lørdag 14. april 2012

Alene hjemme mens jeg inspiserer feriehagen

Påsken er vel overstått, og  frøplantene i byen måtte være alene hjemme i 10 dager mens jeg romsterte i feriehagen. Planen var å lage mange nye bed, men frost, snø og kalde dager gjorde graving mindre fristende, så det ble bare ett nytt bed som nå er klar til å ta imot årets første netthandelplanter om noen uker. Det er rart med det, når jeg sitter i byen og lengter etter feriehagen er sesongen alltid kommet litt lenger i dagdrømmen. Nattefrost var ikke helt med i beregningen, nei.

Men - det var mye å inspisere, og mange planter hadde kommet lengre enn jeg forventet. Blodripsen (Ribes sanguineum) blomstret, og det er faktisk 3 sesonger siden sist, fordi det meste av busken ble vinterskadet både i fjor og i forfjor. I år ser det mye bedre ut, og jeg slipper å klippe vekk det meste. I fjor stakk jeg noe av avklippet i en potte, og i påsken kunne jeg potte om en ny Blodripsbusk. Skal jammen lage flere, for jeg liker bladverket så godt :-)


Det ble mye innetid, ikke minst tok det 3 dager å så ca 4o slag og sette 10-15 georginer og løk til driving. Det er litt stas å komme fra en liten bybalkong og plutselig ha hageprosjekter overalt, både inne og ute. Selv om planene gjerne er større enn gjennomføringsevnen, kjennes det alltid godt. Til og med meitemarken som dukket opp på kjøkkengulvet var et fint innslag, ha ha!

Plukket inn kvister fra Gullbusk (Forsythia) for aller siste gang. Til våren skal buskene fjernes, men vil prøve å plante et par av dem et annet sted hvor de kan vokse mer fritt enn der de står nå inntil husveggen.


Særlig spennende var det å se etter alle staudene som ble plantet i nye bed sist høst. Og alle bortsett fra en var i full fart! Plantene nedenfor (klikk for større versjon) er Lerkeurt (Calandrinia foegiana) og sannsynligvis Himalayastorkenebb (Geranium himalayense 'Plenum'). Sistnevnte kjøpt fra Planteliste.net i fjor, og jeg var overrasket over hvor stor og flott tuen ser ut til å bli allerede i år. De to nederste er Swertia (S. kingii) og Storstjerneskjerm (Astrantia major), den siste fra Mario. Stjerneskjerm har jeg alltid likt godt, gleder meg til å ha den i hagen!


Men så var påsken plutselig over, og det blir nå noen uker i byen med mer fokus på Skyggebalkongen. Frøplantene som var alene hjemme hele påsken, på undervanningsbrett under lysstoffrør på kjøkkenbenken, hadde greid seg helt fint! Det hadde forresten de aller fleste på kontoret også. Begge undervanningsbrettene var tomme for vann men jorden var fremdeles fuktig, så mye mer enn 10 dager holder nok ikke vanndepoet i oppvarmet rom.


Jeg har visst ikke blogget om planteplanene på Skyggebalkongen for i år. Får samle sammen planene snart, nå ser jeg jo også hvilke frø som det blir mest planter av.

Ha en flott vårhelg!

5 kommentarer:

 1. Jammen gror det godt i feriehagen din, det er alltid spennende å se det som ble plantet året før komme opp om våren.
  Nydelig bilde av Blodripsen.

  Ønsker deg en god helg :-)

  SvarSlett
 2. Så flink du har vært!
  Alltid morsomt når man ser at mesteparten av "barna" har overlevd vinteren :D
  Kos deg masse videre med både prikling og diverse hageprosjekter!
  God helg!

  SvarSlett
 3. Hei! Det er kanskje noe av det aller mest spennende, å vente på at staudene skal komme opp i lyset igjen. Kanskje tar jeg det etter hvert for gitt, men nyplantinger er man jo spent på uansett. Gleder meg til en supersesong i feriehagen! :D

  SvarSlett
 4. Ja er er det mye å glede seg over ,,og ikke minst til,,
  Vinteren har vært snill med mine planter i år også ,noen stauder er jo litt tregere en andre så jeg tror det meste kommer.
  Jeg er enig med deg , det er veldig stas med planter der en sår eller tar stiklinger fra egene (eller naboens)planter he he.

  Akeleiene står nyprikklet i drivhuset ,ikke så store ennå men de ser veldig friske og kraftige ut.

  Fine bilder av at våren er i farta , ha en fin Søndag og ny uke ,Maritklem.

  SvarSlett
 5. Blodrips, den må jeg sjekke ut nærmere. Det er akkurat som en liten tryllekunst når vårgrønne planter titter opp og det spirer små frø i pottene. Muligens barnslig, men jeg forundrer meg stadig.

  SvarSlett