fredag 25. mai 2012

Året rundt i Botanisk hage: mai

Endelig ny fotorusletur i Botanisk hage i Oslo! I forhold til kriblingen i hagen i april, er det nå rene eksplosjonen av farger - og nå skjer det mye framover! Det er nå jeg erkjenner at naturen virker nok engang - akkurat når det vipper over til en ny sesong er et lykkelig øyeblikk for de fleste av oss. :-)

Jeg lovet diverse fra hagen i forrige runde, og tror jeg har greid å følge opp det meste. Denne gang er bildene tatt i løpet av et par uker, og sånn må det nok bli i sommermånedene. Det er nemlig så mye som skjer at jeg blir jo aldri ferdig. Mange motiver er mye flottere to dager senere - og så to dager senere, igjen. Og det er ikke mulig å dele alt.


Mye er forgjengelig på denne tiden og det gjelder å nyte de dagene det står på. Som alleen av prydkirsebærtrær opp fra porten i Sars' gate. De hvite trærne følger veien oppover i en svak bue, og der oppe flørter de med en lavere gjeng som er pyntet i rosa. På bakkenivå til høyre sees en rekke Rosemandelbusker (Prunus triloba) som er alldeles nydelige, men akk - blomstringen varer jo så altfor kort.

På bildet under får du et bedre inntrykk av Rosemandelbusken. De har stått her i noen år, men jeg innbiller meg at de fremdeles blir større og mer blomsterrike for hver sesong.Ikke så rart at denne blomstringen hvert år tiltrekker mange mennesker - og mange kameraer. Det blir litt overveldende, rett og slett. Særlig når man vet at om noen få dager er det over.


Det ble tulipaner i gult og oransje i det bedet jeg studerte i mars. Innimellom er det også et lag med nokså lave narcisser, en ganske delikat kombinasjon som jeg tror er ny av året. Tulipaner i store mengder er minst like flott som andre blomster i store mengder. Og mai er jo tulipanmåned i store deler av landet.


Det blir flere tulipanbed senere.

Bildet under er fra det bedet med den hjemmekoslige steintrappen. Her vokser en flott Stortreblad (Trillium grandiflorum). Skal du innom Botanisk hage i mai/juni vil du finne en flott samling blomstrende Treblad øverst i fjellhagen, omtrent der magnoliatrærne står. De er på sitt fineste framover nå, men jeg måtte begrense fotofangsten litt.


De rødlilla lerkesporene som fantes overalt i april, er nå borte vekk. Istedet har en høyere gul lerkespore overtatt mange steder i hagen. Jeg tror det er Sibirlerkespore (Corydalis nobilis). På bildet over sees de til høyre, men også andre steder.

Huset i bakgrunnen og på bildet under er Victoriahuset. Det er fra 1876 og inneholder tropiske planter, bl.a. Victoria-vannliljen fra Amazonas. Utenfor er det flere trivelige benker og bed rundt omkring. Akkurat nå enda flere tulipaner, og det lille hvitblomstrende treet bak til venstre er Slåpetorn (Prunus spinosa).


En annen busk som blomstrer nå, og som jeg synes det er hyggelig å se igjen hvert år, er Soleiebusk (Kerria japonica). Den (eller de) vokser bak Victoriahuset, men også ved trappen opp til Oldemorshagen. Like bak skimtes noe rødt...


Ikke alle synes at gult er kult, men de kan bare scrolle videre, mens jeg lar meg blende av denne... :-)Den røde busken i bakgrunnen er Ildkvede (chaenomeles japonica) (takk Stein!). Jeg synes den er flott!

I fjellhagen står denne vakre planten i full blomst nå, det er en av de plantene som jeg glemmer at jeg liker, helt til jeg ser den igjen. Den heter Glaucidium palmatum, og jeg mener å huske at den holder seg relativt fin det meste av sommeren.


Det er vel ikke så lett å mislike noe som ser sånn ut?


Noen som husker at jeg ble nysgjerrig på noen bronsefargede peonblader i april? Sånn ser i alle fall blomsten ut. Det ble bare 3-4 blomster, og jeg regner med at den blir større og frodigere etter hvert. Den heter Coral Peony (Paeonia mascula ssp. mascula) og står øverst i fjellhagen.


Det blir visst mye rosa i siste del av mai...

De lave plantene under (Pleione limprichtii), hvor det meste overjordiske består av de fargesterke rosa blomstene, er også en favoritt. Den vokser flere steder i fjellhagen og gjør seg aller best når det blir litt størrelse på gruppen, synes jeg. Dette er en må-vil-og-skal-ha for meg, selv om det blir litt vel sterkt rosa, må bare huske det neste gang jeg bestiller planter :-)


Peonene er ikke kommet helt i siget ennå, men den flotte peonen under (Paeonia anomala) er ihvertfall i gang. Satser på mer peoner i juni!


