mandag 12. desember 2011

Stell av juleplantene

Det er igjen sesong for juleplantene, og jeg tenkte derfor å reklamere litt for en oversikt jeg lagde i Plantesentralen for et år siden. Der finner du nemlig tips om stell av Julestjerne, Juleglede, Svibel, Azalea, Amaryllis og Julekaktus. Her er oversikten.


De fleste juleplantene er varmekjære og tåler dårlig temperaturer under 15 grader, likevel frakter mange av oss plantene ubeskyttet i kalde vinterkvelder, f.eks. som en gave til vertskapet vi skal besøke. Eller vi handler til oss selv, og lar plantene stå i iskald bil mens vi bare skal shoppe siste rest (les: 2 timer) på kjøpesenteret. Det er fort gjort, og plantene skal uansett ikke vare evig, men altså; en litt bedre start for planten kan bety mye for hvor mye glede den orker å spre de kommende ukene :-)

En del er allergiske mot Julestjernen, og tror at de ikke kan ha den i hus. Det er jo fordi de tror at de røde bladene er blomsten, men det er jo ikke tilfelle. Det er de bittesmå gule greiene i midten som kan fremkalle allergiske reaksjoner. Så, knip bare vekk det gule som nesten ikke kan sees likevel...

Fruktfat og planter går dårlig sammen. Selv om frukten ser fresh og fin ut er den allerede i ferd med å brytes ned, og i den prosessen avgis det gasser som plantene liker dårlig. Sett derfor fruktfatet i et annet rom, uansett hvor dekorativt det jo er med et sånn overflødighetshorn i julestuen.

Ha en flott innspurt og nyt julehøytiden! Snart er balkong- og hagesesongen 2012 skikkelig igang!

3 kommentarer:

 1. Sant, så sant. Jag har givit upp julstjärnor, dom orkar inte mina dragiga fönster en gång.. Azalean är mycket mer tålig. Detta med det gula lärde jag mig tacksamt ett år, min som är en av dom allergiska. Man luras ju alltid att tro det röda är blomsten. Jag tjuvknöp gärna bort dom när vi var på besök hos andra också men jag tror ingen av dom tänkte på det efteråt..
  ha det bra :)

  SvarSlett
 2. Hei Bille. Takk for fin oversikt :-D
  Det med de gule blomstene i midten av Julestjernene skal jeg ha i minne, for jeg har jo opplevd å måtte flytte disse plantene inn i et annet rom når jeg har hatt allergiske gjester. Nå slipper jeg jo kanskje det i fremtiden! :-D
  Plantesentralen har jeg forresten aldri vært borti? Er det en side som drives av hageselskapet eller lignende?
  Ha en riktig fin adventstid Bille!
  Stein

  SvarSlett
 3. Hei Mia og Stein. Jeg liker også godt Azalea, det er ihvertfall den jeg har holdt i live lengst :D

  Stein: Plantesentralen er en database jeg mekket for et par år siden. Tanken var god, men det er nok en stund siden jeg la ut mer info. Trøsten er at innholdet aldri blir uaktuelt, så det får heller utvides i rykk og napp. Akkurat nå virker ikke søket pga at jeg rotet til noe programmering, men prøver å fikse det i kveld vha backup.

  Kos dere med advent!

  SvarSlett