onsdag 17. august 2016

Innspurt i feriehagen

Jeg har såvidt kommet meg i sommermodus igjen. Til tross for at hageåret har budt på vind, regn og mange skuffelser, finnes det også noen hyggelige øyeblikk. Og nå i innspurten ble det jammen litt oppholdsvær også.

Det er mye her i feriehagen som ble forsinket i år, eller som hadde lovende knopper som stormen tok knekken på. Men ett sted bugner det i alle fall, og det er i den gamle plantekassen som henger på et rekkverk.


Det har aldri vært så fullt i denne kassen, jeg tror faktisk at de slåss litt om plassen oppi der, men det skal de få lov til. En skog av ivrige Sommerazalea titter opp, og dessverre får jeg ikke se alle i blomst, men forestillingen var i hvertfall godt i gang allerede for en uke siden, da bildet ble tatt. Det vokser også flere Blodbeger i kassen, og som om det ikke var nok, har jeg også plantet flere stiklinger av en storvokst type Pelargonium (ses ikke på bildet, men er i live).

Jeg noterer meg at det ikke er fullt før det renner over, og tar med meg denne lykkelige erfaringen til neste sesong.


Jeg har nevnt før at Dahliaene i hovedbedet ble slått flate av sommerstormen, men heldigvis vokser det georginer flere steder i hagen. Plantene som står i krukker er stort sett nye planter fra frø - det er like spennende hver gang en ny plante åpner sin første knopp. Jeg likte godt fargen på den over her!


I år er det mye ugress i bedene. Typisk nok har jeg luket mindre i år enn jeg pleier. Det må være rekordår når det gjelder vill Kvann, denne hadde sådd seg i bedet med Stjerneskjerm, og egentlig syntes jeg det var en grei kombinasjon. Jeg lar vanligvis Kvann få stå, men fjerner dem når det nærmer seg frøsetting. Noe sier meg at det vil bli mer enn nok av dem i bedene også til neste år.


I år har jeg nesten ikke studert insektene i hagen. Været får ta skylden for det også. Har registrert svært få humler i år, sammenlignet med tidligere år. Her er ihvertfall en flue på kosetur på en dahlia.


Det er ville tilstander flere steder på tomten. Akkurat dette stedet blir vanligvis klippet, men når disse gule kommer i blomst får gresset lov til å gro litt. De er så flotte når de er mange! Jeg har alltid kalt dem Sankthansblomst, men jeg er nokså sikker på at det er feil navn - ikke minst fordi de jo blomstrer i august...

Og helt til slutt...


... et overflødighetshorn av Blodbeger. Jeg pleier å sette tre bambuspinner med hyssing rundt sånn at rankene (med litt hjelp) kan klatre litt. Det var meningen i år også, men så ble jeg litt betatt av planten som flommer utover gressmatten. Ingen snegler bryr seg om å gnafse på Blodbeger, den største faren ser ut til å være hageeierens støvler. Det blir muligens dårligere med pollinering og frøsetting når blomstene får slenge seg så ubekymret i vått gress. I år har jeg Blodbeger på flere steder, så noen frø må det vel bli tilgang på uansett.

Hovedferien min går nå mot slutten. Foreløpig ingenting å skryte av, men når jeg rydder i fotofangsten dukker det sikker opp flere hageglimt som kan deles utover høsten.

God hageonsdag ønskes!

2 kommentarer:

  1. At blodbeget er sneglesikker visste jeg ikke Bille.
    Veldig greit å vite.

    SvarSlett
  2. Flotte bilder, flott kvann, ja, den passer godt der den står. Ha en fin dag på balkongen, hilsen Ingeborg

    SvarSlett