tirsdag 2. juli 2013

Hagens sølv

Hvis kompost er hagens gull, utnevner jeg herved brenneslen til hagens sølv!

Det er nesten kriminelt å ikke benytte seg av denne ressursen - la den få et lite hjørne av hagen. Det tar bare noen minutter å lage neslevann, elsket av kjøkkenhager, men også av hageplantene.


Fyll en bøtte med brennesle (av den høye sorten), hell over vann. Legg et lokk over - her ble det en liten skiferhelle som tilfeldigvis befant seg i nærheten - og sett hele stasen vekk. Rot litt rundt i blandingen med en pinne sånn omtrent annenhver dag. Det kommer til å lukte litt, så finn et sted litt unna kosestolen.

Allerede etter en uke kan uttrekket brukes som tilsetning ved vanning, men  bedre kvalitet blir det nok om du venter et par uker. Her i feriehagen rekker jeg bare å vente ca 10 dager, men det slal gå greit.

Vann ikke med rent neslevann, men bland det ut med 5-10 deler rent vann. En bøtte vil dermed være rikelig for de fleste. Jeg blander 1:5 hvis jeg vanner i periode med nedbør. Unngå å vanne direkte på bladverk, og vann ikke i direkte sol. Husk at det er jorden du tilfører næring, planten henter deretter opp godsaakene fra jorden.

Det heter seg vel at man skal bremse på gjødslingen etter 1. juli, men dette gjelder særlig flerårige planter som ikke vil rekke å avslutte sesongen hvis du gjødsler dem for sent i sesongen og vinteren kommer ekstra tidlig til hagen din. Ettårige hageplanter samt grønnsakshagen kan du imidlertid trygt gi brenneslevann enda en stund, ihvertfall ut juli.

4 kommentarer:

 1. God ide å bruke neslevann i hagen til gjødsling. Jeg har ikke klart å få nesle til å trives i hagen, men bør kanskje gi det en skjanse til.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 2. Usch, varje gång jag läser om nässlor får jag dårlig samvete, jag har luket så gott att de har blitt borta. Nu kan jag ångra mig. En dunderkur är det har jag hört, vad spelar då duften för roll? Dina grönsaker kommer frodas :)

  SvarSlett
 3. Takk for påminning! Har mengder med brennenesle rundt låven! I fjor laga jeg brenneneslevann som jeg ikke brukte, men det stinker fortsatt av bøtta!
  Jeg leste også at tørka brennenesle skulle være fint fôr til hønene. Dermed starta jeg et tørkeprosjekt i fjor, som heller ikke ble avslutta... I år er det nye sjanser!

  SvarSlett
 4. Det som er greit med neslevann er at det er så lite nesle som skal til. En kvadratmeter planter er rikelig, og skjæres de ned blir det jo ikke selvsåing.

  SvarSlett