mandag 2. mai 2011

Skvallerkål - nam-nam!

If you can't beat them, eat them!

I fjor smakte jeg skvallerkål for første gang, og jeg må bare innrømme at jeg har gledet meg stort til å se denne planten igjen i feriehagen nå i påsken. Og jeg får nesten si - heldigvis var feriehagen full av spirende skvallerkål, jeg trengte ikke å bevege meg mye for å høste rikelig... Kanskje jeg blir litt uvenn med denne planten utover sommeren, men om våren er vi gode venner!

Skvallerkål er visstnok importert som matplante, men jeg har også lest at dette ikke er riktig. Akkurat det spiller mindre rolle, hos meg funker den utmerket som kombinert bunndekker og kjøkkenhage. I hvertfall noen uker om våren. Planten kan brukes på flere måter, som stuing, suppe, i pai, som salatfyll og en gang så jeg til og med en oppskrift på skvallerkål- småkaker. Kanskje pesto også er mulig. Smaken minner om stangselleri - frisk, men litt påtrengende i større mengder. Altså både sunt og smakfullt.   

Må vel legge til at feriehagen ligger på relativt ubesudlet mark. Skvallerkål som vokser i veikanten skal man sikkert holde seg unna, og det er heller ikke lurt å høste fra egen hage hvis det de siste årene har blitt brukt ugressmiddel. Det er ihvertfall unge blader som skal høstes, og det fine er jo at når du høster, vil det stadig komme nye unge spirer - det er bare å sette i gang :-)

Stuingen er enkel å lage, og sikkert også lett å variere. Synes den passer godt til stekt kjøtt, men har jo ikke prøvd den i så mange kombinasjoner. Nå sist ble den følge til karbonader.

Oppskrift:
Plukk en god bukett unge blader, gjerne litt mer enn du tror du trenger, synker sammen omtrent som spinat.
Plukk vekk de kraftigste stilkendene og skyll bladene. De skal trekkes i 5-10 minutter.

Lag hvit saus av f.eks.
1ss smør
2-3 ss mel
4 dl melk
litt salt

Det går helt sikkert fint å variere med litt hvitløk og creme fraiche, men unngå å kludre med selve skvallerkålsmaken.

Porsjonen har vært litt snau til 4. De gangene jeg har servert dette til gjester som vanligvis ikke spiser ugress, har skålen blitt slikket ren.

Vil du ha tilgang på skvallerkålblader hele året, kan de trekkes og fryses.

13 kommentarer:

  1. Det vokser en del snacks i naturen, geiterams er for eksempel både asparges-erstatning i suppe, og kan brukes til te. Vassarve kan klippes opp og strøs over salaten. :)

    SvarSlett
  2. Det var artig! Har hørt at de kan spises,men aldri sett oppskrifter. Skal jammen sende link til søsknene mine som driver og kjemper mot dette ugresset. Egentlig syns jeg skalderkål er en pen plante. Nydelige blomster har de også. De er bare litt vel aggressive...

    SvarSlett
  3. Jeg har hørt at det var munkene som tok den med seg,og brukte den til salat,stuinger krydder osv.
    Jeg kan godt like de,men skulle ønske de ikke hadde slik formeringstrang!
    Ha en fin kveld:)

    SvarSlett
  4. Dette skal jeg prøve i morgen den dag,har så mye skvalderkål og hvis det er godt skal jeg slutte og snakke stykt til dem, takk for tipset og ha en fin kveld Marit.

    SvarSlett
  5. Sikkert godt i salat og stuing, og jeg vil gjerne smake hvis sjansen byr seg en gang. Men - jeg har prøvd det smakfulle uvesenet i tidligere hager og kjenner det er godt å slippe!

    SvarSlett
  6. Enig med blomsterguri. Jeg vil heller plukke litt i naboens hager.. ;-)
    Jeg har mye bregner (ormegress) på feriestedet mitt. Plukker du av dem i det de skal til å folde ut sitt bladverk har du en veldig fin asparges erstatning ;-) Noen chilenske venner er helt vill når de ser grobladkjemper. De moser dem visst opp til en pasta og legger dem på sår som ikke vil gro, så kanskje en av bloggerne her inne skulle forsøke å lage en liten bok om hva ugress i vår hage kan brukes til, så får vi kanskje et litt annet forhold til dem etter hvert...? ;-) Ha en fin dag.

    Stein

    SvarSlett
  7. Takk for tips og oppskrift:-) Spennende blogg du har! Jeg gleder meg til å følge deg videre, ser vi har en del felles interesser!

    Heleneklem:-)

    SvarSlett
  8. Takk for tipset, har en god koloni i hagen, skal jammen spise den opp!

    SvarSlett
  9. Hehe, nå må dere ikke forspise dere da! Husk at matforrådet skal vare hele sesongen :-)

    Er forresten enig i at det ideelle ville vært å måtte gå til naboen for å høste. Men jeg har en stressfri feriehage, der vokser det endel ugress som representerer flotte barndomsminner - dufter, blomster, farger. Litt ugress er jo bare hyggelig, men ikke nødvendigvis overalt.

    SvarSlett
  10. Geitrams, vassarve og groblad også! Jeg har mye av alt det der også i umiddelbar nærhet til feriehagen. Mye jeg kan teste ut, da!

    Helene: Så hyggelig med besøk, velkommen som følger!

    SvarSlett
  11. Hei igjen Bille. Takk for at du flyttet bloggen min over i "A-teamet" ;-) Har du forresten merket deg bloggen:"Henricks tankegangar". Han blogger mye om planting på balkong:
    http://www.henricks-tankegangar.com/search/label/tr%C3%A4dg%C3%A5rd

    Ha en riktig fin dag! :-D
    Stein

    SvarSlett
  12. Grodblad la min farmor på våra sår när vi var små, det ska visst stoppa blodet.. Annars är jag galen i spinat, rena Karl Alfred (poppey) så skvallerkålen hos grannen ska jag nog ge ett närmare ögonsyn, inte bara med ogräsjärnet. Ser ju jättegott ut!
    Så fint du fick ordnat ett bädd i feriehagen. Men jag funderar lite på hur det går med en feriehage. Det kan inte vara helt enkelt att passa på, så sår du dessutom? Räknar med att du är där ganska ofta?

    SvarSlett
  13. Takk for bloggtipset, Stein - er litt sen nå, men bedre enn aldri :-)

    SvarSlett