mandag 13. juni 2011

Siste prikleøkt i feriehagen

Jeg har vært en snartur innom feriehagen, i hovedsak for å prikle sommerblomster som jeg sådde der i påsken. Såkarene spirte allerede i slutten av april, de fleste har stått i østvendt vinduskarm på undervanningsbrett, og med litt tilsyn av naboen. Denne størrelsen er genial i vinduskarmen, brettet rommer 3 liter vann som pottene gradvis trekker til seg. Jeg tror det kan gå greit med påfyll bare hver 3. uke i et rom med lav temperatur, så dette er et greit alternativ for den som vil så noe på hytta hvor det ikke er mulig med daglig tilsyn. Tror nesten jeg må ha et par sånne i byleiligheten neste år...


Og sånn så det ut da jeg ankom en sen junikveld. Alt hadde spirt og bortsett fra en sort som ikke har fått det helt til, har alt vokst bra og vel så det. På høy tid å prikle litt her, ja...

Sortene som er sådd og som skal ut i bed i neste ferie, er
Reveamarant (Amaranthus caudatus)
Hageklarkia (Clarkia elegans 'Apple Blossom') - de høye til venstre i øverste bilde.
Atlasblomst (Godetia 'Fruit Punch Mixed') - helt til høyre i øverste bilde.
Prydtobakk (Nicotiana x sanderae 'Fragrant Cloud') - midt på øverste bilde.
Solknapp (Sanvitalia procumbens 'Mandarin Orange') - ikke vellykket.

I tillegg sådde jeg to sorter Flittiglise (Impatens) som hadde spirt bra, men vokst veldig lite, de er priklet men står fremdeles i vinduskarmen.


I feriehuset er det kjøkkenbenken som må til pers ved sånne anledninger. Hyggelig å stå der, selv om ikke hele jordsekken får plass på benken. Jeg trodde jeg skulle prikle flere hundre planter, men siden jeg tok både 2 og 3 i samme potte, og siden det var enorme mengder prydtobakk mens jeg nok er fornøyd med en passe mengde (har dem jo også på skyggebalkongen og har sett hvor gigantiske de faktisk blir), ble det bare to kasser med småpotter. Og så overlot jeg likegodt et par priklepotter med prydtobakk til naboen.


Det ble lite tid til å herde de nypriklede plantene siden jeg stoppet bare 2 netter. Så jeg tok sjansen på å sette pottene rett ut i skyggen, uten noe inn og ut, så får det gå som det vil. Selvsagt ble det både regn og vind men nattetemperaturen var ihvertfall grei. I bakgrunnen på bildet står det også mange krukker med georginer. Til min overraskelse hadde alle knollene greid vinteren i råkjelleren, i påsken ble knollene pottet om og satt i stuevinduene og nå var det allerede knopper og blomster på to av dem. I sommer satser jeg på rikt georgineflor i krukkehagen :-)

Fikk også plantet ut noen stauder som jeg hadde med over fjellet, så nå er balkongbordet nesten tomt. Litt rart å være så langt unna mine "plantebarn" og ikke vite hvordan det står til i feriehagen, men så blir spenningen dessto større når neste ferie nærmer seg.

4 kommentarer:

 1. Ja,her har du jobbet på!
  Men det ser ut til å bli et flott blomsterflor i sommerhagen din.
  Flott at du har funne vanningssystem, når du er langt unna.
  Ha en fin uke:))

  SvarSlett
 2. Du kan tru eg har tenkt på korleis det skulle gå med plantene dine i feriehagen. Eg tykte det var lenge å late dei vere på sjølvstyr med litt tilsyn frå ein nabo. Det ser ut til at eksperimentet ditt har vore vellukka og kan vere til bruk for andre som og må reise bort ei tid. Ha ei god veke.

  SvarSlett
 3. Hei Bille. Så flott å se at prikleplantene dine har klart seg fint under fraværet ditt. Jeg er nok mye mer brutal med dem enn deg siden jeg plasserte mine utendørs en gang i April. De fleste har faktisk klart seg fint i skyggen av husveggen, plassert oppå noen våte bleier ;-)
  Du skriver du ikke rakk å sette dem til herding i løpet av helgen, men er det fare for frostnetter ved feriehagen din nå? - eller er det på grunn av at solen kan fare for sterkt frem med dem?
  Ha en riktig fin dag!
  Mange hilsen Stein

  SvarSlett
 4. Else T: Uten naboen hadde det nok ikke gått så bra så lenge. Men hvis det lar seg gjøre på denne måten med kun ett besøk av naboen er det jo gjennomførbart. Huset er ikke oppvarmet, så det er nok maks 10 grader om våren når jeg ikke er der.

  Stein: Nattefrost er det nok ikke fare for i Haugesund i juni, men pinglete sorter småplanter kan trenge tilvending til sollys, regn og ikke minst vind. Har ikke prøvd disse sortene før så jeg vet ikke hvor pinglete de er, men regn er med at det går greit.

  SvarSlett