onsdag 18. mai 2011

Uventede solglade gjester

Nå har jeg omsider ryddet, vasket og plantet nok på balkongen til at jeg kan si at sesongen er skikkelig i gang her ute! Hurra! Herding pågår, og det er ikke akkurat så mye å vise fram enda, men skal få tatt noen bilder til et innlegg senere i uken. I år har jeg vært ekstra tøff mot gamle såpotter uten merking. Bare to umerkede kar fra i fjor er igjen, og de får frist til midten av juni med å spire, ellers er det på hodet ut!

Men ikke før var balkongbordet nesten ryddet for potter og såkar, så skjedde det uventede. Jeg fikk kloa i et par rotklumper med Rusoløye (Heliopsis helianthoides), en plante jeg har prøvd å så fra frø i feriehagen uten å lykkes. Så da jeg fikk tilbudet måtte jeg jo bare slå til. Rusoløye blir ca 125 cm høy, kan minne litt om en kortvokst Gjerdesolhatt, den elsker sol og passer nok ikke helt inn her i skyggen.

Og sånn skal de bli når de blomstrer på sensommeren...
Nå er det en stund til jeg skal besøke feriehagen igjen, så da jeg fikk røttene i hus måtte jeg slenge noe gammel jord (den jeg skrev om her kom altså til nytte) i noen potter som et midlertidig oppholdssted for de mest lovende rotbitene. Det ser ut til å ha gått riktg bra, skuddene var der fra før og kommer neppe til å vokse mye her på skyggebalkongen, men målet er jo bare å holde liv i røttene til jeg skal vestover neste gang. Og da skal disse gjestene på busstur over fjellet...

Og sånn gikk det altså til at balkongbordet var rimelig ryddig i hele to dager, før kaos råder nok engang. Men, forbigående, forbigående, det tror jeg - trallalla :-)

6 kommentarer:

 1. Rusoløye, vilken charmerade gul krabat, om du en gång i tiden får för många själv för feriehagen, kan du få skicka någon rotstump till Konnerud :)

  SvarSlett
 2. Hei Mia! Dårlig gjort av meg å bare vise skuddene i potte på balkongen. Har nå lagt til et bilde som viser hvordan Rusoløye ser ut, så slipper man å google... Ja de er fine, og røttene er så tette at jeg lurer litt på om de kan brukes til å stenge skvallerkål ute...

  SvarSlett
 3. Rusoløye var nydelig - blir flott i høsthagen! Om du kan stenge ute skvallerkålen med den er ikke godt å si.
  Takk for kommentar hos meg. Ja gult er ganske kult, men hos meg ble det for voldsomt med alle de skarpt gule påskeliljene. Nå varer det jo ikke så lenge før andre farger overtar, mens det til sensommeren/høsten blir mer gult igjen - da synes jeg fargen lyser på en annen måte.
  Ser at du spør om hvordan jeg stikker plenkantene - jeg bruker en vanlig hagespade med nesten flatt blad, eller som jeg måtte gjøre i fjor - da skar jeg med en tollekniv.
  Ha en fortsatt fin kveld.

  SvarSlett
 4. Hei Bille, og takk for kommentar på bloggen min :)
  Jeg har en staude i hagen som ligner rusoløye som du har bilde av her. Jeg har trodd det har vært gjerdesolhatt, men lurer på om det faktisk kan være rusoløye jeg har? Hos meg står den skyggefullt til og lyser opp på sensommeren, jeg liker den godt i hagen.
  Håper småplantene dine gror godt :)

  Ha en flott helg :) Fin blogg, jeg kommer tilbake hit.

  SvarSlett
 5. Jeg kjenner meg godt igjen i det med å nettopp ha ryddet verandaen for dermed å finne noe som skal pottes opp, så blir det like rotet og jord på gulvet.

  Flott gul plante, ser frem til det blir blomster på den.

  Ha en fin helg på balkongen!

  SvarSlett
 6. Tyra: Det høres faktisk greit ut med tollekniv. Jeg har alltid likt best "nærsynt" haging, dvs jo nærmere det jeg pusler med jo bedre. Trenger i alle fall et passende redskap til kanting i sommer.
  Hilde: De ligner jo en del. Rusoløye kalles visst også Falsk Solsikke. Mener fullt sortsnavn på den på bildet er Heliopsis helianthoides var. Scabra.
  Randine: God helg til deg også! :-)

  SvarSlett