lørdag 8. februar 2014

Frø i jord

Endelig! Jeg sådde noen frø i desember og de ble satt ut for å nyte vinteren, men det skulle jo sås sommerblomster også, og det har det ikke blitt noe av, gitt. Ikke før i dag!

Bilder av såkar er ikke så spennende i seg selv, men håpet er jo det, og nå står fullkornbrødboksene på varmt baderomsgulv sånn at det blir litt undervarme. Da spirer mange sorter raskere. Litt skummelt er det, for det er ikke nok lys på badet, så når spiringen starter må det handles raskt for å unngå lange hvite, forvirrede wannabes.

Og vi snakker om timer, så endelig er det helt legitimt å sjekke såkarene mange ganger hver eneste dag, særlig før leggetid.


I boks er
- Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineum), frø fra Skyggebalkongen.
- Villgeorginer (Dahlia), fra ElseT - jeg er så spent!
- Praktpetunia (Petunia X), frø fra Skyggebalkongens store suksess 2013, men hybridfrø kan bli noe rart, så dette blir også spennende!
- Duehode (Chelone obliqua) frø fra feriehagen, og ev. planter skal dit.
- Klematis X (Clematis), ett eneste frø som kom seilende med vinden og landet her på Skyggebalkongen :) Aner ikke hva det ev. vil bli - enda mer spenning!

Ja, hvis du ikke fikk det med deg, blir det altså ett riktig spennende så-år. He-he. Eller så blir det ingenting, det finner jeg ut av etter hvert.

Noen såtips:

Bruk såjord. Selv om de fleste frø vil spire uansett, blir priklejobben mye lettere når jorden ikke inneholder torv og barkrester etc. Selv kjøpesåjord inneholder litt planterester, så plukk ut de større bitene.

Du trenger ikke dyp jord for å spire frø. Ca 5 cm holder for de fleste sorter som likevel kan prikles ganske snart. Vær obs på at grunn jord tørker fortere ut. For Primula og andre med lange røtter er det greit med litt mer jorddybde, men ingen grunn til å overdrive :)

Veldig små frø kan det være vanskelig å fordele jevnt. Bland med litt sand først, og dryss blandingen på jorden.

Store og harde frø kan trenge litt forsiktig filing på skallet. Det kan også være smart å la harde frø ligge over natten i lunkent vann. Husk at de har tørket siden de ble høstet inn, og er sannsynligvis hardere enn de ville vært om de hadde sådd seg selv i naturen. Søk på nettet etter plantens botaniske navn så finner du nesten helt sikkert gode tips, særlig i debattfora.

Undervarme får frø til å spire raskere. For enkle sorter er det ikke sikkert du sparer mange dagene, men for de litt mer krevende, kan undervarmen være avgjørende for et greit resultat.

Små frø legges vanligvis bare oppå såjorden, og jo større frøene er, jo dypere. Det er få sorter som trenger noe mer enn en snau cm over seg. En tommelfingerregel er at jordlaget over frøet er like høyt som frøet er stort. Selv rufser jeg det litt til, sånn at ikke alle frøene ligger like dypt.

Fukt såjorden sånn at frøene får trekke fukt, men unngå at det blir skikkelig vått. Så mye vann trenger ikke frøene. Press jorden sammen etter at du har sådd, sånn at frøene får god kontakt med jorden.

Husk å merke hver eneste såpotte! Om to uker har du nemlig glemt at det er den til høyre som inneholder Petunia.

Noen frø, trenger en periode med lav temperatur for å spire. 4-5 uker med under 5 plussgrader kan være nok. Dette er vanligere for stauder enn for sommerblomster. Etter såing må potten stå inne i et par dager sånn at frøene får tatt til seg litt fuktighet, deretter settes potten ut og du kan gjerne legge godt med snø over. Tidlig vår kan pottene tas inn for å få i gang spiringen raskere, eller de kan bare stå ute - du må bare passe på at de ikke tørker ut, så spirer de når lys og temperatur er passe.

- * -

Oi da, dette ble litt mer enn jag hadde tenkt :) Lykke til med spiringen og god helg!

