, ble det jo aldri noen blomstring. Innpakking hjelper lite når det er 5 uker med 20 kalde grader. Men jeg tenker fortsatt at selv en balkonghage bør ha noen elementer som hentes fram igjen år etter år, for å skape kontinuitet og tradisjon, og da greier jeg altså ikke helt å slå fra meg tanken om stauder i krukker likevel...


Men så var det dette med overvintringen da. De to siste vintrene har vært ekstremt kalde, og ingenting overlevde på balkongen. Hadde jeg bare visst om den vinteren vi nå er på vei inn i blir like kald! Jeg må finne planter og metode som funker uansett hvordan vinteren blir.

Jeg er egentlig litt sent ute, men de få plantene jeg skal overvintre ville jo fint greid en tøff vinter om de vokste i et vanlig bed. Så noen kuldegrader tåler de nok også i krukke. Jeg har også tenkt at de har godt av en kjølig periode sånn at de kommer skikkelig i dvale før jeg setter dem i kjellerboden.


Der er det kaldere enn i leiligheten, men trolig litt i varmeste laget likevel. Der er det dessverre ingen vinduer, så det blir stummende mørke helt til jeg avduker våren og bærer plantene opp igjen. Og det blir veldig tørt, så jeg kommer til å vanne veldig forsiktig 2-3 ganger i løpet av vinteren.

Da er det egentlig bare å sette i gang. Det er fremdeles mye grønt i krukkene, men det må jeg vel bare klippe vekk.

De som skal feire jul i kjellerboden er Villpoppelrose (Lavatera thuringiaca), Gravbergknapp (Sedum spurium) og Fjellflokk (Polemonium caeruleum).

5 kommentarer:

 1. En får litt ansvarsfølelse for disse plantene ,
  og det er jo en god seier hvis de strutter av nye skudd og livsglede til våren.
  Jeg har også noen stauder jeg ikke fikk i jorden i høst så de får stå i kjelleren noen månder å hvile.
  Ha en fin førjulstid , juleklem fra Marit.

  SvarSlett
 2. Hei Bille.
  Jeg har klart å overvintre stauder i potte på balkongen, selv de verste vintrene. Det jeg gjorde var som følger. Jeg samlet en god del aviser før vinteren satte inn for fullt. Disse pakket jeg krukkene godt inn i- altså mange lag med aviser. Oppå pottene la jeg et tykt lag med mose som jeg hadde vært og hentet i skogen. Nå befinner min balkong seg under tak, men det må nok gå fint om de står under åpen himmel også? Kanskje dekke jorden med noen lag aviser også? Uansett høres det jo veldig lurt å lagre staudene i kjellerboden også! :-D Håper oppbevaringen blir vellykket!
  Ha en fortsatt fin adventstid
  Stein

  SvarSlett
 3. Jeg har aldri klart å overvintre stauder i krukker og tror ikke skal jeg prøve på det mer heller.
  Ønsker deg en fortsatt fin førjulstid.

  SvarSlett
 4. Jeg skal innrømme at det ikke er noen krise om plantene i kjelleren ikke greier seg. Det er nå en gang sånn at når våren kommer, får jeg akkurat like mye lyst på nye planter som alle andre :-D

  Stein: Innpakking i avis har jeg aldri prøvd, men jeg tror vel ikke at det greier å holde den langvarige frosten unna? Kan vel være litt forskjell fra sort til sort. Har surret litt bobleplast rundt villvin-krukken, men større krukker/kasser ville nok hatt mer effekt, tror jeg.

  Ha en fortsatt fin adventstid!

  SvarSlett
 5. Jeg har en sibirkornell, en gullklematis og en kaprifol som overvintrer i potter (store potter) i terrassse under tak. Det har gått fint - også med den fæle vinteren i fjor. Jeg dekker dem ikke. Men dette er jo egentlig ikke stauder... Jeg likte kasse/avistipset! God jul!

  SvarSlett