tirsdag 28. mai 2013

Overvintring av Orientliljer

I feriehagen har jeg etter hvert endel ulike liljer (Lilium). De første ble anskaffet i fjor vår (L. orientale), og på høsten ble det kjøpt inn og plantet ut noen flere (L. asiatic og L. regale). Jeg har fått sansen for liljene, og kommer til å teste ut noen også her på Skyggebalkongen.

De asiatiske liljene skal tåle overvintring ute i tøffere forhold enn hva som er normalt i feriehagen (som er i H1-2), men jeg var litt usikker på Orientliljene. Jeg hadde lest både at de overvintres inne og at de kan greie seg ute i milde strøk. Så jeg prøvde litt forskjellig.

Når vinteren ble mye tøffere enn normalt med lange perioder med barfrost og ikke minst dyp tele som satt i bakken helt til påske, ble det ekstra spennende å se etter skudd fra overlevende liljer...


Sorten Lilium orientale 'Pimento' stod ute i krukke i fjor (alle 3 løkene i samme krukke). I oktober ble krukken satt inn i råkjeller, jeg hadde nok tenkt å ta løkene ut av den våte jorden men rakk ikke det. I påsken ble klumpen med løker løftet opp (men pga mange sideløker lot jeg være å brekke løkene fra hverandre) og satt i samme krukke med endel ny jord, og deretter satt opp i stuen. Det var allerede små skudd fra flere av løkene, så de ville trenge lys lenge før jeg hadde tenkt å sette krukken ut. Påsken var tidlig og med enkelte frostnetter, og selv om løken tåler litt kulde tror jeg ikke at det grønne ville likt det, ihvertfall ikke uten herding.

Da jeg besøkte feriehagen igjen i starten av mai så det ut som på bildet over - jeg hadde faktisk ikke drømt om at det skulle bli så mye grønt i en stue hvor temperaturen nok sjelden hadde vært over 10 grader.


Den andre sorten av Lilium orientale 'Salmon Star' vokste i bed i fjor. I november gravde jeg opp kun én løk og lot de to andre stå igjen i bedet. Det er alltid spennende å teste ut alternativer i en hage, og jeg trodde jo at den løken jeg gravde opp, børstet ren og la til mørk og frostfri oppbevaring i råkjelleren skulle greie seg, mens de to som ble overlatt til Kong Vinter sannsynligvis var gått tapt, særlig med så langvarig tele i bakken.

 Men det ble faktisk motsatt. Den nakne potten over viser null tegn til liv etter at råkjeller-løken ble pottet opp i påsken. I starten av mai ser det ikke akkurat lovende ut...


De to som overvintret i bedet derimot - de kom med flotte skudd i starten av mai! Så konklusjonen må bli, prøv aldri å redde hele familien, men glem igjen noen ute i frost og tele som en slags back-up. Har i ettertid lest at Orientliljen gjerne tåler -35 grader, men tele i 3 måneder stod det ikke noe om. Det blir i alle fall både 'Pimento' og 'Salmon Star' i år igjen :)

PS: I fjor laget jeg nye løk fra løkskjell for begge disse sortene, samt fra de asiatiske løkene som kom i hus på høsten. Det er mange nye småløk på gang, men når jeg ser hvor mange sideløk Lilium orientale 'Pimento' hadde satt i krukken sin, kommer jeg neppe til å produsere flere fra løkskjell. De nye løkene trenger dessuten minst 2 år før de blomstrer, kanskje de største greier det til neste år.

6 kommentarer:

 1. Så artig å se at de orientalske liljene klarte seg i hagen din! Jeg prøver å holde meg til asiatiske liljer, men har også en del orientalske som jeg ikke har brydd meg med å at inn. Det har stort sett gått fint her i sone H3/H4. De siste vintrene må jo ha vært mye høyere soner, for de har langt fra vært særlig normale?!
  Ha en fortsatt riktig fin dag Bille.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Har vl funnet ut at de greier nokså lave temperaturer, men regner med at de da må stå i bed. Liljene i krukke må jeg nok ta inn, men tror det da er best å la de stå i jorden. Tele vet jeg ikke noe om, men det er det vel ingen planter som liker, men de fleste greier jo det også.

   Slett
 2. Spennende med overvintring av orientalske liljer, ser frem til blomstring.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 3. Eg har ikkje heilt fått dreisen på dette med liljer enno, men eg jobbar med saka. Greitt å sjå litt om andre sine erfaringar.

  SvarSlett
  Svar
  1. I starten av mai fant jeg skudd fra nesten alle løkene jeg satte i høst, så det ser faktisk ut til at liljer er greit i feriehagen. Må teste litt på ulike voksesteder, og det er vel først etter 2-3 sesonger man ser hvilke som trives best siden de vel må bygge opp næring i løken etter blomstringen. Alltid noe spennende i en hage :D

   Slett
 4. Jeg har mange orientalere i hagen Bille, og tror ikke det har vært noe svinn i det heletatt. Ihvertfall er det svært lite.

  SvarSlett