søndag 6. mars 2011

Noe å glede seg til

Mens noen ser fram til en deilig hage med bugnende blomsterprakt, må andre nøye seg med 2 kvadrat bybalkong. Den kan imidlertid romme minst like mange forventninger pr kvadratmeter. Jeg er selvsagt spent på å se hvilke planter som blir årets hovedaktører på skyggebalkongen, men det jeg lengter aller mest til akkurat nå, er når balkongen skal gjøres klar for sesongen - aller best illustrert med en vaskebøtte!

Jeg gleder meg til den første milde vårdagen en gang i mai, den dagen som plutselig bare er der. Dagen som kommer fra ingensteds med litt høyere temperatur og gjerne en svak fønvind. Bare såvidt nok drag i luften til at herlig lukt av fuktig jord løftes fra bakken og helt opp til skyggebalkongen. Alle vet jo hva dét betyr - noe fantastisk er på gang!

Hele vinteren har jeg gledet meg, allikevel blir jeg overrasket over hvor spesiell denne dagen er. Uansett hvordan gårsdagen fortonet seg, fylles jeg nå med energi og forventning. Vinduer åpnes sånn at det gode og milde slipper inn - både fysisk og mentalt. Rydding og vasking er definitivt ikke blant mine favorittaktiviteter, men nå er det fram med vaskebøtte og klut, kost og brett, og andre remedier. Før jeg får tenkt meg om er jeg i gang - balkongen skal klargjøres for sesongen!

Feiing av teglsteinvegg og balkonggulv. Vasking av vindu og rekkverk. Krukker og potter fra i fjor inspiseres grundig før de bæres inn på kjøkkenet. Er det liv i noen flere? Eller - er det virkelig ikke liv i en eneste? Ny jord, nøye studie av rester av fjorårets røtter - kaste, eller kan det være et lite håp likevel? Hvilken plante var nå egentlig dette? Minner om gleder og skuffelser fra fjorårets balkonghaging, enda flere tanker om årets planer. Det lille, runde  balkongbordet får en omgang med kluten, burde det også få et strøk maling? Plantebordet, egentlig et gammelt TV-bord med to hyller, vaskes og klargjøres. Kanskje holder den blomstrete voksduken ett år til? Her i skyggen er det lite som falmer.

To små stoler hentes fram - de er vonde å sitte lenge på, men når juni kommer med spirer i krukkene, og når blomsterknopper og skadedyr sloss om min oppmerksomhet i juli, da sitter jeg jo ikke lenge i ro uansett. Så mye å vente på, og snart er balkongen ren og fin!

Sannsynligvis er dette også årets første dag utendørs i t-skjorte; en anelse svalt her i skyggen, men så fantastisk deilig å slippe ut av den tjukke genseren! Jeg tror nok at også sommerskoene hentes fram. Ut å gå i vårgatene på lette vårbein - nesten som å sveve litt! Kanskje må jeg bare en tur til et hagesenter for å handle mer jord, og kanskje plukke med meg et par planter som skal få innvie balkongsesongen med livet som innsats - for plutselig vil det komme en siste bølge med frostnetter til skyggebalkongen. Men det gjør ingen verdens ting, for sesongen har jo nettopp begynt!

Litt senere er vaskebøtten satt vekk. Et pledd ligger på den lille stolen, og på balkongbordet venter årets aller første skyggebalkongpils!


Bloggen Moseplassen utfordrer alle hagebloggere til å skrive litt om hva vi gleder oss til. Den første vårdagen og vaskebøtten er mitt bidrag, kanskje litt i gråsonen men sånn måtte det bli. Gå til Moseplassen for mer informasjon, fristen for bidrag er 13. mars.

11 kommentarer:

 1. For et herlig innlegg. Jeg kan kjenne gleden over den aller aller første anelsen av vår. herlig innlegg og lykke til i konkurransen :-)

  SvarSlett
 2. Det är inte storleken det kommer an på vet du. Glädjen över spiror och vårsol är lika stor på en balkong. Själv ser jag fram mot dagsverk på terrassen i andra etage iår. Tänker jag kan få många tips här. Ett verkligen försömt område hos mig..

  SvarSlett
 3. Hei:) Det skjønner jeg godt at du gleder deg til! Jeg også (bortsett fra all den vaskingen, da. Det får jeg nok av ellers i året;)) Takk for hyggelig kommentar hos meg! Legger meg til som følger, har lyst til å se hvordan balkongen din blir i vår! Du burde virkelig prøve middagsblomst igjen! Jeg tror nesten at hvert ett frø vi sådde fra posen spirte! Det ble uhorvelige mengder blomster! Et nydelig syn med alle fargene:) Ha en flott søndag! Cathrine

  SvarSlett
 4. Sååå fint innlegg!
  Tusen takk!

  SvarSlett
 5. Hyggelig å se deg på min blogg. Følger deg utover våren for å se hva du fyller dine få kvadratmetere med:)

  SvarSlett
 6. Du skriver det så bra. Gleden over at nå kan vi begynne å forberede oss til våren.
  Jeg skal jammen meg skrive et balkonginnlegg på bloggen min.
  Håper vi kan nyte vårværet utover i uka fra balkongene . Hilsen Mario`s verden

  SvarSlett
 7. Så nydeleg skreve!
  Måtte våren kome snart!

  SvarSlett
 8. Hei! Så fint du skriver! Det er mye herlig energi på denne årstiden og alt det fine ligger foran oss! Skal følge med på hva som skjer videre på balkongen! Hege

  SvarSlett
 9. Oi, så herlig med mange kommentarer! Nå ble jeg inspirert til mer blogging, og ikke minst til litt balkongvask :-) Må visst presisere at jeg altså ikke har klargjort balkongen ganske ennå, regner ikke med at den flotte dagen dukker opp før i slutten av mai, og da er det jo nesten juni. Bøtten er arrangert for anledningen, men den kom aldri over dørstokken, stakkar...

  SvarSlett
 10. Så fint du skriver om vårens eventyr! Det er jo akkurat sånn det er. Energien som liksom kommer fra ingensteds ifra, bare vi får kjenner duften av vår!

  SvarSlett
 11. Da har jeg nok en favorittblogg på listen min ;) Herlig innlegg! Takk for titten, jeg kommer snart innom igjen!

  -Sissel-
  www.bergegård.no

  SvarSlett