onsdag 29. januar 2014

Mini-mini frø-give-away!

Jeg har omsider funnet fram frøene som ble høstet i fjor, og selv om det var meningen å ta med enda flere frø fra feriehagen nå nylig, fikk jeg det dessverre for travelt der vest, sånn at denne give-away'en istedet forblir super-mini-mini :).

Ikke den helt store frøhøsten på balkongen, men noe frø var det inni der :)
For ett år siden ble frøballongene her på Skyggebalkongen store kuler. Sist høst ble det ikke like mye fart i ballongene, men det ble endel frø likevel. I fjor fikk jeg omtrent 100% spiring på selvhøstede frø, så jeg satser på at siste års avling også funker bra!

I tillegg har jeg en del Rutelilje frø fra feriehagen. Altså, ikke så superspennende saker, dessverre, og heller ikke i bøtter og spann da avlingen ikke ble så stor. Men uansett mer enn jeg trenger selv.

Du får:
10-15 frø av Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineum)
25-50 frø av Rutelilje (Fritillaria meleagris) - kan også bli hvit
Har også noen frø av rosa Duehode (Chelone obliqua) fra feriehagen, men siden det er ganske få, legger jeg dem bare ved til de som ber om det.Blodbeger bør sås nokså snart for å få greie, lubne planter i tide til utplantingen. De vokser sakte i starten og trenger derfor litt tid. Er en klatreplante som kan bli flere meter høy. Fin i krukke/ampel, liker varme men ikke direkte sol. Tåler fint å tørke opp iblant. Kan overvintres inne.

Rutelilje har jeg aldri sådd, men i og med at de selvsår seg i feriehagen regner jeg med at de er nokså greie å få til. Blomstrer i mai/juni, tåler overraskende sterk vind. Danner løk og kommer tilbake år etter år, men blomstring blir det nok ikke første året...

Duehode sådde jeg i feriehagen for 2-3 år siden, og fikk grei spiring selv om frøplantene stod på selvstyr det meste av våren. En plante blomstret første sommer, men som så mange stauder blir disse flottere når planten får noen år på baken.

Spireevne garanteres ikke, men regner med at det er mulig å få til noe :)

For å få tilsendt frø må du si fra i kommentarfeltet pluss sende adressen din til   blodbeger@plantesentralen.no
innen søndag 2. februar. Jeg spanderr porto, og frøene sendes i brev mandag.

7 kommentarer:

 1. Hei Sådde blodbeger for snart 2 uker siden. Håper de slår til. Rutelilje og duehode sprer seg heldigvis i hagen. Generøst tilbud du kommer med. Jeg har tagetesfrø som er oransje/purpur som blir over 50 cm, hvis du har lyst på. Hvis du vil ha, tror jeg du må ha dem i feriehagen for de må en del sol.
  Likte veldig godt uttrykket; frøplanter som står på selvstyr. Skulle ønske at det var mange selvstyrte.

  SvarSlett
 2. Jeg er bare innom for å se hva du holder på med Bille :-)

  SvarSlett
 3. Heisann. Jeg har dessverre ikke erfaring med å så kjempekrage eller andre større prestekrager. Bare de vanlige og rosekrage. Begge var vedlig spirevillige. Kanskje du bare var uheldig med forsøket ditt. Prøv igjen :)

  SvarSlett
 4. Så raust av deg. Jeg vil gjerne prøve meg på ruteliljefrø jeg. Har lenge hatt lyst på dem :) Mette

  SvarSlett
 5. Hei Bille.
  Det er tiden for å rydde i frø beholdningen nå, jeg tror jeg må begrense meg og prøve å få i jorden det jeg har.
  Ruteliljer frø er spennende da, de trenger kanskje en kuldeperiode for å spire.

  God helg fra Marit.

  SvarSlett
 6. Rause Bille!! Jeg skulle gjerne ropt av hele mitt hjerte fra balkongen at jeg ønsker meg blodbegerfrø....Men..., jeg kommer til å være mye på reise fremover og innser at jeg ikke vil kunne gi spiringen tilstrekkelig med omsorg og pleie. Skulle du oppleve å ha et lite overskudd av dem når det nærmer seg klare for utplanting, så er det bare å rope fra balkongen:) Ha en fin helg.

  SvarSlett
 7. Frø ble sendt til tre av dere for et par dager siden, lykke til! :)

  SvarSlett