onsdag 25. april 2012

Året rundt i botanisk hage: April

Våren er i rute! Hver måned i 2012 tar jeg en fotorusletur i Botanisk hage i Oslo. Hyggelig om du vil bli med!

I februar var det lyset, i mars var det fuglene, og nå i april er det grønnfargen som gjenoppdages etter en vinter i svart-hvitt. Ennå er de fleste trærne nakne, og det får de første grønnkledde til å stikke seg ordentlig ut. Også i staudebedene er det ennå nokså nakent, de varme dagene før påske greide ikke å narre alle.


Lunefulle april gjorde at min første rusletur ble avbrudt av en regnskur, derfor blir det denne gang bilder fra to ulike besøk i hagen, men pytt sann.

Bedet med den sjarmerende trappen nedenfor, er blant mine favoritter i Botanisk hage. Det ligger relativt sydvendt i en skråning mellom andedammen og Victoriahuset. Det er proppfullt av mange forskjellige planter så her er det mye flott å se nesten året rundt. Trappen gjør det nesten litt hjemmekoslig. Foreløpig er det mest grønt her, men innimellom titter vårblomstene fram. Akkurat nå er hele hagen full av en rødlig Lerkespore (Corydalis), Russeblåstjerne (Othocallis siberica), Gulveis (Anemone ranunculoides) og Gullstjerne (Gagea lutea) - kanskje ikke så lett å se dem i lyset på dette bildet...


Neste bilde viser nordenden av samme bed, her er det Snøstjerne (Scilla forbesii) og Gulveis som danner et sammenhengende teppe i gult og blått. Med det nyutsprungne løvtreet i bakgrunnen, er det vår så det holder!

Bygningen til venstre er Palmehuset. Det ble renovert for et par år siden, og er vel verdt et besøk. Til høyre er hovedbygningen og bak den igjen finnes "systematisk hage".


Jeg kan ikke huske å ha sett så mye gulveis i hagen tidligere, men det handler vel litt om hvilken uke man besøker hagen. Forandringene kommer fort nå framover.


Nedenfor får du en viss oversikt over "systematisk hage". Jeg har vært innom her i tidligere innlegg, men det er ennå heller lite å rapportere. Prydrabarbra og Peoner har store skudd, men jeg sparer denne biten til senere. Det er en spennende del av hagen bare det blir litt mer sommer.

I bakgrunnen er det sirkus, og da jeg passerte spilte orkesteret en flott sirkusmarsj. Det syntes jeg passet fint som akkompagnement til våren som spretter fram overalt :-)


Jeg hadde ikke regnet med å finne blomstrende Magnolia ganske ennå, men dette treet var ihvertfall godt i gang med blomstringen. Og mer skal det vel bli i ukene framover!


Nok et håpløst bilde når det gjelder lys, men jeg blir bestandig helt satt ut av sånne tepper med vårblomster. Her er det de nevnte Lerkespore, Gulveis og Sibirblåstjerne som sloss om plassen.


Det finnes mange områder i hagen som er dedikert til ulike temaer eller plantegrupper. Nederst i Fjellhagen finnes den nokså nyetablerte "Oslo-ryggen". Her vokser det stort sett planter man kan finne i østlandsområdet, og ikke minst har rødelistede arter fått plass her. Ulike blåveis og fioler, for eksempel. Jeg tror nok at området vil være mer etablert om et par år, det er ikke alle som liker å vokse på nytt sted på kommando.


Hvitveisen har tydeligvis funnet seg til rette på ny adresse...


Og Lodnefiol (Viola hirta) er også i blomst nå. Den er rødelistet, og på skiltet står det at den har begrenset utbredelse rundt indre Oslofjord, og at halvparten av tidligere kjente forekomster i Oslo har gått tapt p.g.a. utbygging.


I nedre del av Fjellhagen finnes også maaaange flotte Rhododendron. Et par av dem var allerede i blomst, men her blir det flere bilder i mai - da er det rett og slett fyrverkeri her :-)


Her ser vi oppover Fjellhagen. Ikke så frodig ennå, men grønnere dag for dag. Lerkesporene i plenen synes jeg er artige, de forsvinner når sommeren kommer. Ønsker jeg meg noen sånne i feriehagen, tro? Jeg tror nesten det!


