onsdag 7. oktober 2015

En oase midt i byen

Tenker du at storbyer som Oslo er asfaltjungler? De siste årene har det dukket opp blomsterkasser og pallekarmer med små kjøkkenhager nsten overalt. Det gir frodige bomiljø selv midt i byen! Noen ganger står kassene på offentlig sted sånn at enhver kan plukke med seg noe urter. Andre ganger befinner herligheten seg bak et høyt gjerde som her, forbeholdt f.eks. et borettslag.

Det morsomme med mange av disse oasene er at de dukker opp ganske uventet!


Enda større blir gleden når man stanser opp og legger merke til detaljene. Om det nå betyr å stirre gjennom et gjerde som her med kameralinsen, eller kun det blotte øyet. Hva driver de med der inne?


Sånne små bortgjemte aktivitetsrom blir ekstra flotte med spennende bygninger rundt. Her er en hel vegg dekorert med en haug mer eller mindre gale krokodiller som passer på, mon tro om de greier å holde skadedyrene unna?


Parsellene trenger ikke å være store for å romme mye fint.


Som for eksempel flotte purreløk. Her har gartneren mye å glede seg til!


Blomkarse hører selvsagt med i en kjøkkenhage. Akkurat denne varianten med så røde tegninger ved svelget har jeg visst ikke sett før.


Og så bakveggen da, med en flott villvin som lyser flammerødt i oktobersolen.


Oktober, ja. Men ennå blomstrer prestekragene. Ti poeng til den som bestemte at den runde steinen måtte få bli!


Mangold lyser opp med sine knallrøde bladstilker.


Selvsagt finnes det kompostbinge, fullstappet av hagegull. Og jamen har de også fått plass til en trivelig sittegruppe for naboprat og en pust i bakken.


Og spaden står klar som en påminnelse om at mange hyggelige gartnerøkter venter utover høsten. Ennå mye å høste, men jeg er nokså sikker på at flere beboere tar seg en tur innom også når innhøstingen er unnagjort. Det må da være verdens triveligste møteplass?

Er det rart at jeg kom litt for sent til den avtalen jeg hadde?

Fin høstuke til deg!

5 kommentarer:

 1. Hei!
  Sånne oaser er innmari spennende. Man blir nysgjerrig på hvem som bor der og hva de får til. Bodde en gang i en bygård i Deichmansgate. Der hadde vi en bakgård med benker og et stort bjørketre. Det var ikke bare deilig å være der, men også deilig å ligge i senga og høre stemmer i sommernatta.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
 2. Kjekt med grønne lunger i storbyen både for beboere og de som passerer forbi.

  Ha en fin torsdag!

  SvarSlett
 3. Utrolig flott at slikt popper opp i storbyen.
  Skjønner godt at du kom for sent til avtalen.
  Vi pleier ofte å rusle i kolonihager når vi er i Oslo, veldig hyggelig.
  Ha en forts fin uke :-)att

  SvarSlett
 4. Fint med sånne koselige overraskelser.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 5. Det er så oppmuntrende med alle oasene som dukker opp i byen vår. Virkelig kjærkomment! Opplever at hageparsellaget som er skapt i vår bakgård har gjort mye positivt med naboskapet i tillegg til det vi høster. Håper denne fine bølgen brer enda mer om seg. Håper alt er godt med deg!
  Jannicke

  SvarSlett