søndag 15. april 2012

Rapport fra Hagemessen 2012

Så kom jeg meg faktisk til Hagemessen (Lillestrøm) likevel! Et kjapt besøk egentlig, og litt med følelsen av å ikke ha fått med meg ganske alt. Her er i alle fall en kort rapport som oppsummerer noen av inntrykkene underveis på min hastige tur gjennom hallene...

Det desidert mest spennende innslaget for meg i år var løktorget. Et hav av løk og knoller fra Holland, mye til gode priser, og i hovedsak så varene ut til å være av ypperlig kvalitet. Mange av plantene kjenner vi godt fra før, men også spennende sorter som sannsynligvis ikke er å få kjøpt på hagesenteret nær deg. Uvant innpakning pirrer jo dessuten nysgjerrigheten, og røtter og knoller i løs vekt ga en god torgfølelse. På messens siste dag var det lett å se at mange allerede hadde forsynt seg godt fra flere av kassene. Hva jeg kjøpte kan du se lenger ned.


Generelt synes jeg at årets messe var mer variert enn i fjor. Flere utsalg hvor plantene var hovedvaren, men også flere små (les smale) utstillere. Det er hyggelig med variasjon når man rusler rundt. Dessverre stoppet jeg ikke opp så mange steder, så de gode ideene kan jeg ikke videreformidle. Da jeg ankom var jeg en smule balkong-optimistisk, men jeg fant ikke noe mer fokus på balkong enn i fjor. Fant ikke utstiller-balkongene heller, men det kom jeg faktisk ikke på før jeg satt på toget hjemover igjen.


Den hvite planten på bildet under så ut til å være en av årets nyheter, den dukket opp på de fleste utsalgsstedene. Kjempesøte hvitveisaktige blomster, men den ble ikke med meg hjem. Det var visstnok en Klematis, sikkert flott på balkongen!


Frø i lange baner! Her fra BoGrønt sin stand. Jeg elsker å lete fram spennende frø, men siden jeg har frøsådd på gang på 3 ulike adresser og i større mengde enn jeg kan makte å fostre, nøyde jeg meg denne gangen med å forevige andres frøjakt.


Det var en del små utemøbler på messen i år. Flere kunne fungert fint på en balkong. Også balkongianere har hageredskaper, og hvorfor ikke henge dem opp på balkongveggen?


Denne installasjonen fascinerte meg litt. Muligens fordi jeg aldri rakk å snekre sammen en planlagt fuglekasse i påsken. Nå ser jeg istedet for meg disse grenene på Skyggebalkongen, og de artige kassene kunne kanskje vært fylt med planter istedet for fuglereder. Eller aller helst begge deler!


Kreative påfunn er det en del av på messene, men det er mye man haster forbi. Farger og lek blir man aldri for gammel for, jeg er bare ikke helt sikker på om installasjonen på bildet under ville ta seg best ut i feriehagen eller på balkongen.


Helen Fredholm var på plass igjen med en trivelig hytte, omkranset av gjerde av ekte vare, og med flotte bed innenfor. Alltid spennende å besøke Helens innslag!


En sånn Visby-kopi sittegruppe har jeg faktisk tenkt på til feriehagen, men det må i så fall bli voksen-versjonen i bakgrunnen. Denne lille for barn var utrolig søt, og med fuglekasser på bordet er jo også frokostegget sikret ;-).


Hagemessen i fjor hade mye stein og vann, men i år ble ikke dette så dominerende. Jeg synes nok at stein og vann er litt kjedelig i hagesammenheng, men kontraster er jo fint i en hage og god bruk av stein kan framheve beplantningen. Jeg fant imidlertid ikke den gargoyle-figuren jeg tror ønsker meg.


Svømmebasseng pirrer vel hagegenet mitt nesten like lite som et garasjeanlegg. Men med litt humor, blir jo alt så mye bedre. Denne lille isbjørnen hadde i allefall funnet seg godt til rette, til tross for opplagt global oppvarming og det som sikkert verre er...


Og når vi er i det lekne hjørnet, i år hadde faktisk messen en del for barna. Artige figurer, lekehus m.m. Denne karen hadde god oversikt...


I kunnskapsgaten suste jeg forbi Hagegals stand. Så bra at det ble stand i år igjen, har registrert på forumet at det har vært mye jobbing for å få det til! Mange fristende småplanter, men jeg greide å stå i mot - det var jo dette med begrenset plass til planter på kjøkkenbenken, ja...


På hageblogger.no sin trivelige stand var den grønne veggen spesielt spennende. En sånn grønn vegg på høykant burde jo få plass her på mine 2 kvadrat? Det er forresten første gang hagebloggerne hadde egen stand, et fint tiltak!


Så var det over for i år. De varene som egnet seg aller best for balkongfolket, var det Plantasjen som sørget for. Og siden det nok stort sett var ordinære varer blir det ingen omtale i denne  messerapporten. Men absolutt fint at de er med på messen!

Jeg visste jo ikke at jeg skulle handle noe, derfor var det ekstra stas å komme hjem med både hvite Hakeliljer (Crinum powellii 'Alba'?) og enda to Georginer (2 for 50,- er det vanskelig å si nei til, selv om fordrivingen allerede er i gang i feriehagen). Og så kjøpte jeg noen krukker til kontoret og en sinkbalje til Skyggebalkongen - mer om den i et senere innlegg.


Mer om Hakeliljene også senere; hadde jeg visst hva jeg nå vet så hadde jeg nemlig latt det være. Men pytt sann, litt messe-spontanitet har vel ingen vondt av.

Ha en flott, helt ny uke!

10 kommentarer:

 1. Så utrolig mye du har fått dokumentert på din vandring gjennom messa!
  Og jeg kjøpte heller ikke så mye, men disse gigantløkene ble også med hjem hos meg - men glemte å notere hva de het (typisk...). Jeg kjøpte de store hvite, er det de samme som dine? Spent på hva du nå vet !!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, var ikke meningen å skremme, det er ikke noe skummelt i det hele tatt :D Skal ta det innlegget ganske snart...

   Slett
 2. Så fine og klare bilder du tar!
  Og tror du ikke ei linselus har klart å snike seg med på Hagegal-standen gitt ;)
  Synes du fikk med mye fine detaljer! Og så flotte georginer, det blir nok lekkert senere i sommer ja! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for bildekommentar :D Bildene ble egentlig ikke så bra, tok uten blits og da blir det fort litt uskarpt, men da er jo PhotoShop en god venn å ha :D

   Så fint at du lurte deg med!

   Slett
 3. Takk for omvisningen på messen.
  De såkalte liljeløkene dine ligner mistenkelig på Crinum. Jeg har Crinum x powellii. De blomstrer flott om sommeren, men må overvintres inne. Jeg lar de stå i potten i frostfritt drivhus.
  Ha en fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott med info om hvordan du dyrker dem hos deg. Håper det blir like bra hos meg!

   Slett
 4. Takk for 3 kjappe kommentarer! :D Ja, løkene er Crinum powellii, de skal være hvite, så da er det sannsynligvis sorten "Alba".

  SvarSlett
 5. Du fikk da med deg en del på turen din! Jeg har ikke vært på messa på noen år, og synes den var veldig bra.

  SvarSlett
 6. Jeg syns løktorget var best, for der var det lett å blir gal.
  Fine bilder fra messa!

  SvarSlett
 7. Løktorget var som en magnet.

  SvarSlett