søndag 26. juni 2011

Foto - valg av dybdeskarphet

Hver sesong tar jeg flere tusen blomsterbilder - lurer jo litt på hva jeg skal med alle, men det kombinerer mine interesser for foto og planter, pluss at det gir motivasjon til flere turer ut i frisk luft. Midt i byen kan jo det siste være greit :-)

Jeg har ikke akkurat planer om noen fotoskole her på Skyggebalkongen, og ikke er jeg noen ekspert heller, men ett og annet tips kan vel være fint også for andre hobbyfotografer, hagemotiv eller ei. Jeg tror at mange av oss hageknipsere stort sett bruker helautomatikk. Det går jo helt fint, men noen ganger kan det være nyttig å vite hvordan en spesifikk innstilling kan påvirke resultatet.

Uskarp bakgrunn framhever motivet
Mange bilder blir finere hvis bakgrunnen er uklar. Det kan være fordi den er urolig eller kanskje den ikke passer til hovedmotivet og bør tones ned. Eller det kan være så enkelt at jeg ønsker mer oppmerksomhet mot hovedmotivet, kanskje særlig aktuelt ved makrofotografering som jo gjør at bildet tas nokså nær planten. At det blir større variasjon på bildene mine er jo heller ikke noe minus.

Eksempel 1 - blenderåpning f/8
Eksempel 1. Større fokusområde (større tallverdi = liten blenderåpning).
Her er bakgrunnen relativt tydelig, selv om den ikke er helt i fokus tar den nokså mye oppmerksomhet og gjør bildet litt rotete. Her på Skyggebalkongen er jo alt vakkert, så det gjør ingen stor skade - hehe...

Eksempel 2 - blenderåpning f/2.8
Eksempel 2.   Mindre fokusområde (mindre tallverdi = stor blenderåpning).
Her er bakgrunnen mer utflytende, og hovedmotivet får mye mer oppmerksomhet. Det gir dessuten en bedre dybdefølelse i bildet.

Eksempelbildene er forresten ikke etterbehandlet.

Innstilling
Dybdeskarpheten påvirker du altså ved å justere blenderåpningen. Teknisk gir mindre tallverdi et mindre fokusområdet, d.v.s. at det som ikke befinner seg på den avstanden du fokuserer på blir uskarpt (Eksempel 2). Jo større tall for blenderåpning, jo mer av dybden kommer i fokus.

På mitt kamera velger jeg halvautomatikk ved å stille topphjulet på Av, og deretter justerer jeg blenderverdien på hjulet til høyre for displayet. Dette er sikkert ulikt fra kamera til kamera. Kanskje har kameraet ditt et programvalg som gjør akkurat dette, men da blir du mindre fri til å bestemme graden av effekten selv.


Den beste måten å lære seg ulike innstillinger er å eksperimentere - det blir mange muligheter til det i sommer :-)

Hm, blir dette for teknisk - skal jeg poste flere fototips?


PS: Mine fototips er for hobbyfotografer som sverger til automatikk, men som også ønsker å ta litt bedre bilder.

8 kommentarer:

  1. Jeg syns dette var artig! Jeg har ofte irritert meg over den stygge bakgrunnen - som det ikke er så lett å bli kvitt på en terrasse pga begrenset plass.

    SvarSlett
  2. Jeg tar også imot tips, har en tendens til bare å knipse i vei men vil gjerne lære litt mer.
    Har et Canon 1000D og et Olympus compactkamera

    SvarSlett
  3. Så bra at du skriver om dette. Jeg vil gjerne lære mer!

    SvarSlett
  4. Alle tips tas imot med takk!! Hege

    SvarSlett
  5. Hmmm her må jeg nok innom og studere litt grundigere! Nå er det natta =)

    SvarSlett
  6. Så kjekt med tilbakemeldinger! Da grubler jeg ut noen flere tips i løpet av sommeren. Jeg har forresten ikke noe fancy-pansy nytt kamera selv, har brukt Canon G9 (kompakt men med bra manuelle muligheter) i 2-3 år og greier meg fint med det.

    SvarSlett
  7. Yeeessss please. Men jag begrep inte hur jag ändrar bländaren på mitt kamera. När jag vrider på linsen kommer motivet närmare, är det bländaren? Här behövs info med tesked .. fler tips behövs :)

    SvarSlett
  8. Mia: Normalt stilles blenderåpning på toppen av selve kamerahuset, har du en rund knapp der på høyre side? Se etter forkortelser som Av, Tv og M. Når du vrir på linsen tror jeg du zoomer, men det finnes så mange ulike kameraer der ute. Jeg kan egentlig bare mitt eget - så vidt det er:-)

    SvarSlett