onsdag 2. september 2015

Lupiner og andre rosaheter

Jeg har rømt fra den tomme Skyggebalkongen og nyter istedet noen dager i feriehagen. Det er blitt skummelt mørkt om kvelden, og sist natt våknet jeg flere ganger av at det var kaldere enn vanlig i rommet. Nå skal sommeren tynes til siste dråpe, jeg har jo tross alt bare sett georginene mine i blomst i noen få dager i år...

Men i dag handler det om "rosaheter" her i feriehagen. Jeg er ikke spesielt glad i rosa, men i en rufsete hage blir det naturlig med litt av hvert. Når rosa og gule naboer blomstrer til ulike tider går det helt fint, og hvis de blomstrer samtidig så er de uansett vakre både hver for seg og sammen.

Alt i en hage er jo vakkert! Til og med lupinen som dukket opp fra intet i fjor. Jeg lot den stå, litt av ren latskap, og litt fordi jeg jo var nysgjerrig på fargen.


Jovisst ble den rosa, det vil si den ble faktisk både gul og rosa. Det ble fire-fem blomster allerede i år, så da bør jeg vel ta hintet om at den får ti-femten blomster neste år og raskt vil fortrenge naboene i bedet. Den får nok ingen ny sesong hos meg, sånn går det når man dukker opp uten å være invitert.

En annen rosahet som har oppholdstillatelsen i orden, er Dvergpoppelrosen. Den må sås fra frø hvert år, men produserer selv nok frø til at det går rundt.


Jeg tror den debuterte i feriehagen i fjor, og jeg var litt spent på om frøene ville gi planter av samme høyde. Den blir nemlig mye lavere enn vanlig poppel, og trenger ingen oppbinding. Da den ble plantet ut sådde jeg samtidig nye frø mellom plantene, så den har faktisk blomstret sammenhengende i nesten tre måneder.

Og her kommer enda mer rosa - en Sedum som etter et par år ser ut til å ha etablert seg bra.


Jeg kjenner ikke sortsnavnet, den er (invitert) innflytter fra annen hage. Som jeg ofte gjør, har jeg plantet stiklingene på tre ulike steder i hagen for å se hvor den trives best. Bildet er definitivt fra det stedet hvor alle de tre stiklingsplantene burde stå.

Ennå er det blomstring på Rosa 'Blaze Superior'. Bildet er fra tidligere i sommer.


Dette er en klatrer som har gått for lut og kaldt vann i mange år. Halve planten brakk for to-tre år siden, da det måtte opp stillas der den står, og selv om den klippes litt ned hver vår, er behandlingen langt på vei tilfeldig. Busken har imidlertid blitt frodigere, og i år holdt de første blomstene seg fine ekstra lenge fordi det ikke var regn i starten av blomstringen. Den fortjener nok litt bedre behandling...

Fin september til deg!

4 kommentarer:

 1. Fint med rosa synes jeg. Festlig å følge andres fargevalg. Vi er jo så forskjellige vi hagere :) Fint det!!

  SvarSlett
 2. Fint med rosa synes jeg. Festlig å følge andres fargevalg. Vi er jo så forskjellige vi hagere :) Fint det!!

  SvarSlett
 3. Jeg likte lupinen din jeg, syns du skal beholde den. Du kan jo flytte den til et annet sted hvis det ikke passer der den står.

  SvarSlett
 4. Se der kom han ut av 'Rosa-skapet' han også:) Jeg kom ramlende ut til min store overraskelse for noen år siden, og nå tror jeg kanskje at det har blitt litt mye Rosahet. Den berømmelige middelveien kan jo gjøre seg gjeldende i hagen også tenker jeg. Lupinen var artig. Nyt feriehagen Bille!
  Jannicke

  SvarSlett