mandag 7. november 2011

Status for villvin på balkongen

Det skulle vel vært guffent høstvær nå, men så er det fortsatt ganske mildt og fint ute og mange planter holder fortsatt koken. Og det burde man jo virkelig nyte.


Men, det er egentlig litt rart med grønne planter på balkongen nå som planteslappheten har meldt seg for fullt her hos meg. Jeg glemmer rent at jeg har to kvadratmeter der ute hvor det fremdeles står noen som burde fått en vannskvett i ny og ne. Hvis dette hadde vært i mai, hadde jeg tilbragt flere timer hver dag med nesen godt begravd i det grønne bladverket, på jakt etter rare skudd, mulige blomsterknopper og eventuelt noen skadedyr. Nå i november derimot... det merkes jo også på roligere tider her på bloggen.


Men, altså - det var den Rådhusvillvinen (Parthenocissus tricuspidata), da! Den ble plantet ut medio mai, og jammen har den krøpet godt oppover teglstensveggen! Den er mye høyere enn meg, og selv om det bare er 2-3 stengler, er bladverket frodig og fint. Ikke noe bladverk er blitt rødt, men jeg regner med at den ikke er gammel nok, eller at rødfargen krever mer lys enn den får hos meg. Den fikk nokså godt med næring i krukken, så jeg tror den har hatt en grei start. Så blir jo spørsmålet hvordan den liker å bare få påfyll av næringsrik jord øverst, når våren engang kommer.


Først må den greie vinteren. Nytter jo ikke å flytte på den, ihvertfall ikke hvis jeg skal få den frodig og fin til neste år. Antar at det vil komme nye skudd ut fra de gamle grenene, sånn at den breier seg litt mer.

I dette innlegget er det bilde av planten som fersk balkongbeboer.

6 kommentarer:

 1. Hei Bille, og takk for kommentar på bloggen min. Eg har og hatt ein laber blogghaust, har knapt nok lese andre sine bloggar og endå mindre kommentert. Håpar det vert betre framover. Det ser ut til at plantene dine har klart seg bra med lite entusiasme frå eigaren - rådhusvillvinen var verkeleg flott, frisk og fin, eg har nok berre sett nedstøva begredelege greier før. Denne likte eg. Ha ei flott veke!

  SvarSlett
 2. Den ser flott ut. kanskje den kan få litt større potte med masse godsaker i neste år. Da tror i hvertfall jeg at den vil trives med litt ny kompost hvert år:) Lykke til. Skal nok følge med den...

  SvarSlett
 3. Spennende med Villvin på balkongen, jeg har ikke våget meg på andre klatrere enn blomkarse.
  Det kommer til å bli en grønn ig fin balkong når den blir større.

  SvarSlett
 4. Så flott rådhusvillvin Bille! Vi hadde en slik villvin som klorer seg fast i husveggen med sugekopper. Etter en del år så balkongen nesten ut som en grønn trehytte ;-) Vi plantet den riktignok i bakken nedenfor. Jeg var veldig glad i den planten, men til slutt ble det den eller oss. Den vokste seg for stor og det hjalp ikke lenger med trimming. Kanskje jeg skal prøve meg på din sort snart? Den har vel ikke sugekopper?
  Ha en riktig fin høstuke Bille! :-D

  SvarSlett
 5. Nu ser man verkligen skillnaden mellom min vanliga, hängiga slängiga villvin ock ditt tjusiga rådhusvillvin. Så fina stänglar och bladen sitter ju i perfekt harmoni uppöver stänglarna. Kanske jag skulle försöka en sån jag också? Den växer ju så vackert.
  Ha det fint :)

  SvarSlett
 6. Sy hyggelig at dere titter innom! Ja, villvinen kunne helt klart fått et bedre liv i større krukke, men jeg kommer til å gamble litt. Vil heller ha mange små krukker med prøe og feile, enn noen få store med garanti :D Vedr villvinen så tror jeg at jeg lettere kan finne en måte å håndtere den på hvis den greier en sesong til.
  Fortsatt fin uke!

  SvarSlett