fredag 4. mars 2011

Miniprosjekt 2011 er i gang

Arnica chamissonis på sitt vakreste?
I innlegget Såliste og strategi 2011 skrev jeg at jeg ville testeså noen stauder innendørs for å se om stauder som normalt trenger stratifisering kan tenkes å spire ihvertfall litt også uten stratifisering.

Det viser seg imidlertid at kuldebehandling er nødvendig for bare 1 av de 7 sortene jeg ville teste. Dermed er den gode nyheten at nesten alle staudene kan sås i feriehagen til våren, uten kuldebehandling. Den dårlige nyheten (for nysgjerrige meg) er at det ikke er noe poeng i å gjennomføre den testingen som jeg hadde tenkt.

Uansett kaller jeg årets staudesådd her i byen for Miniprosjekt 2011. Jeg sår nemlig kun 5 - ja du leste riktig, FEM - frø av hver sort. Mer mini kan det neppe bli. Alle frø er nye og jeg bør kunne forvente minst 50% spiring. Frøene sås i en Rootrainer som blir stående inne i vinduskarmen. Ja, det er snakk om trøstesåing fordi de andre pottene som er satt ut på balkongen neppe spirer før nærmere juni, og det er altfor lenge å vente!

Onsdag kveld fant jeg fram frøposene. Det ble en heftig økt ved kjøkkenbenken da det viste seg at såjorden, som har stått i boden siden i fjor, var så tørr at den støvet! Jeg antar at dårlig jord neppe får betydning for plantene før etter spiringen, og i verste fall får det bli tidligere prikling. Jeg blandet inn litt vann og eltet jorden godt på kjøkkenbenken - det var like før den ble satt til heving :-)

Jorden ble lagt i en Rootrainer - alle som har forsøkt det samme vet at det lett blir litt søl. Mens jeg var igang, kom jeg på at jeg kunne ha brukt en plastflaske med avskåret bunn som trakt, det skal jeg jammen huske når sommerblomstfrøene skal i jorden om et par uker!

Selv om de fleste sortene ikke trenger spesiell behandling, viser det seg at enkelte krever litt mer enn jeg har tenkt å gi dem. Bl.a. skal Kardinallobelia sås ved 22-24ºC, og så varmt er det ikke her. Jeg måtte til og med legge en liten korkplate under Rootraineren som isolasjon. "Der ingen skulle tro at noe kunne gro".

Følgende stauder er med i Miniprosjekt 2011:

1. Arnica chamissonis - Veiarnica
Skal sås ved 20ºC, hvis ingen spiring innen 4 uker, anbefales 2-4 uker ved maks 4ºC. Tror denne skal bli grei! Bilde av frøene øverst i innlegget.

2. Chelone obliqua - Duehode
Skal sås ved 20ºC, hvis ingen spiring innen 4 uker, anbefales 2-4 uker ved maks 4ºC. Ble litt overrasket over at denne ser så enkel ut å få til, siden den ikke er så vanlig i de hagene jeg vet om trodde jeg den var vanskelig. Men det gjenstår jo å se hvor greit det blir - lurt å "ikke selge Duehoder, før frøet har spirt"...

3. Heuchera sanguinea 'Firefly' - Purpuralunrot
Skal sås ved 20ºC, lysspirende, spirer innen 2 uker! Jippi! Frøpakken inneholdt 3000 knøttsmå frø, det tok litt tid å velge ut de fem heldige...

4. Lobelia cardinalis 'Queen Victoria' - Kardinallobelia
Overflatesås ved 22-24ºC, lysspirende, spirer innen 2 uker. Ja, kan tro, hvis det er 17ºC i vinduskarmen tar det kanskje noen måneder ekstra?

5. Penstemon barbatus 'Cambridge Mixture' - Skjeggrørblomst
Dette er faktisk den eneste jeg tror det er dumt å så i feriehagen nå i vår uten kuldebehandling. "Store seed at 21ºC in a non-humid environment for 6 mo. Sow barely covered 8 wks at 4ºC, move to 21ºC for germination under light."  Tipper at jeg tar den enkle varianten nå, og sår den akkurat som jeg gjør med de enkle. Hvis denne spirer her i byen og uten kuldebehandling blir det nok et glass musserende eller to...

