onsdag 23. oktober 2013

To-farget sommerminne

Mørkere kvelder, store nedbørsmengder og enkelte netter med fare for nattefrost innimellom. Det er da jeg setter kursen mot feriehagen for å grave litt i hagen. Jeg er m.a.o. klar for litt tradisjonell høsthaging i regnvær.

Det er ikke fritt for at jeg er nysgjerrig på hva som finnes av restblomstring der vest. Ryktene sier at flere av georginene fortsatt blomstrer, men det er nå andre vekster jeg er enda mer nysgjerrig på. Nye planter av året som ingen nabo visste at jeg lurte på. Kjempeverbenaene som jeg trodde jeg ikke skulle få se i blomst, men som tronet majestetisk i bakgrunnen på et bilde naboen sendte for bare et par dager siden! Og den lille gule blomsten bak trestubben langt i bakgrunnen på et annet bilde, kan det være Rusoløyen som jeg trodde hadde gått ut?

Mon tro om det er vanlig med så stor fargeforskjell på blomst og knopp?
Og så var det alle de plantene jeg nok plantet ut i sommer, sånn i siste liten, og ikke noterte hvor jeg plantet. Ja, hvis jeg plantet de ut, da. Håpet er at de fortsatt er grønne ellers blir det vanskelig å huske hvor de står, og det kan bli risikosport å grave ned nye løk. Hvorfor lærer jeg aldri?

Og så skal selvsagt et drøss med knoller reddes inn for vinteren. Dumt at det regner som verst nå like før, da følger det med våt jord og meitemark, og krukkene blir gode og våte før de settes inn. Jeg stanser så kort at det ikke blir tid for tørking. Merkingen skal bli mye bedre på knollene som tas inn, det er faktisk ikke godt å vite om en elefant (les håndverkere) skal inn i råkjelleren i vinter også. Sånne får det gjerne for seg at ting skal flyttes masse på, rundt omkring og opp-ned. Da er det godt med merkelapper som faktisk ikke bare ligger oppå knollene, men som henger veldig godt fast. Mus, frost og tørke er såvisst ikke det skumleste i råkjelleren.

På bildet kan du beundre en av årets mange selvsådde Geranium i blomst. Ja, det er bare én plante, og jeg syntes det var så stor fargeforskjell på knopp og åpen blomst, at nå gleder jeg meg til denne blir kjempediger neste år. Et fyrverkeri av lys blågrå blomster overstrødd med yndige, små rosa sukkerbomber. Men husket jeg å merke akkurat denne? Neida, selvfølgelig glemte jeg det...

Ønsker deg en super ukeinnspurt!

5 kommentarer:

 1. Det er lett å slurve med merkingen på alt som taes inn for overvintring.
  Hos meg blir det ofte kaosplanting neste vår.

  SvarSlett
 2. Fin Storkenebb du har drevet frem fra frø! Sikkert kjekt å være i feriehagen selv om det regner og blåser..

  SvarSlett
 3. Fin storkenebb!
  Det er kanskje ikke det beste været for hagearbeid akkurat nå, men mildt er det i hvert fall. Jeg har samme problemet med at pottene kan bli litt våtere enn jeg ønsker når det er tid for å ta de inn. Skulle ønske jeg hadde et sted å sette de under tak, noen uker før de skal inn.

  SvarSlett
 4. Jeg har nok litt for lett for å slurve med merkingen jeg også. Når jeg kjøper planter også. Jeg tror visst ofte at jeg husker bedre enn jeg gjør.. Den tofargede geraniumen din var morsom og søt. Det skal bli spennende å se effekten når den vokser seg til. Akkurat den trenger vel neppe noe merking for å bli igjenkjent :)
  Kos deg i feriehagen den stunden du er der. Været kunne vært verre. Her har jeg hatt noen dager med frost i bakken. Ikke særlig forenlig med løklegging... Men nå er det mildt igjen:)

  SvarSlett
 5. Kjempeverbena blomstrer første året fra frø og ihvertfall i din sone. Jeg overvintrer dem inne, men de er kjempelette å ta stiklinger av. Da kommer den fortere i gang til våren og blir større. Georginene er pakket inn og merket de fleste. Nå skal jeg ut og være litt flinkere enn sist høst. Må ha litt ambisjoner. Jeg har ikke fått blomster på mine georgine stiklinger. Har nok stått for skyggefullt. Spent på om det er knoller når jeg tar de ut av kurven de står i. God helg!

  SvarSlett