søndag 14. juli 2013

Dagbok fra feriehagen - siste innspurt

Her kommer 6. og siste feriehagerapport! Jeg har ikke for vane å blogge annenhver dag, så dette var et unntak, men det er jo hyggelig å dele noen inntrykk når jeg er i feriehagen nesten hele dagen i 2 uker.


De siste dagene har det vært tåke, men i dag ble det atter en fin dag med verken tåke eller vind, men lett skydekke som ga perioder med duskregn. Akkurat nok til at gresset holdt seg vått det meste av dagen. Litt typisk vær sånn aller siste feriedag når gresset skulle vært klippet. Det er heller ikke ideellt å male i av-og-på-duskregn. Nå fikk jeg malt litt da, så selv om jeg ikke er helt i mål er det helt greit.


Revebjeller er det mange av i hagen i år, og i år synes jeg de er lysere enn de pleier. Denne er vel årets mørkeste, og nokså normal. Inni der sitter det selvsagt en humle, du kan så vidt se hvor...

Det er også uvanlig mange Revebjelle-frøplanter i bedene - eller er det bare det at jeg stadig har flere bed hvor de kan så seg?


Det er ikke bare ute i hagen at det blomstrer. Inne i kammersvinduet har denne sukkulente planten (jeg tror den heter Kalanchoe manginii x porphyrocalyx) tatt helt av i år. Den er i slekt med Ildtopp, men ligner egentlig ikke så mye bortsett fra at bladene er tykke og saftige. Det er en kortdagsplante som trenger kaldere vinter med begrenset lys.


Litt vemodig å skjære ned nesten-visne blomster. Alpeastersene har vært hagens midtpunkt de siste ukene. Jeg har lest at hvis de skjæres ned kan de remontere i hvertfall litt. Så da prøver jeg selvsagt det.


Den lille hvite blomsten (midt i bildet over) var det litt stas å se i hagen! Det er Trebladgillenia (Gillenia trifoliata) som jeg sådde i kontorvinduet i fjor. Har flere planter, men de andre er enda mindre. Satser på at denne breier seg litt mer både i bredde og høyde neste år, det er i alle fall supert at den greide vinteren!


Det har aldri vært så mange georginer i feriehagen som nå. Omtrent 10 står i krukker, 30 står i georginebedet, 7 i det nye månebedet, og så var det jammen 12 til av de jeg sådde i vår... Georginesesongen ser ut til å bli litt rar i år. De som skal bli over meteren hat såvidt spirt, mens andre står fulle i knopper. Noen av krukkene blomstrer, men de ble drevet inne fra påske. I georginebedet er det store åpninger der de største plantene skulle vært - måtte de bare vokse litt kjapt!

Jeg rekker nok ikke å se de blomstene jeg er mest spent på. Den over har jeg ikke noe navn på, den har jeg "i forpleining" for Plantearven. I fjor fikk jeg ikke se den skikkelig i blomst, i år er den frodigere, så jeg satser på at den blomstrer neste gang jeg besøker feriehagen.


I dag så den største knoppen på Duftskjærsminbusken sånn ut. Like før busken blomstrer, men det skjer tydeligvis mens jeg sitter på Skyggebalkongen.


På siste dag ble neslevannet servert til trengende rundt omkring i hagen. For en stinkende suppe det ble! Jeg håper plantene setter pris på det. Turde ikke å gi mye til alle siden det jo er nokså sent i sesongen for de som allerede har blomstret.


Kassen i bakgrunnen har du sett før - det er de 12 georginene som venter på å komme i bakken. Planen min gikk i vasken, så istedet ble ihvertfall 10 av plantene spadd ned her og der. Det var nesten skremmende hvor store knoller enkelte hadde laget i de nokså trange pottene. Plantemishandling tror jeg vi kan kalle det... men nå blir det andre boller (knoller).

Lerkesporen til høyre ble også plantet, mens Hostaen ikke heeelt fikk det som bestilt. Den greier seg nok noen uker i potten.


De første frøene er allerede høstet inn. Jeg er litt usikker på om disse er modne, men tok med mye stilk så kanskje det ordner seg. Det er Ruteliljer, vil gjerne ha flere, men venter jeg med å høste frø til neste besøk, er jeg redd de selvsår seg, og da forsvinner de nok i lukingen.

Tok også inn dette Kubjelle-bustehuet... Tror frøene må sås nokså ferske, så jeg får vel ordne det neste gang.


Da overlater jeg feriehagen til en viss harefrøken - jeg har forresten ikke sett snurten av Helene den siste dagen, og må innrømme at jeg jo savner henne litt. Mens Helene gnafser der hun finner det for godt, vender jeg nesen hjemover til byen og Skyggebalkongen! Jeg er litt bekymret siden det har vært så varmt i Oslo, men noe har nok greid seg i 2 uker uten vanning. Spennende blir det... :)

8 kommentarer:

 1. Det virker som du har hatt en riktig fin tid i feriehagen, mange flotte bilder av litt av det som blomstrer.

  SvarSlett
 2. Herlige feriebilder :) God tur tilbake til skyggebalkongen, riktig fint der også.

  SvarSlett
 3. Flott oppsummering! Det er nok peparen som held Helene Harefrøken vekke. Eg har same sukkulent som du har som kjem med blomar av og til, nett no er det berre blad. Vi får vel snart oppdatering frå stoda på Skyggebalkongen.

  SvarSlett
 4. Nesten litt trist at du reiser fra feriehagen din, for jeg blir jo nysgjerrig på utviklingen videre der. Georginene spesielt, men du har jo så mange spennende prosjekter og observasjoner å by på...
  Håper alt står bra til på balkongen i byen. Der er det sikkert noen som savner deg og vannkannen din :)
  Vel hjem til skyggebalkongen.

  SvarSlett
 5. Så kjekt å følge deg gjennom en særdeles virksom og frodig tid i feriehagen din. Himmelsk plass du har. Det er ikke bare Helene som kommer til å savne hagen din:) Spent på Georginene dine. Mine vokser veeeeldig sent i år...særlig de i det berømmelige nesten-alltid-skygge-bedet... Det blir vel G-rapport senere fra deg tenker jeg. Velkommen tilbake til nabolaget. Da tar jeg over stafettpinnen (også kalt ferie):):)

  SvarSlett
 6. Trivelige bilder fra feriehagen Bille, og jeg kjenner igjen epletreet med beskyttelse rundt. Jeg må ha beskyttelse rundt alle busker jeg planter.

  SvarSlett
 7. Her var det mange fine blomster og bilder, utrolig frodig.
  Den sukkulenten ser praktfull ut, så store blomster.

  Så kubjelle-frø bør settes ganske ferske, det er notert bak øret he he.

  Ha en fin dag Bille, Marit.

  SvarSlett
 8. Takk for hyggelige kommentarer! Frodigheten er nok delvis ville vekster, men denslags kommer jeg ikke utenom i feriehagen. Hovedbedene lukes såklart, og litt "villkanting" synes jeg bare er fint :D

  SvarSlett