lørdag 1. februar 2014

Lett Primula-vår i stuen

Jeg har aldri vært spesielt begeistret for Primula-slekten, ikke før de siste par årene. Tidligere var det et greit vårtegn i andres hager og selvsagt i diverse butikker, men ikke i min egen feriehage eller hjemme hos meg.

I fjor skiftet jeg mening om dette. Da ble det plantet ut endel Primula i feriehagen, både hjemmeådde Kuleprimula, Eurikler og en sådd sort til som jeg ikke husker i farten. Jeg sådde nemlig flere sorter men fikk bare til 2. Det var det med de manglende notatene, ja.


Og denne uken kjøpte jeg altså en Primula med hjem fra matbutikken - til innebruk. Hvorfor ikke? Annerledes farge på de store blomstene, en farge som det ikke var så enkelt å få helt rett på foto (den er mye dypere fløyel/burgunder enn på bildene).


Til våren blir det spennende å se om de nye Primulaene i feriehagen har greid seg gjennom vinteren og blomstrer for første gang. Og kanskje får også denne seg en busstur vestover for å friste hagelykken.

Nyt helgen!

11 kommentarer:

 1. Primulaer er blant mine nyoppdagelser i hagen, og jeg er spent på om frøene jeg har sådd vil spire. Jeg forsøkte å så kuleprimula i fjor, men det gikk dritt. Jeg prøver igjen :) Uansett er det koselig med en fargesprakende primula inne!

  SvarSlett
 2. Nydelig primula du har kjøpt deg!
  Jeg er veldig begeistret for primulaslekten. Det er så mange ulike som kan vokse i hagene våre. Jeg prøver å så noen hvert år. Mange er lette å frøformere.

  SvarSlett
 3. Hei! Den har jeg aldri sett før. Fin med hvit kant ytterst.
  I dag har jeg sådd tre forskjellige primula bl.a favoritten marianøkkelblom, Primula veris. Sådde den i fjor, men den spirte ikke så nå krysser jeg fingre. Om to/tre dager skal de ut i kulda - får håpe det hjelper. Anne

  SvarSlett
 4. Det er alltid trivelig når disse fargeklattene dukker opp i butikken.
  Rødt kan være vanskelig Bille. Det har jeg også erfart.

  SvarSlett
 5. Jeg har også prøvd å så primula uten å lykkes. I år trodde jeg at jeg har kjøpt kuleprimulafrø, men det er visst ikke sant. Ble så gla da jeg fant ut at den var svært herdig! Ellers har jeg noen matbutikkprimulaer som venter på utplanting til våren. Den ene har vært kunstig farga, men nå blir den pen og hvit. Det er en del ville marianøklebånd her og det er gøy når de krysser seg med røde hageprimulaer.

  SvarSlett
 6. Hei på en søndag! Jeg sådde som nevnt flere sorter i fjor (eller det var vel året før), men kjøpte frø i juni og prøvesådde alle sortene da. Det ble bra spiring på de fleste, men det var i feriehagen, hvor det ikke var så lett å følge opp. Jeg endte opp med mange kuleprimula, fikk inntrykk av det nærmest var umulig å mislykkes, de stod i ukesvis under vann, men til og med det gikk greit :) De andre sortene var Japanprimula (P. japonica) og Orkidéprimula (P. vialii). Sistnevnte kom med ca 35 spirer, men de tørket opp etter prikling...

  Gentiana nivalis: Da kan det vel tenkes at min også er kunstig farget, men egentlig synes jeg helt hvit primula er finere i hagen! Fargeklattene liker jeg bedre inne.

  SvarSlett
 7. Hm..heldige dere...hos meg spiser mordersneglene primula til frokost, lunsj, middag, aftens og nattmat.....
  Mvh Eli.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, takk for advarselen. Kanskje jeg ikke skal forvente all verdens i feriehagen da, der er det jo snegler av alle mulige kulører. Håper mine snegler ikke liker Primula :)

   Slett
 8. Primula er en flott inneblomst mens vi venter på våren!

  SvarSlett
 9. Primula er den første blomsten til å bringe fram vårfølelser i huset her. Så fort juletreet forsvinner ut, dukker primulaen opp på bordet og i vinduskarmen. Senere får den flytte ut i hagen og strekke på røttene sine om den vil.

  SvarSlett