Her er det en flott gruppe med Primula, tror det er vanlig Hageprimula, men navneskiltene er ikke alltid riktige i bed hvor bestandene breier seg og flere sorter står sammen. Ennå skimtes bladene til Vinterblom, men de gule blomstene er forlengst ferdige. Tok et bilde her i mars av Vinterblom, og da lurte en Primula seg med i bagrunnen. Nå er rollene definitivt byttet om.

I bakgrunnen skimtes en flott Orientjulerose. Beklager at jeg ikke gikk nærmere...


Her er det en kinesisk Trollhassel (Corylopsis platypetala) som blomstrer. Spennende detaljer, og siden det er et relativt stor tre gir det et ekstra frodig inntrykk nå når det er dekket av blomster på bare kvister.


Sibirhundetann (Erythronium sibiricum) er blant de plantene jeg gleder meg til å se igjen hver vår. I år gikk jeg glipp av de dagene de stod på sitt beste, men jeg fant ihvertfall disse som ikke ser så verst oppegående ut. Denne ser riktignok ikke helt ut som den vanlige sorten, glemte å sjekke navneskiltet.


Jeg har visst fått sansen for tulipaner - helt sikkert fordi jeg ikke kan ha dem i feriehagen pga rådyr. Her er det Nøkkerosetulipan (Tulipa kaufmanniana), i England kalt Vannliljetulipan hvis jeg husker rett. Jeg synes den er usedvanlig flott i all sin enkelthet!


Nå er vi øverst i Fjellhagen. I nærheten vokser bl.a. kaktusene (som ennå ikke er pakket ut), og et woodland med mange ulike Treblad som jeg satser på å ta med senere. Her oppe starter bekken som renner helt ned til Osloryggen. Bekken gjør det ekstra trivelig å rusle gjennom fjellhagen. I bedene på bildet under kommer det mye lekkert framover; Peoner, Valmuesøstre og selvsagt mye mer. Tok dette bildet mest for å sammenligne om 2-3 måneder :-)


Her er Våradonis (Adonis vernalis) som jeg også viste i mars. Da var bare blomsterstilkene oppe og det så nesten litt glissent ut, som store hestehov. Nå er blomstene litt på hell, og det dekorative bladverket har vokst fram - tror det blir enda høyere.


Og her kommer enda en av mine favoritter. Kanadablodurt (Sanguinaria canadensis) er et høydepunkt for meg hver vår. Jeg liker best den enkle som på bildet under. Blomstene åpner seg mer i sollys, men her ser det nesten ut som om den aller vakreste dagen er forbi. Når blomstringen er ferdig vil bladverket vokse seg ca 40 cm høyt. Det er ganske kraftig men dekorativt. Den vokser på flere steder i hagen, bl.a. i Urtehagen. Den fylte finnes like bortenfor, men den er gjerne et par uker senere enn den enkle.


Jeg hadde så lyst på denne i feriehagen at nå har jeg omsider bestilt den - selv om jeg aldri kommer til å få med meg blomstringen der. Men noe vakkert skal jo rådyrene ha å se på også, ikke sant?


I nærheten fant jeg denne, Coral Peony (Paeonia mascula ssp. mascula), som jeg ikke kan huske å ha sett før. Lekkert bladverket til Peon å være, eller? Prøver å følge med på blomstringen, så blir det vel et glimt å dele i juni!


Pulsatilla har jeg sådd i feriehagen, men ikke fått helt til. Derfor sikler jeg ennå på de mange flotte Kubjellene som vokser her i Botanisk hage. Vårkubjelle (Pulsatilla patens) synes jeg var flott i vårlyset.


Den aller vakreste Pulsatillaen så jeg én gang for 3-4 år siden, og aldri mere. Skiltet står der fremdeles i bedet og jeg titter ivrig etter hver vår om det kan bli et gjensyn. Tror nesten jeg må poste et bilde av den engang, i tilfelle noen av dere vet hvor jeg kan få tak i frø eller plante.

Enda mer Lerkespore (Corydalis). Så store mengder er bare så lekkert, men en enslig lerkespore gjør også en vår, da - helt alene.


