torsdag 14. november 2013

Kjempene som gledet naboene

Joda, det ble noe av Kjempeverbenaene (Verbena bonariensis) jeg fikk av snille Jannibele på Enerhagen i vår - tusen takk! Og enda bedre, det var noe igjen av dem da jeg dro til feriehagen for å gjøre klar for vinteren. I august var det nemlig fortsatt bare knopper, og jeg hadde faktisk ikke regnet med å få se dem blomstre.


Selv om jeg sannsynligvis ikke fikk se dem på det aller flotteste, var det tydelig at begge naboene hadde gledet seg over "de høye nye". De kom nemlig begge bort og kommenterte plantene mens jeg holdt på i hagen!

Jeg har hørt at Kjempeverbena kan overvintres inne, og at det er mulig å ta stiklinger neste vår for å fornye plantene, men jeg skal heller se etter om det kan bli frøplanter i bedet.


Og jeg forstår jo godt hvorfor disse svevende blomsterklasene er populære. De ga definitivt litt høyde til staudebedet, nesten så de yppet litt med løvtrærne like ved...


Jeg tror at både kjempene og naboene fikk noen gode øyeblikk med på veien, og nå er det over for i år. Første gang med Kjempeverbena, men sikkert ikke siste.

10 kommentarer:

 1. Hei! Jeg er veldig glad i disse. De svever på en måte over alle de andre. De er innmari fine sammen med limefargede planter.
  De frøsår seg som bare det, særlig i grusganger. Vet ikke hvorfor, men nå legger jeg frøstandene oppå grusen. Neste år kommer de opp.
  Forrige helg tok jeg opp mange små og halvstore planter som skal pottes, og få stå i et sørvendt vindu. Jeg har også hatt dem på terrassen her i Oslo. Tåler veldig godt vind og de frøsår seg her også.
  Ha en fin kveld! Anne

  SvarSlett
 2. Så flotte planter. Jeg har aldri forsøkt meg på disse, men får jo veldig lyst nå da...
  Det var jo hyggelig at naboene har hatt glede av dem i ditt fravær - og enda hyggeligere at de fortsatt blomstret så du fikk sett det også. Håper du får til frø fra dem så det blir reprise neste sommer:)
  Lykke til!

  SvarSlett
 3. Jeg har blitt veldig glad i disse, og overvintrer en plante i kald kjeller i vinter. Planten ble stor og fin i år - så nå fosøker jeg en ny overvintring. Har forsøkt å frøså dem også, men uten veldig stort hell (en plante ble resultatet...)

  SvarSlett
 4. Ja de er sååå lekre. Ikke mange planter i min hage jeg kan kalde elegante, men disse er virkelig noe for seg selv. Jeg synes de er vakrest samplantet med dill.

  Jeg har ofte fått frøplanter, men de rekker aldri å blomstre. Min plan er derfor å nok en gang så dem innendørs i vinter. I fjor ventet jeg til slutten av desember, i år blir det nok rett før jul.
  Lykke til med dine!

  SvarSlett
 5. Jeg har jo hørt navnet før, men ellerst kjenner jeg lite til Verbena.
  Så nå pirret du nysgjerrigheten min.........litt googling.........

  SvarSlett
 6. Kjekt å glede naboene med Kjempeverbena nå på høsten. Det er planter jeg aldri har prøvd, så kanskje til våren.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 7. Kjempeverbena er flotte! Det gjør seg med noen som svever høyt over naboene.
  Jeg har også blitt glad i Verbena hastata, finnes i blålilla og rosa. Den er dessuten en staude som har vist seg å være fullt herdig her.
  God helg!

  SvarSlett
 8. Etter så mye god informasjon blir det å komme seg ut i morgen å grave opp mine kjempeverbenaer! Inn i kjeller med dem! Takknemlig for å ha fått svar på mye om denne planten som jeg godt kunne hatt en hel eng full av! Riktig god helg alle som deler sin erfaring..Takk!

  SvarSlett
 9. Så kjekt at de ville seg Bille! Riktig så ranke var de. Blir spennende å se om de frøer seg i bedet. Jeg lot noen stå igjen og satt noen i bua til overvintring. Vi får se hva det bliver til. Naboen din er virkelig heldig som har så mye fint å kikke på. Ha en fin helg.

  SvarSlett
 10. Så fint at flere lliker denne! Og takk for tipset om at selvsådde blomstrer senere, kanskje jeg ihvertfall kan evt frøplanter til mer optimale kår. Nyt søndagen!

  SvarSlett