lørdag 24. oktober 2015

En utmerket umerket såpotte i feriehagen

Det er ikke bare stadig flere blomstremnde planter som er fint med feriehage. Det er også et stort pluss å kunne så frø i en potte, sette potten bort og vekk, for så å plutselig en sesong oppdage at det jo spirer som bare det i den umerkede potten fra i fjor!


Det dreier seg selvsagt om frø fra hagen. Når jeg finner en moden frøkapsel, greier jeg sjelden å gå forbi. Jeg har heldigvis lært at det aller greieste er så frøene med det samme, uten å ta de inn for tørking. Bedre å gjøre det nesten som naturen selv! Sleng frøene i en potte med jord med det samme, sett den inn i et bed sånn at jorden i potten får god kontakt med jorden i bedet - og sånn kan de stå til neste år nesten helt uten omsorg.

På bildet (fra i sommer) er det dagliljefrø (Hemerocallis) som viser at de mener alvor. Jeg har sluttet med å notere så mye som før om antall frø og dato for såing, men ser jo at her ble det godkjent spireprosent. Sorten er dypere gul enn den vanlige, så det blir spennende å se om de nye plantene blir som opphavet. Nå i høst bør hver plante få sin egen potte, men om jeg ikke rekker det før til våren så går det sikkert fint. Jeg har nemlig også lært meg å senke skuldrene akkurat så mye som man bør i en feriehage :)

God helg!

7 kommentarer:

 1. Smart å sette pottene ut i bedet.

  SvarSlett
 2. Det var frodige spirer av Iris, blir nok et flott tilskudd til feriehagen.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 3. Det var flere bra tips som jeg skal huske. Sånne tørka frø blir sikkert for tørka, for de spirer dårlig ofte. Syns det var imponerende at du visste fargen på daglilja, jeg!

  SvarSlett
 4. Skikkelig smart å så frøene rett i potter når du finner dem :-) Merker du dem på noen måte? Jeg har det med å glemme hva jeg gjorde hvor så fort de er ute av øyenkontakt....
  Jeg tror jeg må gjøre mer som deg og senke skuldrene mer i feriehagen. Den er jo der for å glede og hygge :-)
  Ha en fortsatt riktig fin dag
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Pleier å merke sånne sporadiske såpotter på en tilsvarende sporadisk måte,dvs f.ekss. en hvit flis i pottekanten for å indikere at det er hvite ett-eller-annet, og når de spirer neste år har jeg glemt hva den flisen skulle bety :) Altså, ikke så flink til å merke...

   Slett
 5. Fint å så sine egne planter, og ekstra gøy når det blir så vellykket spiring som her.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 6. Hei hei! Ja, nå er jeg i feriehagen igjen, og alt i denne potten hadde forsvunnet for i år, så jeg må nok vente til våren med å plante om. Grunnen til at jeg husker at de kommer fra en dyp gul er at jeg ikke sår den vanlige gule, og den dyp gule er ellers den eneste sorten som haar vært i blomst (av de som setter frø, vel og merke).
  God helg!

  SvarSlett