6. Polemonium caeruleum - Fjellflokk
Skal sås ved 20ºC, spirer langsomt (og ujevnt?). Ja, hvis jeg sår bare 5 frø, blir det jo litt spennende å se om jeg har sådd de 5 raskeste eller 5 langsommeste frøene. Satser på at alle de langsomme ble igjen i frøposen...

7. Sedum spurium - Gravbergknapp
Skal sås ved 20ºC, spirer innen 2 uker. Innbiller meg at denne er enkel å få til, men intet er umulig og ikke alt er mulig alltid, så jeg får bare vente i spenning.

Ja, som det vel fremgår av min innsats så langt, er jeg kun en amatør i vinduskarmen. Men gleden når det spirer er minst like stor som hos de flinke :-) Det jeg lykkes med kan alle få til. Blogger mer om Miniprosjekt 2011 så snart det begynner å skje noe, og imens bør jeg kanskje investere i en varmeovn...


Nyttig nettside:
Tom Clothier's Garden Walk and Talk - her finner du såmetode for stauder, sommerblomster og mye mer.

8 kommentarer:

 1. Flott innlegg, lo godt av de 5 heldige av 3000 :-)))))
  For å få det litt varmere kan du gjøre som meg, sette på kjøkkenbenken under lysrør som du lar stå på hele døgnet. Sett de gjerne på noe så de kommer nærmere lysrøret. Når de spirer flytter du de til vinduskarmen om du ikke har planterom med tilleggslys. De trenger ikke skikkelig lys før etter de har spirt.
  Du kan også sette de på badegulvet om du har varmekabler.

  SvarSlett
 2. Gratulerer med at du har klart å gjennomføre bestemmelsen om så så berre 5 frø av kvart slag. Det med at mold er noke søl, jau der kjenner eg meg att, det er heilt utruleg kor det går an å grise til. Det var ei som fortalde på Hagegalforumet at ho hadde sådd peonfrø, og hadde prestert å få mold i vaskepulverbeholdaren på vaskemaskina. Så det går for seg i dei norske heimar for tida.
  I fjor sådde eg Kardinallobelia, det var ein tolmodigheitsprøve, eg sette dei i glaskarmen i stova og dei spirte etter to veker. Men så gjekk det såååååååååååå saaaakkkkkktttte, det gjekk 5 veker før dei var store nok til å prikle. Men eg har aldri høyrt om kunsten å begrense seg så eg hadde 68 planter. Plantene vart flotte, flott farge både på planta og blomane. Eg har forstått det slik at den noken plassar frys vekk, men eg håpar mine kjem att som staude no til våren.

  SvarSlett
 3. Her går man viteskapelig til verks, imponerende!

  SvarSlett
 4. Veldig hyggelig at dere poster en kommentar! Har nå flyttet boksen til baderomsgulvet, liker egentlig ikke å ha varmekablene på men lider gjerne litt for raskere spiring :-) Jeg så forresten etter spirer allerede neste dag, men skal vel ro meg litt, ja :-)

  SvarSlett
 5. Måtte le litt av kommentaren din ElseT, 68 peoner er jo en del ja. Har du plantet alle ut i hagen din? Det må jo bli litt av et syn! Skal se etter bilde i bloggen din, hvis du ikke har lagt ut før må du gjøre det i år...

  SvarSlett
 6. Eg ser at ikkje hadde ordlagt meg godt nok, Eg hadde 68 kardinallobelia. Men eg hugsar ikkje kven det var som sådde peonar. Men i dag har eg sådd ca 60 peonfrø av 6 ulike salg. ER spent på korleis det går, eg har hatt dei i Zip-posar med mose i omlag 20 grader i 3 mndr og idag sådde eg dei og sette dei ut.

  SvarSlett
 7. Du hadde ordlagt deg helt perfekt, ElseT, det var nok jeg som ikke leste perfekt. At du har sådd og lykkes med Kardinallobelia er jo enda mer interessant, forstår ikke at jeg kunne lese så feil, beklager! Synes de er så fine, håper det blir noe av mine. Skal så flere sånne i feriehagen, og kan godt så nye år om annet hvis de bare trives 2-3 år i slengen. De 5 frøene her i byen er med håp om å teste et par planter på balkongen.

  SvarSlett
 8. Dette er innlegg midt i blinken (for meg) - jeg liker å kunne lese om detaljer og erfaringer. Spennende å følge!

  SvarSlett