14 kommentarer:

 1. Blodbeger står i jord her også..fulgte dessverre ikke med..så de ble laaangfri før jeg rakk og reagere, for heller teste ut og toppe de etterhvert...blir hvis tettere vekst da..så for vi se da om jeg får det til:-) spennende med frøsåddene..og spesielle den anonyme som kom dalende inn..lykke til :-)

  SvarSlett
 2. Det er spennende tider fremover :)

  SvarSlett
 3. Da skal jeg så petunia og nå - det blir første gang jeg sår det. Jeg lurer på om jeg skal skjerpe meg litt med såinga mi. Tror ofte pottene står for fuktig. Jeg bruker vanlig blomsterjord, men har ei bøtte sand ståendes. Har begynt å dekke med sand, bare litt, for det kan vel bli for tett. Ser at noen dekker med grus for å slippe mose. De pottene med seintspirende frø får ofte mose/lav på seg. Går og ser på pottene gjør jeg i ett sett - også tørker andre planter ut fordi jeg glemmer dem...

  SvarSlett
 4. Jeg er spent på klematisfrøet ditt! Håper det spirer villig. Jeg har sådd kjempeverbena uten hell foreløpig. Det er kjedelig, det! Alt annet har spirt, men ikke de frøene jeg er ivrigst på. De har stått i kjøleskap først uten at det hjalp. Men jeg gir ikke opp enda ;)
  Lykke til med sådden din!

  SvarSlett
 5. Hei! Dette er det mest spennende jeg har lest om å så frø. Nå har jeg lagt frø av Dichondra, grønn nyresnerle i lunket vann. De er selvfølgelig knusktørre etter flere uker i oppvarma rom.
  Lykke til med frøene! Regner med spiringsstatus så jeg kan se hvordan det går. Ha det så godt! Anne

  SvarSlett
 6. Her er det på'n igjen ja :-)
  Absolutt legitimt! Må jo etterse at de har det bra, ikke tørker eller blir ranglete...

  SvarSlett
 7. Ja en må passe ny-såden som små barn, vannskudd blir det før en får snudd seg.
  Men det er så fint å være litt igang og se det gror, da glemmer en at det regner ute og at det bare er februar.

  God søndag fra Marit.

  SvarSlett
 8. Takk for fine såtips! Det er rart med det....Selv om man har noen år med såing på baken, så må kunnskapen hentes frem igjen hvert år! I allefall må jeg det. Da er det fint å ha sånne som deg:) Lykke til med spennende sorte. Duehode oppdaget jeg i år. Den skal jeg jammen huske på å få tak i i år. Ha en fin søndag.

  SvarSlett
 9. Det såer, det prikles og det koses med spirene.
  Jaggu er hagefolket i god gang allerede :-)

  SvarSlett
 10. Kjekt å være i gang :) Jeg har lyst å prøve å så clamatis så det blir spennende å følge med hvordan det går. Takker for flotte såtips! Alltid noe nytt å lære :) Takker så mye for link til bloggen vår :) hyggelig av deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hagen i Vest! Har så vidt tittet innom den flotte bloggen deres, må ta noen runder til for å lese mer! Velkommen hit :)

   Slett
 11. Hei!
  En ny leser av denne siden og amatør innenfor blomster, men som lykkelig eier av en ny innglasert balkong og flotte blomsterkasser, så må jeg bare prøve meg . Har bestilt mine første fra Inpecta og de kom idag. Yippiee -:), det kribler i fingrene etter å så

  Også må jeg bare få sagt igjen tusen takk for blodberget frøene som du sendte meg.

  Lizeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Velkommen til Skyggebalkongen! Håper du får en bugnende balkong i år, måtte hvert eneste frø spire!
   PS: Petuniafrøene du fikk ser ut til å være litt hyper ;-)

   Slett
 12. Hei alle! :) Jeg burde jo vite at frøsåing er populært stoff hos oss planteglade - så hyggelig med mange kommentarer! Og gjett hva! Det spirer allerede!

  SvarSlett