tirsdag 7. juni 2011

Mystiske greier


For 3 uker siden landet en rådhusvillvin her på skyggebalkongen. Den vokser bra, litt nølende har den etter hvert tatt grep i teglsteinveggen. Jeg fant ut at denne arten villvin har sugekopper noe som enkelte mener kan skade vegger. Nå antar jeg jo at jeg greier å holde planten rimelig bra i sjakk, og nevnte skader oppstår sannsynligvis oftere på trevegger enn på mur.


Vel, jeg var optimist inntil jeg oppdaget noen rare utvekster på planten, til høyre på bildet over (klikk for større). Først trodde jeg det var egg fra et eller annet insekt, men det ser ikke ut til at de utvikler seg noe særlig, og dessuten er de ikke samlet på ett sted men litt vilkårlig fordelt over hele planten. Er det noen som vet hva de hvit-blanke utvekstene er for noe? Er det de som er selve sugekoppene, mens de grønne tuttene (helt til venstre) bare er "følere"? Jeg trodde det var siste som var sugekopper, men det var vel før jeg hadde oppdaget de hvite...


Uansett er Rådhusvillvin en spennende plante. Den skal få rødt bladverk om høsten, men også unge blader er rødlige, og blir en fin kontrast til de litt eldre bladene så vel som andre planter, i alle fall så lenge de unge skuddene ikke befinner seg altfor høyt på veggen. Og det er det nok en stund til de hilser på naboen der oppe.


Ikke reagerer den nevneverdig på manglende vanning heller. Nå har det riktig nok vært litt fuktig vær i det siste, og med såpass mye plantemasse greier den sikkert å fange opp litt fukt fra luften.

4 kommentarer:

 1. Villvin er litt av en klatrer. En nabo av meg før da jeg bodde i rekkehus fikk plutselig fra sin nabo igjen villvin inn gjennom veggen inn i stua! Den kom i fra bedet på utsiden av veggen. Den kan bli ganske "agressiv" når den blir stor.
  Så bare pass på den så du ikke får den inn i stua du også ;-)

  SvarSlett
 2. Jeg trodde rådhusvillvin var et navn på den vanlige villvinen, jeg, men det ser jeg jo at det ikke er. Bladene ser forskjellig ut - og vanlig villvin har jo ikke noen sugekopper. Spennende hvor koppene kommer ut da!

  SvarSlett
 3. Jag har nog ett vanligt villvin, med små trådar som sätter sig fast i alla möjliga små sprickor. Men dom små vita prickarna har den också, jag inbillade mig att det nästa är något kådaaktigt (kvae..)I varje fall ser det ut som små saltkristaller nästan. Hoppas vi får någon mer kunnskap om det här :)
  p.s. jag hade villvinet in i badrummet, det kröp på något sätt in genom ett stängt fönster.. dags att byta ut dom kanske, lite väl otäta?

  SvarSlett
 4. Hei. Ja her skal det så klart rappoprteres mer ettersom veggen dekkes :-)

  Marit: Høres ut som om jeg bør slenge inn et nabovarsel hos naboene, men jeg avventer situasjonen litt :-)

  Gentiana: Bladet på det øverste bildet er nok ikke helt ferdigutviklet. Voksne blader er fliket jhelt inn til basis, tror det er 3 fliker på rådhusvilløvin og 5 fliker på vanlig villvin, men får ikke sjekket der jeg er nå.

  Mia: Ja, det badevinduet høres luftig ut, men det kan vel være litt praktisk for et våtrom? :-)

  SvarSlett