Under er en klematis (Clematis koreana) som jeg har siklet på siden FØR jeg begynte å bry meg om både skyggebalkongen og feriehagen. Har ikke funnet den i salg, og etter hvert har jeg jo skjønt at det finnes et hav av klematiser, og også noen som ligner denne. Jeg gleder meg likevel til å hilse på den hvert eneste år - den er liksom blitt litt "min" :-)


Nå nærmer vi oss Rhododendronene nederst i fjellhagen. Men først et stopp ved denne artige planten i Myrkonglefamilien. Gulfargen var mer intens for et par uker siden når planten var mindre. Den heter Lysichiton americanum og trives her ved bekken som passerer like ved.


Som nevnt i april er det mange flotte Rhododendron her. Dessverre er ikke alle kommet skikkelig i blomst ennå, så det ble ikke ganske så spektakulært som jeg hadde sett for meg.


Men en antydning blir det i alle fall. Kanskje litt mer herfra i juni, hvis det ikke da er for sent...


Jo, jeg har ikke så aller verst jobbvei :-)

Bildet under er fra Systematisk hage. Skal ta en runde her senere i sommer, men akkurat nå et kjapt glimt i forbifarten. Selve hagen ligger til høyre, men nedenfor muren er det mange små bed hvor det i hovedsak vokser løk- og knollplanter. Over muren er det Aubrieta (Aubrieta deltiodea) som breier seg, det er nok flere sorter her, bl.a. 'Blaumeise' og 'Kitti'. Her skimtes også rød kattefot (Antennaria dioica 'Rubra'). Den hellelagte stien til venstre er en superfavoritt utover sommeren med bl.a. høstanemoner, marikåper og kuletistler - gleder meg til å vise bilder herfra senere.


Avslutter månedens fotorusletur med enda flere tulipaner. De to neste bildene er fra plassen mellom Zoologisk museum og Geologisk museum helt nord i hagen. Spennende fargekombinasjoner, synes jeg!


I disse bedene vokste det tidligere mange forskjellige roser. Jeg vet ikke helt hva som skjedde med rosene, eller hva som skjer her etter at tulipanene har takket av, men blir det noe fint skal jeg nok få tatt et bilde eller to.

I bakgrunnen på neste bilde skimtes veksthusene og forsøksfeltet, vanligvis stengt for besøkende. Det er her frivillige i Botanisk Hages venner produserer store mengder planter som selges på vårtreffet!


På plassen under ser det nokså tomt ut nå, men under Vårtreffet myldrer det av planteglade folk her, uansett vær! Er du i nærheten av Oslo 3. juni, bør du ta turen innom. Det skjer mye mer enn plantesalg i hagen den dagen, bl.a. er det guidede omvisninger. Jeg har stått på stand i 3 år, men i år har jeg pause og det blir jo litt spennende å oppleve Vårtreffet fra utsiden av salgsboden igjen :-)

Portene åpnes søndag 3. juni kl 10.00. Her er plakat med mer info.


I juni blir det ny fotorusletur i Botanisk hage, da tror jeg det er på tide med et besøk i Oldemors hage. Håper du blir med da også!

9 kommentarer:

 1. Sukk, så fint det er! Skjønn den lille peonen. Klarte selvfølgelig ikke å få til en tur i april, og får nok bli med deg denne måneden også :-)

  SvarSlett
 2. Kjempeflotte bilder fra Botanisk hage Bille!
  Det er mange planter som havner på ønskelisten min etter slike vandringer! :-D
  Den rosa/Rødblomstrende busken uten navn er en chaenomeles japonica, eller Ildkvede/Japansk kvede som den kalles på Norsk. Takk for at du deler dine vandringer gjennom denne perlen med oss :-D
  Ha en fortsatt fin dag i sommervarmen.

  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, så flott med navn på den røde! Har jo beundret Ildkvede før, men droppet den til feriehagen fordi jeg trodde den var nokså liten. Men stemmer nok det, jeg legger inn navn i tekste, takk, og kos deg i ferieland!

   Slett
 3. Her var det mye vakkert og mange sikleplanter!
  Takk for omvisningen.
  Ha det fint i varmen!

  SvarSlett
 4. Flotte bilder av hva som blomstrer i Botanisk hage i mai. Rosemandelen var nok en av mine favoritter.

  Ønsker deg en fin pinsehelg!

  SvarSlett
 5. Takk for innspill i varmen :D Da jeg gikk hjem fra jobb noterte jeg meg at siste dagers varme har endret ganske mye på kort tid. Flere flotte peoner i fjellhagen er i full blomst, bl.a. en trepeon som er utrolig fin! Den skulle jeg jo ha hatt med, men det var det med å ikke kunne få med alt. Korallpeonen er allerede helt avblomstret. Akk ja, godt det er mye mer å ta av framover.

  SvarSlett
 6. Vakre bilder Bille.
  Alleen med prydkirsebær er spesiellt flott.

  SvarSlett
 7. Vil du ha en clematis koreana? Jeg har sådd og har til overs.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anonym! :D Ja, tusen takk!!! Det ville vært supert! Du kan kontakte meg på akeleie@plantesentralen.no eller hvis du er på Hagegal kan du sende meg en PM der.

   Slett