lørdag 27. august 2011

Husk å høste frø!

Jeg sår jo litt hvert år, men det er sjelden jeg tar frø fra egne planter, siden jeg er på evig jakt etter den ideelle planten som oppfyller minst tre ønsker på en gang; blomstring fra mai til oktober. Sprer seg moderat men nok til at jeg får akkurat så mange som jeg vil. Tåler tørke, vind, flom, solsteik, skygge, snegler, rådyr og mere til. Ja, jakten pågår fortsatt...

I sommer var det så mye frø på akeleiene, og frøstandene klipper jeg jo vekk uansett, så jeg bestemte meg for å høste og sortere. Siden de ikke er frøekte, er det lett å få nye planter med overraskelser, og dessuten er akeleiene veldig enkle å så. Plukket også frø fra noen prydløker, vel - det ble visst bare ett frø med potensiale, men kanskje flere er modne neste gang jeg skal vestover.

Nå har jeg ikke selv så mye erfaring fra høsting av frø, men det er naturligvis litt viktig å følge med på plantene og å høste på riktig tid. Frøene bør være helt modne, sånn at frøhuset er i ferd med å åpne seg, men noen ganger er frøene modne selv om kapselen ikke er vissen, og for noen kan frøhuset ligge og modnes noen uker etter høsting - da bør litt av stilken følge med. For noen planter er det lurt å knytte noe rundt frøhuset for å fange opp frø som ellers ville falt ned i bedet. Og det bør være tørt vær, i alle fall gjør det jobben lettere, og dessuten kan frø råtne mens de ennå sitter på planten, hvis det er for vått over tid.

Og så var det dette med merking. Å høste bare én sort om gangen, eller å ha med poser/kar og merkepenn ut i hagen = full kontroll. Jeg samlet akeleiefrøkapslene i et syltetøyglass, la neven over og ristet godt. Da slapp mer enn halvparten av frøene ut av kapslene på null komma swish. Jeg er sikkert en litt gjerrig person, for jeg renset i tillegg alle frøhodene grundig for at ikke ett eneste frø skulle gå til spille - og det til tross for at jeg neppe kommer til å så mer enn 5% av frøene :-) Sorterte frøene i kaffefiltre, ett filter for hver sort, sånn at de kan tørke litt. Sett filteret i en kopp for å ha bedre kontroll. Små frø veier ingenting, og hvis filteret ligger på bordet er et utilsiktet rykk  nok til å sende frøene langt avsted (akkurat der har jeg litt erfaring...). Selv om akeleier ikke er frøekte, antar jeg at de fleste frøene ihvertfall har fått med seg noe hjemmefra, sånn at sortering likevel er lurt. Også de fleste frøene som bør sås ferske tåler fint noen ukers oppbevaring i filter.

I år har jeg forresten også hatt en sånn "frøhøsteskuffelse" som sikkert enkelte kjenner igjen. I juli så jeg nemlig noen flotte dagliljer i en kommunal beplantning. Bestemte meg for å dra tilbake for å se etter frø, men gartneren har nok gjort jobben sin, for alle visne blomster var fjernet. Og selv om ego-genet mitt ble litt skuffet, er det selvfølgelig helt greit :-)

9 kommentarer:

 1. Frøsamling er en hyggelig syssel og gir opphav til en rekke flere planter. Jeg har gjort som deg og samlet frø fra akeleier og geranium.
  Høsten er en grei tid å bytte frø hvis en har flere enn en har bruk for.

  God helg på skyggebalkongen!

  SvarSlett
 2. Ja, frøbytting er fint. Jeg skal poste et eget innlegg senere om hvilke frø jeg har å tilby. Akeleiefrø er det ihvertfall nok av :-)

  SvarSlett
 3. Problemet mitt just nu med frö är att det alltid regnar när jag har tid att gå ut. Ruttnade frö spirar kanske inte så bra..

  SvarSlett
 4. Ja, i høst skal jeg sanke frø - av dusksalvie og kornblomst. Har ikke sanket frø fra dem tidligere så det blir spennende. I fjor høstet jeg fra løvemunn, men de ble ikke sådd i år.

  SvarSlett
 5. Har tenkt å hauste litt frø sjølv og, men er redd at frøa rotnar på plantene. Det med kaffifilter prøvde eg sjølv i fjor og det funka flott. Nett no sorterer eg i alle frøposane frå i fjor og med den haugen eg har så burde det vore evig nok. God sundag!

  SvarSlett
 6. JAda! Har begynt. Noen er i hus. Noen Det blir mest av Trollius chinensis (en herlig fargeklatt i hagen), fra egensådde planter og blå valmuesøster. Så blir det vel litt frø fra erteblomster (fortsatt knipes frøkapsel bort for å forlenge blomstringen), blodbeger og riddersporer. Og hva man har for hånden.... jeg husker nå at et par sorter endte opp i telysestakene under tak på terrassen.....

  SvarSlett
 7. Jeg har høsta revebjellefrø på tur i skogen i Nederland, hvite, rosa og rød. Det er moro å ha planter med litt historie også, sånn som dagliljefrøene du ikke fikk. Neste år...

  SvarSlett
 8. I helgen var jeg i feriehagen for å plukke frø. Det ble faktisk en del, men jeg er antagelig for ustrukturert. Jeg hadde i alle fall ikke tenkt på frøposer og merking. Løsningen min ble å klistre "post- it" lapper på kjøkkenbenken og skrive navnet på plantene frøene kom fra. Deretter lå jeg frøkapslene til tørking oppå navnelappene. Neste gang jeg skal tilbake vil jeg ha med meg ekstra kaffefilterposer så jeg kan oppbevare dem i :-)
  Ha en fortsatt riktig fin sensommer/høstdag!

  SvarSlett
 9. Hehe til frø som dukker opp i lysestaker :-) Og ja, planter med historie er min favoritt også. Det er nok derfor jeg liker å så stjålne frø heller enn å kjøpe samme plante på hagesenter. Post-it lapper på kjøkkenbenken er jo et glimrende system i et feriehus hvor ingen roter mens man er borte!

  SvarSlett