mandag 8. juli 2013

Dagbok fra feriehagen - nytt bed

Dagene rusler avgårde her i feriehagen. Det går i husmaling og hyggelig samvær med naboer, men aller mest hage. Her er feriehagerapport nummer 3.

Nå er en av to plantebestillinger ankommet - derfor nytt bed! En  tur til Plantasjen ble det også...


Jeg skulle ikke ha noe, men fikk med hjem en diger Pelargonium XXL (Calliope). Veldig fin dyp rødfarge, og den er plantet i en stor hvit krukke og lyser opp i hagen. Jeg har selvsagt planer om overvintring og stiklinger, men ja - får vel konsentrere meg om inneværende sesong akkurat nå...


Denne spanske margeritten ble også med hjem. Den er mer oransje enn på bildet. Det var den eneste igjen av de oransje, og jeg er nok sånn at jeg ofte plukker med meg den fargen det bare er en igjen av ;)

Jeg har prøvd meg med Spansk margerit i krukker i flere år, men greier ikke å overvintre dem - det blir nok for tørt i råkjelleren uten tilsyn. Nå prøver jeg med denne lille, og tester ut ny strategi. Jeg liker så godt å ha noen planter som tas fram år etter år.


Og så, etter 4 dagers postgang kunne jeg endelig hente plantene jeg bestilte fra Garden Living! Når Posten er så treg ble jeg litt lettet da jeg oppdaget at plantene ikke var sendt barrot. De var godt pakket og helt fine!

1 Måneståle, 3 Ballblom 'Alabaster', 3 Blå valmuesøster, 1 Forglemmegeisøster (husker ikke sortsnavn).


Vanskelig med bilder i full sol, men akkurat nå er Klokkebusken alldeles fantastisk :)


Og nå har jeg endelig foretatt en "kvalitetssjekk" på alle frøplantene av Dahlia. Av 25 planter er det vel bare 7 som jeg synes ser spennende ut. Den på bildet over har røde kanter på nokså friskgrønne blader. Andre har spennende bladform, eller ser ekstra tette og frodige ut - så klart kvaliteter jeg bryr meg om hvis jeg til slutt skal "masseprodusere" en utvalgt for feriehagen.


Fant en liten gjest på en av plantene, og dette er vel ingen Iberia, men en annen  kjølsnegle? Uansett, det er i det hele tatt lite brun- og svartsnegler i år. Har knertet bare 2 brune, og i dag knuste jeg 6-7 egg som dukket opp i bunnen av en blomsterpotte.


Det er på høy tid å plante ut Dahliaene. Den setter jo ikke bare røtter, men knoller som må få vokse seg kraftige hvis den skal kunne overvintre. Kaffedyret/Skrukketrollet (kjært barn har sikkert enda flere navn) trives i pottene, men  gjør ingen skade.


Og her er alle Dahliaene som ennå ikke var plantet ut linet opp. Alle de forrerste er fra samme blomst, de i bakre rekke er fra 3 ulike planter. Litt rare farger fordi det var sent på kveld...


Og så var det endelig tid for å spa opp nytt bed...


Og etter litt veggmaling og en hyggelig grillmiddag ble det plantet til. De 7 Dahliaene som jeg er mest spent på, Månestråle og Forglemmegeisøster, og en  Mispel som har bodd i stiklingpotten i flere sesonger, samt noen frøplanter av Klematisakeleie og Flekktvetann. Skal nok fylle ut med noen flere frøplanter.


I morgen venter en litt kjedelig oppgave. Skal klippe av blomsteraks på et drøss med ugressplanter. Særlig gresstrå, den på bildet (Engsyre?), og noen til. Synes plantene er flotte, men så var det alle frøplantene til neste år, da... Fjerner først bare frøstandene, og legger senere plantene på komposten.


Avslutter feriehagerapport nummer 3 med et bilde av den aller første blomsten av Blålin. Sådde den for 3 år siden, og har ikke sett blomster før i går! 3 timer etter at bildet ble tatt var blomsten drysset av... så da forstår jeg jo hvorfor jeg gikk glipp av eventuell blomstring i fjor. Evig eies kun det som blir fotografert :)

Ha fortsatt flotte sommerdager der du er!

11 kommentarer:

 1. Du må nok begynne å stå opp mitt på natten som Claus Dalby slik at vi får noen bilder det går an å se på, neida jeg bare tuller. Mye å henge fingrene i ser jeg. Pelargoniaen var jo en riktig bjesse, flott farge. Linblomsten er fantastisk flott. I Sverige der det produseres en del lin, kanskje lengre sør i Norge også, er det et fantastiskt syn med vaiende blå linblomster så langt øyet kan se på disse tider.

  Nyt dagen og det flotte været vi har!

  Brita

  SvarSlett
 2. Du har jammen gode og frodige dager i sommehagen Bille. Så deilig å både nyte, plante eget og andres i jorden. Paradiset ditt ser aldeles himmelsk ut. Solen skinner jo også:) Ha en fin sommer! Holder et godt øye med skyggebalkongen din imens:)

  SvarSlett
 3. Det var lurt å kappe frøhodet av og stappe resten i komposten - vi har litt mye frø i vår ser jeg når jeg sår... Spennende med overvintring av margeritten!

  SvarSlett
 4. Gratulerer med nytt, stort bed! Det var moro å se! Inspirerende bilder.

  SvarSlett
 5. Du er ikkje arbeidslaus i feriehagen ser eg, men eg reknar med at det er dette som er ferie for deg, som det nok er med dei fleste av oss som er meir eller mindre hagegale. Kos deg i feriehagen og kom med fleire oppdateringar etterkvart.

  SvarSlett
 6. Du verden, som du holder på. Herlig å kunne gjøre flere ting, synes jeg. Vi har også beisa ferdig huset, og jeg har kost meg i hagen og drivhuset inne i mellom.
  Nye bed må til når plantene kommer i posten, og det er jo så gøy.

  Kos deg videre i feriehagen. Klem

  SvarSlett
 7. Så frodig og flott det er i hagen din og så flotte planter som får bo der.
  Dahliane dine er blitt store og kraftige og setter nok pris på litt mer plass, det nye bedet blir nok litt av ett skue.
  Ja det er kosejobb å få holde på i hagen og ha noen prosjekter på gang.

  God sommerdag fra Marit.

  SvarSlett
 8. Du har mye på gang forstår jeg - men det er vel bare koselig! Nydelig farge på den store pelargoniumen - linen hadde også en nydelig farge. Jeg klippet min klokkebusk helt ned i fjor - grenene var blitt så grove - flyttet den også, så i år blir det ikke noe flor på den.
  Kos deg fortsatt i feriehagen!

  SvarSlett
 9. Det er ganske digg å være her i feriehagen :D I dag har det vært vått, og jeg har fått en fryktelig slitsom plageånd i hagen som gjør meg ganske feriesinna. Heldigvis ble dagen reddet av at enda en plantebestilling kunne hentes på postkntoret :D Prøver å rekke ny rapport imorgen.

  SvarSlett
 10. WOW! For et flott nytt bed-prosjekt, Bille. Morsomt å følge med på.

  SvarSlett
 11. Så spennende! For et deilig sted:)
  Det ser slitsomt ut å grave opp et helt nytt bed, men jeg er sikker på det blir kjempefint. Så kjekt med en feriehage - jeg satt og drømte meg bort når jeg las innlegget ditt.
  Ha en flott onsdag.

  SvarSlett