Når hestekastanjene (Aesculus hippocastaneum) folder ut sine splitter nye blader ser det sånn ut! Fantastisk våryr farge, og utrolig å tenke på at dette er blader som aldri før har eksistert! Hm, ja det er litt rart, egentlig - velkommen!


Fotografen i bakgrunnen knipser ikke kastanjetreblader, men lot henne bli med for å vise at jeg ikke er den eneste som knipser så snart våren slipper fri :-) Hobbyfotografene er også et vårtegn, eller?


Nærmer meg slutten av rusleturen for april. Her er veien opp mot den gamle hovedgården, og til høyre står et nydelig blomstrende tre - antar at det er en variant av prydkirsebær - fant ikke noe skilt.


Den flotte Gullbusken (Forsythia) i bakgrunnen må være hagens fineste eksemplar. Den blomstrer rikt og lenge hver vår, og lyser fint opp på min vei til jobb :-)


Alle trærne som står nedover her kommer til å eksplodere i rosa og hvitt om bare noen få uker! Og ikke nok med det, det står også en lang rekke med Rosemandelbusker her - de står allerede i knopp! Jeg skal gjøre mitt beste for å få med alt sammen i innlegget for mai!

Håper at bildene ikke blir altfor små. Det er uansett vanskelig å formidle det man egentlig ser - alt er jo så mye vakrere i virkeligheten. Sånn er det bare! :-)

Håper du er fornøyd med din april måned!

14 kommentarer:

 1. Denne føljetongen skal jeg få med meg gjennom året. Takk for at du deler :o)

  Mvh UnaCita

  SvarSlett
 2. Herlig føljetong fra Botanisk hage, Bille!
  Jeg har det også som deg at jeg planter ting jeg (kanskje) aldri kommer til å få se i blomst i hagen fordi jeg vanligvis ikke er der på den årstiden :-)
  Ønsker deg en fortsatt riktig fin dag!

  SvarSlett
 3. Fint at du gjør og dokumenterer det jeg tenker jeg skulle gjort hvert år på denne tiden! Så mye fint i botanisk hage akkurat nå. (Kanskje får jeg til en tur innen et par uker??)

  SvarSlett
 4. Takk for en herlig rundtur i en praktfull hage! Gleder meg til neste runde!
  Ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
 5. Så mye fine blomster i Botanisk hage i april, våren er en vakker årstid. Lerkesporer i plenen har jeg også i kolonihagen.

  Takk for turen!

  SvarSlett
 6. Takk for turen! Jeg må nok også ta en runde rent fysisk. Skal jeg plukke ut to favoritter må det bli de blå fiolene og grønnfargen på hestekastansjen, og så værstemningen, som kan kjennes helt inn til pulten min.

  SvarSlett
 7. Åh, så mange vakre bilder! Jeg likte også spesielt godt bedet med steintrappa. Hjemmekoselig på en måte :)
  Tenk i mai, da!!! Kunne godt tenkt meg å rusle rundt der da! Takk for turen!

  SvarSlett
 8. Det var virkelig mange flotte bilder! Koselig å se på!
  Takk for turen!

  SvarSlett
 9. Takk for at dere tok turen innom :D Var visst heldig med siste fototur for i dag er det yr i luften. Men hører jo våren til det også. Ha fine dager i hagen!

  SvarSlett
 10. Så mykje flott! Virkelig lekkert med sånne mengder med lerkespore. Og så må eg bere seie at eg har fått augene opp fpr corylopsis denne våren, makan til fint lite tre. Kanskje eg må skaffe meg eit sånt etterkvart?

  SvarSlett
 11. Jeg var en tur i Botanisk i dag. I regn. Like fantastisk hver vår. Takk for en ekstratur :-)

  SvarSlett
 12. Åhhhh wow! Så masse deilige bilder!
  Hundetvetannen og Blodurten var nok mest stas! :)
  Takk for at jeg fikk være med!

  SvarSlett
 13. Takk for kjempefin omvisning, Bille! Kjempefine fotos og gode kommentarer, man merker at du er på et sted du virkelig strotrives og det smitter!
  God hagehelg til deg også!

  SvarSlett
 14. Hei Elisa, Maria og Trine! Takk for kommentar, og nyt våren videre! Ny fotorusletur i mai!

  SvarSlett