søndag 10. november 2013

Innhøsting og vinteropplag

Jeg var litt spent på hva som skjulte seg i de mange pottene med åres frøsdde Georginer (Dahlia). Det ble jo mye grønt, og til og med flere blomsterknopper, men som dessverre ikke rakk å åpne seg.

Pottene har ikke vært veldig store, og knollplanter har det jo med å trives bedre i åpen jord enn i en trang potte.


Det fantes faktisk knoller i fire av pottene! Ikke bare kraftige røtter, men knoller som det kan være mulig å overvintre. Nå hadde jeg jo tenkt at prosjektet var over og ut, men siden det bare er fire, og jeg ikke har sett hvordan blomstene blir, blir det nok til at jeg overvintrer dem. Så får det bli en tilleggstest - er små Dahlia-knoller fra Skyggebalkongen sterke nok til å sette skudd neste vår?


Det er særlig D. 'Hagen vår' og D. 'Bille' som har fått litt størrelse, førstnevnte hadde dessuten satt to stengler, det antyder vel både iver og potensiale til frodighet? D. 'New Dawn' og D. 'Turid' er litt små i forhold, men kanskje er det håp. Det som overrasket meg mest var nok at det ikke var antydning til knoll på planter som faktisk har vært relativt frodige og store, og til og med satt flere blomsterknopper. Nada.

I tillegg til disse fire, er D. 'ElseT' og D. 'MarJe' i vinteropplag på kontoret. Alle andre er dessverre borte vekk.

9 kommentarer:

 1. Kjekt med Dahliaknoller til neste år, spennende om de får blomster neste år.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 2. Nåja. Du skal ha for forsøket - under nesten umulige forutsetninger :-)
  Ble overrasket over at alle mine frøsådde (ikke egne, men fra pose) har satt fine knoller i år.

  SvarSlett
 3. Det er klart det ble knoller av dem! Du er jo en høyt respektert Dahliadyrker. Så artig da Bille. To be continued..med andre ord. Da har vi noe å se frem til neste vår:)

  SvarSlett
 4. Fortsettelse følger, med andre ord! Supert:) Pass på at de ikke tørker helt ut siden de er så små. Så på GW at Monty Don anbefalte å oppbevare dahliaknoller i vermiculate. Det skal visst holde slik passe på fuktigheten. Jeg har aldri forsøkt det selv. Jeg lar bare knollene ligge i kasser uten noe om og men. (Men da er de gjerne litt større). Det skal bli spennende å se resultatet til neste år!
  Jeg gleder meg allerede:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her bruker jeg nok metoden "lykke og fromme" :D Største utfordringen blir nok temperatur, men regner med at det ordner seg... må jo det :)

   Slett
 5. Det var jo spesielt hyggelig at Bille overlever da ;-). Håper de overlever alle fire, for det blir spennende å se blomsten på dem! Spennende at noen konsentrerer seg om knolldannelse og andre om blomst? Kanskje det har noe med lysforhold å gjøre - eller hvor tørre de har blitt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror nok lysforhold har vært likt, kanskje har det vært våtere nærmere balkongrekkverket, men jeg har jo vannet. Og det er jo heller ingen knoller som har råtnet, for de ble aldri dannet. Hm... tenk om det hadde vært mulig å spørre planten...

   Slett
 6. Tålmodighet lønner seg og betaler seg skal du se! Lykke til med vinterlagringen :-)

  SvarSlett
 7. Ja, vi får være tålmodige! :D

  SvarSlett