fredag 5. august 2016

Tilbake i feriehagen

Årets sommer ser ut til å bli litt spesiell her i feriehagen. Vestlandet har hatt en uvanlig våt sommer, og den må i tillegg ha vært av det kjølige slaget, for her er det ennå mye som ikke har kommet i blomst. Er ikke dette litt sent, da? Det våte været har dessuten gitt en drømmesommer for sneglene, og ja - i år har de små vaktmesterne funnet veien til georginebedet mitt. Mer om det en helt annen dag.


Klematisen er kanskje hagens vakreste akkurat nå. Den blomstrer flittig, selv om den må ta til takke med lys fra nord. Det er en 'Piilu'. Det skal vokse en annen sort her også, men den er enten gått ut eller så er den allerede avblomstret. Eller kanskje den har tenkt å vente til september.


Du luer kanskje på hvordan det går med solsikkene her i feriehagen sammenlignet med de som kom i blomst på Skyggebalkongen i juli? Vel, som du ser på bildet står det ikke like bra til her i hagen. Knoppene har guts nok til å blomstre, men det skjer nok ikke første uken. Noen har gnafset på bladene, men ikke verre enn at plantene greier seg. De er bare litt mindre lubne enn de på bybalkongen. Så skyggesikker var slett ingen dum idé...


En plante som aldri skuffer her i feriehagen er Geranium. Jeg har mange sorter, men ingen blomstrer så rikt og lenge som den på bildet over. Det er en vanlig sort som danner digre tuer, og den sprer seg også lett til andre steder i hagen, men jeg ser at avkommet ikke alltid får like fine tegninger. Her må nok hageeieren inn og overstyre litt, den opprinnelige er forlengst klar for deling.

Jeg har forresten i flere år tenkt å lage et eget innlegg og geraniumene  mine her på bloggen, for å samle bilder av de sortene jeg har. Det kan jo være en grei oppgave til høsten, hvis jeg bare finner fram i den usorterte fotosamlingen.Det vokser en del liljer her i feriehagen, og selv om jeg har gått glipp av hovedblomstringen, er det jo kjekt at den siste blomsten ventet på meg. Så snart siste kronblad har falt skjærer jeg ned halve stengelen. Egentlig er jeg overrasket over at denne har holdt stand så lenge når det jo har regnet så mye.

Jeg skal ikke stoppe så lenge i hagen, men noen flere innlegg de neste dagene blir det i alle fall. Det er jo mye som skal fortelles, selv om de fleste prosjektene har gått dårlig, bedene er gjengrodde med høyt blomstrende gress og diverse rotugress, og georginebedet ennå ikke blomstrer. Det er ikke like kjekt å luke når alt er kliss-klass og det noen steder ser mer ut som høst enn sommer. Men det er rart med det, en hageeier greier jo uansett å finne gull på sine rundturer med kamera og kaffekrus. Og paraply.

Nyt helgen!

6 kommentarer:

 1. Min piilu blomstrer også med mange enkle blomster nå, mange flere enn i fjor. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den har vært ekstra fin i år, så får vi se hvordan min liker et par døgn med kuling :)

   Slett
 2. Nydelig Klematis, den var ny for meg. Ellers har juli vært våtere enn på lenge.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vått er greit nok hvis det er tørre dager innimellom, men i år er det ikke engang det. Enda godt jeg ikke skal male noe ute i år.

   Slett
 3. Vakker klematis og geranium! Vi på Østlandet har heldigvis sluppet unna mye av regnet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg returnerer snart til hovedstaden, så da er det vel en ganske stor sannsynlighet for værskifte både i øst og vest ;)

   Slett