onsdag 9. mai 2012

Plantebonanza i ferieland

Jeg har nettopp vært i feriehagen for å inspisere frøsådd og georgineknoller som ble satt til driving i påsken. Og så hadde jeg avtalt levering av ca 33 barrotplanter og liljeløk m.m. fra planteriket.no.

Midt i priklingen var det tid for å hente sendingen. Og selvsagt venter man ikke mange sekundene før man pakker opp en sånn pakke - med erbødighet, nesten litt høytidelig. Hilse hver rot velkommen.  Det var litt som bursdag og julaften på en gang!

Den lille kjøkkenbenken i feriehuset er ikke ment for både prikling og utpakking samtidig, så det ble noen dager uten avansert matlaging, for å si det sånn :-)  Her er et lite utvalg iris og dagliljer. I de fleste hvite papirposene er det røtter eller løk.Sendingens innhold (for spesielt interesserte, og dere finnes det heldigvis mange av):
3 stk hver av Lilium orientale 'Pimento' og Lilium orientale 'Salmon Star'.
3 stk hver av Iris sibirica 'Gull's Wing', Iris sibirica 'Sparkling Rose', Iris sibirica 'Dance Ballerina Dance'.
2 stk hver av Hemerocallis 'Bela Lugosi', H. 'Veins of Truth' og H. 'Fire and Fog'.
1 stk Dahlia 'Pulp Fiction', D. 'Dragon Ball', D. 'Nuit d'Ete' og D. 'Babylon Bronze'.
1 stk Potentilla 'Arc-en-Ciel', Sanguinara canadensis, Geranium 'Crystal Lake', Canna 'Louis Cottin' og Canna 'Black Knight'.
Pluss Anemone coronaria 'Mr. Fokker' og 'The Bride'.

Har jeg glemt noen da tro? Flere av disse er det visst litt sent å sette til driving nå, så kanskje blir det ingen blomstring på Canna'ene, og ihvertfall ikke på blodurten. Men, det må jo bli mye flott ut av dette uansett! Gleder meg!

Var veldig spent på å sjekke de 32 sortene jeg sådde inne i påsken. De har greid seg selv i drøyt 3 uker på undervanningsbrett. Brettet i østvendt vindu var fremdeles ikke gått tomt for vann. I sydvendt vindu var brettet tomt, men matten fortsatt våt. Her hadde det spirt best, sikkert p.g.a. litt mer lys og varme. Drøyt 10 sorter hadde spirt, og 7-8 potter kunne prikles. I løpet av helgen spirte noen til, det hjalp nok at huset ble oppvarmet mens jeg var der. Det blir nok 5-6 uker til neste gang jeg kan kan besøke ferieland, så da må nok naboen innom og fylle vann i brettene 1-2 ganger.


Dahliaene var det selvsagt også spennende å inspisere. Jeg har overvintret i noen år, så jeg forventer nesten at det går bra, men ett år var alle knollene ødelagte uten at jeg vet hvorfor, så jeg tar ikke dette helt for gitt.


Alle knollene hadde spirt, og jeg har flere enn noen gang. Vet det er litt nerdete,men jeg har begynt å nummerere dem, ikke minst med tanke på mitt nye Dahlia-prosjekt. Mye enklere å referere til et nummer enn å skrive lange beskrivelser og sortsnavn. Enkelte var store allerede, mens andre bare hadde en spire på 2-3 cm. De som står i krukker (over) skal etter hvert ut i krukkehagen, mens de i vinduet (under) skal plantes ut i et splitter nytt georginebed. Har aldri hatt et sånn bed før, så jeg er superspent!


I år har jeg i tillegg en del løk som skal plantes ut i hagen. Det blir også en ny erfaring. De lilla skuddene under er Duftlilje (Gladiolus callianthus) - og akkurat nå, vel tilbake i byen, kom jeg på at i påsken la jeg jo noen flere av disse løkene tilside for å plante ut nå i mai - og det glemte jeg jo å gjøre!!! Au da!


Det luktet litt nesten drivhus i feriehusstuen, hehe.

Alltid spennende å inspisere staudesådden ute også. Sådde 10-12 sorter i høst, og i tillegg står det en kasse med sådd som er ett år gammel, men ikke ble så frodig akkurat i fjor. Som det sees på bildet under "glemte jeg" å dekke sådden med duk. Hvis jeg hadde gjort det ville ikke pottene vært fulle av barnåler nå. Akk ja...


Flere bilder fra vårblomstring og nye bed i neste innlegg.

Ha en fortsatt flott uke!

6 kommentarer:

 1. Hei Bille,,,
  Det må være veldig spennende og se om plantene har greid seg når en lar de ,,være hjemme alene,,så lenge.
  Sån vannings matte er jo genialt ,jeg tror jeg skal skaffe meg det.

  Jeg kjenner den følelsen når en pakker opp blomsterpakke fra posten ,,jeg blir helt barnslig,,

  Det blir artig og se alt dette til sommeren og høsten ,for vi får vel se noen bilder.

  Akeleiene er klare for å komme ut , jeg lager ett nytt bed så jeg får samlet alle og så de får god plass.

  Ha en fin dag , Maritklem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, blir spennende å se det nye akeleiebedet, og hvilke farger det blir! De jeg hadde sådd ute i feriehagen var ganske små, men så har det jo vært en kald vår.

   Slett
 2. Oi så mye spennende du både har kjøpt og fått til å spire! :-) Jeg gleder meg også til å se hvordan de utvikler seg hos deg utover sommeren. Jeg sådde også noen staudefrø av ymse sort på balkongen i høst. Det er begynt å spire og gro, men ikke så mye ennå. Tror ikke blomsterfrø liker meg noe særlig ;-)
  Velkommen tilbake fra feriehagen!

  Ha en fin dag.
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror ikke frøene er avhengige av verken deg eller meg, de spirer ofte fint helt på egenhånd bare det ikke blir for kaldt og for tørt :D Det blir bra til slutt!

   Slett
 3. Så flott tid du har hatt i feriehagen, men nye planter og inspeksjon av frøsådden. Ser frem til årets nye bed med mange nye planter.

  SvarSlett
 4. Hei og takk! Det er en utrolig spennende tid, og egentlig herlig når det iblant blir så intenst som det måtte bli for min del sist helg :D Kunne vel ha sagt noe om hvilke frø som ble priklet, men får spare det til neste tur. Det var vel mest stauder, bl.a. Geum og Alpeasters. Måtte sette priklede stauder ut for inne ville de ikke fått lys nok. Rakk å herde et par dager, og regner med at det går bra.

  SvarSlett