lørdag 6. juli 2013

Dagbok fra feriehagen - spurv i kandelaberet

Her er feriehagerapport nummer to! Det er litt roligere i bloggland midt på sommeren, men jeg poster i vei likevel - om ikke annet kan det være greit for meg å se tilbake på diverse fra sommeren 2013.

Gårsdagens høydepunkt var nok fin-fint besøk. Mens andre får trost i taklampa, måtte jeg riktignok nøye meg med spurv i kandelaberet, men det holder fror meg :)


Det er en herlig tid hvor det omsider er litt å plukke inn fra hagen. Ikke at jeg fråtser, og bukettene kunne nok ha vært litt fyldigere, men uansett er det full sommer når hagen kan plukkes inn. Her Rosa rugosa 'Hansa', Fjellfokk og Skvallerkål.


Det lukes litt hver dag, og jeg synes faktisk det er en hyggelig aktivitet. Men med stadig flere bed nøyer jeg meg med en økt for dagen. Dette bedet har jeg ennå ikke ryddet i, det skjer i dag. De to hostaene er resultat av en deling i hu og hast for et par år siden. Plantene burde strengt tatt ikke overlevd, men de er tøffe. Klematisene måtte løftes opp da jeg kom til feriehagen, de hadde jo ikke skjønt at espallieret er der for dem, så de vokste utover i bedet.

I krukkene står det Georginer, flere er i knopp, og en gul er i ferd med å springe ut.


Springe ut gjør også Flekktvetann, de første blomstene kom faktisk i går. Dette var en liten plante i fjor, og i år er det en svær tue, omkranset av et drøss av miniplanter. Suveren bunndekker som blomstrer helt til frosten kommer. Jeg skal selvsagt flytte mange av småplantene til andre steder i hagen.


Georginer ja. Knollene ble satt i starten av juni, uten forkultur inne. De er i farta, men er overraskende ujevne i størrelse. Noen er allerede store, mens den siste spirte så sent som i går. Det blir ingen blomstring denne ferien, men det hadde jeg heller ikke regnet med. Men neste ferie i august derimot...

Skissen over viser plassering av de 30 knollene i georginebedet, kraftigere ring indikerer kraftigere planter. Den som er opphav til mine ca 40 georgine frøplanter, er såvidt i gang, litt sent når den skal bli over meteren før den blomstrer. Så kanskje var det ikke så dumt med alle de etterkommerne...


Her er noen av Dahlia frøplantene i feriehagen. De skal plantes ut i neste uke. Skal presentere dem litt bedre senere. Frøplantene som har vokst opp her i feriehagen er naturligvis mye frodigere enn de som akkurat nå tørster på Skyggebalkongen.


I fjor hadde jeg god spiring på Anisisop 'Golden Jubilee', og plantet ut 6-7 flotte planter på høsten. Vinteren har nok tatt knekken på alle bortsett fra denne, og den er fortsatt bitteliten. Jeg som trodde denne var bankers. Nå er jeg ikke engang sikker på om denne vil greie seg.


En humlestomp hører med en fredag i juli. Her på blomstrende Pipeløk (Vinterløk) som jeg har dyrket fram fra frø. Den er allerede stor nok til å høstes litt fra, og god på smak er den også. Det er første året den blomstrer, og humlene elsker den :)


Jeg rakk å prikle 15 Kuleprimula og 15 småpotter med Praktveronika. Vet ikke hvor jeg skal plante dem, men nytt bed er på gang. I forkant noen inntørkede svibler fra jul, som jeg hadde med til feriehagen til påsken, men siden har glemt ut. De er slitne, men jeg har satt dem for å trekke litt vann, og planter dem ut så får det gå som det vil.

Men så til gårsdagens fiiine besøk :)


Plukket inn en bukett fra hagen, og ser du godt etter på det litt uskarpe bildet, oppdager du at det fulgte med en gråspurv, gitt! Hehe, ok da, den fløy inn gjennom et åpent vindu og mellomlandet etter hvert i buketten.


Så dermed ble det spurv i kandelaberet i dag. Den satt faktisk der og sang litt, jeg ble så sjarmert at jeg ikke ville skremme den med å bruke blitz. Ettter en litt vel lang fotoseanse, greide jeg endelig å hjelpe den ut i det fri.

I dag, lørdag, venter jeg plantelevering. Posten er så vanvittig treg, 4 dager fra by til by er ikke akseptabelt! Heldigvis kan jeg luke, male en husvegg og grave nytt bed mens jeg venter.

Og sånn går nå dagene her i feriehagen... 

8 kommentarer:

 1. Fornøyeleg innlegg dette her, God helg i feriehagen!

  SvarSlett
 2. Herlig med ferie Bille. Kos deg.

  SvarSlett
 3. Det høres ut som du koser deg med masse prosjekter i feriehagen din :)
  Lekkert med spurv både i buketten og i kandelaberet!
  Det blir spennende med georginene dine. De som tørster på balkongen, de skal ikke ut i feriehagen de da?
  Ha noen varme fine feriedager og fortsatt god helg:)

  SvarSlett
 4. Det er vel slik ferie vi hageelskere ønsker oss. Alle maser om "hvor skal du reise" og jeg svarer hagen min og de ser rart på meg. Her skal klatrerosen Lykkefund o hunden få seg en skikkelig omgang i dag. Lykkefund er bare en skygge av seg selv i år, men det er liv. Luking er jo en evig prosess den første halvdelen av sommeren, men når jeg nå har rensket tror jeg det skal roe seg ned. Georginestiklinger kan anbefales hvis din frøsåing skulle frembringe en unik sort, men og ellers.
  Ha en deilig sommerdag!
  Brita

  SvarSlett
 5. For en hyggelig gjest! Morsomt å lese om alle prosjektene i feriehagen din.
  Ha en deilig solsøndag!

  SvarSlett
 6. Wow, ikke alle som har slikt storfint besøk i buketten! ;)
  Jeg tror alt er litt tregt i år, juniblomstringen har ikke kommet igang før nå.. Så vi får krysse fingrene for en voldsomt blomsterrik august!
  Ha en super søndag videre :D

  SvarSlett
 7. Nææmen så fin og selskapssyk liten pip, den skulle nok hilse på.
  Det vokser og gror ser jeg, fine planter store og små.
  Jeg sådde Anisisop tidlig i våres, men jeg er redd jeg har plantet de litt for tett og må fjerne noen.

  Ha en fin sommerkveld, Marit.

  SvarSlett
 8. Så kjekt at dere titter innom! :) Her nytes dagene med nye oppdagelser og nye knopper etc hver dag. Det er en flott tid, perfekt med ferie akkurat nå! Satser på ny rapport i morgen.
  Kos dere alle sammen!

  SvarSlett