lørdag 10. september 2011

Mine feriehageroser

Jeg har bare tre roser, så er det sagt. Altså verken roseerfaring eller mange fristelser å by på. Men de få jeg har synes jeg er flotte på hver sin måte, og jeg har grublet litt på om jeg skal utvide med et lite rosebed etter hvert. Roser greier seg jo så bra uten altfor mye stell, og det finnes så utrolig mange flotte varianter.

Bilder av kun blomster gir jo ikke et korrekt inntrykk av hele planten, men sånn ble det i alle fall :-). Bildene er tatt i juli.

Først ut er Rosa rugosa 'Hansa'. Den har stått her "i alle år". Sorten sprer seg nok mindre enn den som er svartelistet. Her har den stått på to steder i minst 30 år, og kun på det ene stedet har den breiet seg litt. Men må legge til at den har vært helt overlatt til seg selv. Blomstene har en fin duft og hver sommer tar jeg noen inn. Den remonterer bra, men jeg er ikke flink til å klippe bort det som er avblomstret, så helhetsinntrykket svekkes jo litt etter hovedblomstringen. Jeg liker det litt buskaspreget den har, og synes den passer fint i en hage som ikke er altfor striglet.

Neste er Rosa Blaze 'Superior'. Den har også mange år på baken, i alle fall 30 om ikke mer. Den var vanlig for noen tiår siden, men tror ikke den er i handelen lenger. Dette er vel en klatrerose som blir 2-3 meter høy, og med mange blomster på hvert skudd. Klipper vekk vissent et par ganger hver sesong, og den kan godt holde det gående til frosten kommer. Plukker den gjerne inn, selv om den drysser nokså fort. Den har aldri blitt bundet opp, og det har jeg tenkt å gjøre noe med. I dag står den i enden av den Forsythia-rekken som jeg skal fjerne, der får den jo god støtte av naboene, så når de fjernes må jeg vel få opp et espallier. Jeg har skåret den nesten helt ned bare én gang for et par år siden. Var spent på hvordan den ville takle det, men det var ikke noe problem. Er litt spent på hvor gammel den kan bli.

Siste ut er Rosa 'Sommer- märchen', dette er en kryprose/markdekkerrose og er den eneste jeg har plantet selv. Den har etablert seg fint og har trosset flere ekstremt kalde vintre med barfrost selv om jeg typisk nok ikke har plantet den dypt nok. Den var tenkt som bunndekke mellom busker, jeg tenkte at den ville få nok sol før buskene får alt bladverket på plass, og at buskene etter hvert som de blir større, vil slippe til mer lys nede ved bakken. Busker blir jo gjerne større enn man tror, så rosen har det litt trangt, men det løser den ved å bane seg vei et godt stykke oppover på jakt etter sollys, med det resultatet at blomsterklasene pynter fint opp i nesten en meters høyde. Jeg ble ganske overrasket over hvor vid en eneste kryprose kan bli! Den tåler dessuten vinteren helt utmerket - riktignok i H2, men med ganske tøffe vintrer hvor bl.a. en busk like ved har blitt svidd nesten ned til roten av kald vintervind. På 'Sommermärchen' er det derimot bare noen få av de aller ytterste kvistene som klippes bort hver vår.

Jeg har også prøvd Rosa 'Pink Fairy' i krukke i feriehagen, men jeg bommet stygt med overvintringen. Det finnes endel roser som kan trives i krukke hvis de får noen soltimer og beskyttes om vinteren, det burde gå greit også på en balkong eller terrasse med noe mer sol enn jeg har her på skyggebalkongen.

3 kommentarer:

 1. Synes du har noen vakre røde roser i din feriehage. Spesielt kjekkt med de gamle rosene som har vært lenge i hagen.

  SvarSlett
 2. En blir vel ikke lykkligere jo mer man har ,det gjelder og glede seg over det man har ,og det gjør jo du med all grun for nydelige er rosene dine.
  (jeg elsker røde roser)
  Ha en fin lørdag , Marit.

  SvarSlett
 3. Jeg har altid fryktet roser for jeg trodd de tar så mye tid, men det gjør de nok ikke. Dine lever jo hur bra som helst og ser flotte ut. Slike gamle 'rariteter' må være ekstra gøy å ha :)

  SvarSlett