tirsdag 21. mai 2013

Litt om keramiske krukker

Jeg pleier ikke å være så nøye med å rengjøre verken plastpotter eller keramiske krukker. Så lenge jeg ikke har hatt alvorlige plantesykdommer (hva skulle det være?) på Skyggebalkongen, blir det til at jeg bare fjerner gammel jord og børster kjapt over uten å bruke vann.

Men når det gjelder keramiske krukker, og terracotta har jeg en del av, bør man bruke litt vann. Fyller du jord i en tørr krukke vil krukken faktisk konkurrere litt med plantene om å trekke fukt ut av jorden - særlig i starten, men også i tørre perioder senere i sesongen.


Har du mulighet til det, kan terracottapottene legges i vann i flere timer. Dette er særlig viktig før du planter i nyinnkjøpte krukker, med mindre de er glasserte på innsiden. Alternativt kan du sette en plastpotte oppi, og plante i den, men de fleste plantene vil nok foretrekke litt større jordvolum. Keramiske krukker har evnen til å magasinere både vann og temperatur, omtrent som jorden, men uten kontakt mellom jord og krukke får jo ikke planten glede av den egenskapen.

Planter i keramiske potter må vannes oftere også senere i sesongen, fordi krukken også forbruker vannet. Mindre krukker må derfor ha nesten kontinuerlig tilsyn. Det kan være greit å sette krukkene i et kar med vann istedet for bare å vanne oppå jorden - sånn at også krukken får trekke godt med vann, eller å vanne ekstra grundig ihverfall noen ganger i løpet av sesongen. Dette bør særlig gjøres før du reiser bort, når keramikken først er mettet på fukt, tar det lengre tid før jorden tørker opp.

Har du tips og erfaringer med keramiske potter og krukker?

12 kommentarer:

  1. Takk Bille, dette høyrest jo heilt logisk ut, men eg har aldri tenkt på det. Heretter skal dei få ei god tid til å trekkje vatn før eg plantar i dei.

    SvarSlett
  2. Jeg har også vært sløv med vanntrekking og vasking. Det er morsomt å se på krystallene som felles ut på utsida av potta fra vannet som trekkes ut fra jorda gjennom potteveggen. Noen av pottene mine er det nokså mye saltkrystaller på.

    SvarSlett
    Svar
    1. Er det salt, jeg har alltid tenkt kalk, men nå fikk jeg akkutt behov for å slikke litt på balkongkrukkene :D Har lest at plantene ikke tar skade av det hvite belegget, og det lar seg jo lett børste vekk hvis det blir for mye.

      Slett
  3. Jeg prøver å plante tørketålende planter i terracotta - pelargonier feks. Sommerblomster har jeg i glasserte eller i plast siden de trenger mer fukt for å trives.

    SvarSlett
  4. Hei hei! Vi har det vått her i nabolaget om dagen, så terracottapottene må da ha himmelske tider:) Takk for tipsene. Jeg er begeistret for utseende til disse pottene, men sliter med å holde dem våte borte i de svenske skoger uten jevnlig tilsyn. Kanskje pottetelepati kan hjelpe??

    SvarSlett
    Svar
    1. Pottetelepati er nok tingen :D Evt regndans.

      Slett
  5. Jeg liket også leirkrukker og bruker dem på verandaen, hvor de er lettere å holde våte.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
  6. Lerkrukor är toppen, använder inte annat inne till mina hoya. Ute är dom också bra men jag försöker begränsa antalet i år. Tack för tipset, jag har aldrig tänkt på att dränka krukan också innan jag åker iväg, nu vet jag bättre :)

    SvarSlett
  7. Elsker keramikkpotter, gjerne med litt patina, da er de enda finere. Aberet er det med vannbehovet, så ofte blir beboere av keramikkrukkene byttet ut pga tørkeskader og enda verre ting :)

    SvarSlett
  8. Takk for bra tips, man lærer stadig noe nytt og nyttig med hage blogg venner.
    Ha en fin dag fra Marit.

    SvarSlett
  9. Supertips! Takk!!
    Jeg planter pellisene mine i terracottakrukker. De stortrives der.

    SvarSlett
  10. Takk for gode tips fra dere alle! Jeg synes også Pelargoniaene er ekstra fine i terracotta, i sydligere strøk er vel det en vanlig kombinasjon, så den er kanskje førstevalget til sånne potter.

    SvarSlett