torsdag 28. april 2011

Vareopptelling frø

Ja, jeg er en rotekopp! Frøposer ligger her og der. Noen finner jeg ikke når jeg trenger dem, og andre dukker opp på de rareste steder. Jeg elsker å lage lister og systemer, men så snart teorien er på plass, går det ikke så veldig lang tid før det skranter litt på oppfølgingen. Derfor har jeg ikke så god kontroll på frølageret mitt. Nylig tok jeg meg sammen i et forsøk på å få litt orden.

Å stappe alle posene i en stor teboks holder ikke lenger. Å notere på frøposen etter hvert som jeg sår funker bare av og til. Dessuten ligger ca halve beholdningen i feriehagehuset, og da er det ikke så lett å sitte i byleiligheten og planlegge årets sådd på landet. Noen ganger viser det seg at de frøene jeg skal til å så befinner seg på feil sted. Eller at frøposen faktisk var tom. Eller - at frø "plutselig" er blitt så gamle at spireprosenten er høyst usikker og prosjektet kanskje bør droppes.

Ingen uoverkommelige problem, det er jo bare å så noe annet istedet.

Men altså, litt oversikt tror jeg kan være greit. Jeg sår nesten aldri en hel frøpose av samme sort, og dermed blir det endel frørester. Noe gis bort men mange sorter ønsker jeg å ha på lur til "neste år". For sommerblomstene prøver jeg jo å finne fram til vellykkede sorter som kan sås igjen år etter år.

Så nå har jeg laget meg en liten database hvor jeg har registrerert frøbeholdningen, og ikke bare årets såliste. Uten for mye styr kan jeg søke etter det jeg vil; hvor frøene kommer fra, og hvilket år de sannsynligvis er høstet inn, samt sånn omtrent hvor mye frø jeg har på lager. Nå har jeg ikke akkurat hatt opptelling i hver enkelt pose, det holder stort sett å vite om det er 10 eller 100 frø igjen.

I tillegg til å holde styr på frølageret, vil jeg bruke samme opplegg til å registrere typiske sålisteopplysninger hver gang jeg sår noe, som bl.a. dato for såing, spiring og prikling, og evt en liten kommentar til meg selv. Sånne erfaringer kan det jo være greit å ha samlet på ett sted, for lettere tilgang senere. Selv om jeg sår noe nytt, har jeg kanskje sådd en slektning tidligere. Før har jeg notert årets erfaringer i et nytt regneark hvert år, og jeg må ærlig innrømme at jeg ikke engang er sikker på hvor på PC'en jeg har lagret oversiktene fra 2009 og 2010. Nå når alt ligger i samme database skal det godt gjøres å rote noe vekk.

Hadde jeg ikke hatt databaseprogram på PC'en, kunne sikkert et regneark gjort samme nytte.

Har du god oversikt over din frøbeholdning?

Her kan du lese om et frølager som er litt mer omfattende enn mitt, enn så lenge...

4 kommentarer:

 1. Det er imponerende å ha en sånn oversikt over egne frø. Jeg har ikke oversikt i det hele tatt over mine, for jeg har mange frø. Jeg kunne nok ha trengt en sånn oversikt. Det er litt for lett å bestille frø, men ikke fullt så lett å få de i jorda... ;)

  SvarSlett
 2. Ha,ha, den känner jag igen. Notisböcker blev til wordark med koblingar högt och lågt. Excel kan sorteras och underfaner och linkar är bra. Så kom en period med många dagar Acsess för att koppla alla nycklar och listor, jisses vilket jobb man lägger ner, för t o m över gamla kommentarer man hittar. Mannen skulle bestämt ha en väderlekskobling där också. Han ramlade ur efter några dagar, jag klarade tre veckor.. Du har så rätt i att det är svårare att följa upp än att laga basen. Därför är bloggen så fin, här stannar allt kvar (hoppas jag, blir bloggar slettade??). Kanske inte i så fina system men med en sökmotor kan det ju hända man hittar tillbaka.
  Jag ska göra som dig nästa år, så några frö, inte en hel påse.. Rädisor borde ju f ex hålla några år? Jag behöver ju inte mer än tre-fyra meter...
  (min terrasse ligger dessvärre en våning upp, över garaget, inte på nere på backen..)

  SvarSlett
 3. Jeg har faktisk laget en liste på exel med frøbeholdning min, og du verden så mye mere frø jeg hadde enn hva jeg trodde da jeg startet *ler* Veldig nyttig å ha en slik oversikt, det kan spare en for mange dobbeltkjøp ;)

  SvarSlett
 4. Jeg er et rotehue også når det gjelder frø, de er derfor sortert i hovedgrupper:
  Sommerblomster
  Stauder
  Grønnsaker med undergrupper

  Har prøvd å legge frøene inn på PC-en men følger aldri opp...

  SvarSlett