tirsdag 7. mai 2013

Kanadablodurtvarsel!

En av mine favoritter i Botanisk hage er Kanadablodurt (Sanguinaria canadensis). Nå er de første blomstene begynt å åpne seg, det betyr at med varme dager framover er de nok på topp til helgen!

Minne fra i fjor.

De vokser øverst i fjellhagen, like ved der bekken starter, men på motsatt side av gangveien.

Like bortenfor, ved Magnoliatrærne vokser det også Blodurt, men det er den doble som normalt blomstrer et par uker senere. Det vokser forresten Blodurt ved paviljongen i Urtehagen også, tror de er enkle.

I fjor kjøpte jeg en blodurt i nettbutikk. Sikkert dumt å bestille på våren, da den lille knollen ankom feriehagen var det stengel og rot i hver sin ende men jeg kunne ikke se hva som var hva... Dum som jeg var plantet jeg knollen ut, nokså horisontalt for liksom å tekke begge alternativer, men det ville nok vært lurere å la den etablere seg i en potte først. Blomstringen var uansett over. Neste gang jeg besøkte feriehagen var den borte - gravd opp av skjæra? Flyttet inn under en busk av harepus? Den er giftig, så den ble neppe spist av rådyr. Jeg tror ikke jeg har så mye flaks at jeg overraskes av en vakker hvit blomst på et tilfeldig sted i hagen, nå som jeg skal bort en tur for å sjekke årets frøsådd og overvintrede stiklinger og andre småttiser fra i fjor.

Evig eies kun det tapte, og jeg har spennende dager i vente uansett :-)

Nyt våren der du er, hage eller balkong - nå har den endelig kommet til mange av oss!

8 kommentarer:

 1. Uff ja, det er noen sånne skjebner i en hage også ;) Dagens glede hos meg er at ruteliljene jeg trodde var tapt er funnet igjen i et annet bed . Så dårlig var altså min hukommelse. Den dårlige nyheten er at jeg reiser bort i noen dager og da er sikkert blomstringen over når jeg er hjemme igjen ....

  SvarSlett
 2. Hei Bille. Er du sikker på den er død? Jeg har både enkel og fylt blodrot. Det første året kom det hverken blomst eller blad. Året etter både blomstret de og fikk blader :-)
  Jeg krysser fingrene for din blodrot...!
  God tur til feriehagen!
  Stein

  SvarSlett
 3. Kanskje ulven har tatt den?! Godt du har mye annet i vente:) ha en fin tur med reisefølget ditt:) De vil nok trives i sommerdager din!

  SvarSlett
 4. Blodurt har jeg bare sett på bilder med de ser nydelige ut. Håper Blodurten din dukker opp likevel.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 5. Jeg lurer på om den er litt vrien, jeg har forsøkt så mange ganger men borte blir den. Vi får leve på håpet, det har skjedd at man blitt overrasket førr :)

  SvarSlett
 6. Den er flott! Min står med knopper nå. Det blir nok ikke lenge til den også blomstrer. Den enkle har forøket seg hos meg, mens den fyllte står mer i stampe.
  Ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
 7. Hei hei - en ny må-ha plante du akkurat har introdusert for meg, tror jeg. Så veldig enkel og vakker på en gang. Anne Kari

  SvarSlett
 8. Takk for kommentarer! Har ikke funnet den som forsvcant i feriehagen. Det regn et jeg egfentlig heller ikke med. HAr jeg flaks er det litt blomstring igjen i botanisk hage når jeg er tilbake i byen.

  SvarSlett