mandag 11. april 2011

Alt for mye tobakk!

I helgen kjøpte jeg inn mer jord og for første gang har jeg også kjøpt Perlite. Har jo hørt om både Vermiculite og Perlite uten å ta det i bruk, men med tanke på at jeg nå prikler i nokså små potter, tester jeg ut om disse små hvite vulkanske bitene vil bli gode hjelpere når det gjelder fuktighet.

Siste prikleøkt gjelder prydtobakken, frøene spirte minst 100%, så det ble flere enn jeg skal bruke på balkongen. Jeg sådde 4 x 4 frø, etter spiring nappet jeg vekk de minste. Nå begynner de å få litt størrelse, så det blir for trangt med mer enn én plante i hvert Rootrainer rom. Hadde jeg bare greid å kaste småplanter som blir til overs! Skal så egne i feriehagen, og tar med noen av de 10 til jobb. Tror de er for skjøre til å sende i posten, men kanskje noen kolleger vil ha.

I alle fall, det var godt å rote litt i jorden igjen. Da kjøleskapet ble byttet ut i høst, var jeg smart nok til å ta vare på de gamle grønnsakskuffene. De er supre til å blande jord i, så nå bruker jeg en grønnsakskuff til jord, og en til å stable potter i. Selv om de står litt i veien under kjøkkenbordet, er det ihvertfall lett å flytte dem vekk etter behov, og helt ned i boden når plantesesongen er over.

På bildet er det forresten også lett å se hvor fint Rootrainerkassettene passer i vanlige iskrembokser. Jeg pleier å flytte kassettene over etter hvert som plantene spirer og trenger litt ulik plassering. Hvis det er bare én plante i hvert rom kan det meste stå sånn en god stund. På bildet er det også med 4 flittigliser som trives ganske bra. Plassbesparende er det ihvertfall, og det teller jo ikke så lite her på mitt lille kjøkken...

Merker du forskjell når du blander perlite i jorden?

6 kommentarer:

  1. Perlitt hjelper i hvertfall i staudepotter og såpotter, og for ting som foretrekker god drenering... Om det gjør noen forskjell på sommerblomstene vet jeg ærlig talt ikke, derimot gir litt langtidsgjødsel i jorda utrolig stor forskjell.

    SvarSlett
  2. Eg brukar vermiculite når eg stratifiserar frø i zip-posar i kjøleskåpet. Ellers så har eg litt perlite i jorda, i tillegg til at eg brukar litt til detkke på dei som skal lysgroast.
    Tobakksfrøa mine har ikkje spirt, men eg skal vel ikkje klage over spiring. Eg og brukar alle slags skuffer og boksar til alt mogeleg, det må vel vere resikulering av beste sort.

    SvarSlett
  3. Jeg har aldri prøvd verken vermiculite eller perlitt. Kanskje det var det som mangla på løvemunnfrøa mine. Jeg tror de første såomgangene mine råtna. Flotte planter!

    SvarSlett
  4. Perlite har jeg ikke brukt, men vermiculite pleier jeg å dekke frøene med ved såing, og da spesielt staudepotteme som jeg setter ut i januar! Jeg tror ikke det er en absolutt nødvendghet da!
    Så flotte dine tobakksplanter er!

    SvarSlett
  5. Tobakksplantene dine er blitt kjempefine! Perlite og Vermiculite har jeg aldri brukt, kanskje det var en idè å prøve det ut. Grønnsakskuffene har jeg også tatt vare på, men jeg oppbevarer verktøy, spiker og skruer m.m. i dem!

    SvarSlett
  6. Fine innspill, takker :-) Jeg tror vel kanskje at perlite kan ha mer effekt i større potter, men leser at de lagrer og avgir fuktighet så hvis jeg oppfatter det rett kan siste vanning før en ferie vare litt lenger. Langtidsgjødsel pleier jeg å ha i de endelige krukkene, men har ikke tenkt på å blande det i jorden til frøplantene. Gir dem litt flytende gjødsel da, så helt utmagret skal de vel ikke bli. Men kanskje jeg skal stappe ned noen kuler i noen potter for å se om det blir forskjell. Elsker å eksperimentere! :-)

    SvarSlett