søndag 25. september 2011

Akershus festning

Jeg hadde nesten lyst å kalle dette innlegget for Krig og fred og sånn. Festningsverk forbindes jo lett med militært forsvar og selv om bygningene har historisk sus og arkitektonisk er mye mykere enn det meste som bygges i vår tid, er det det militære som preger området. Planter derimot forbinder de fleste med fredeligere greier.

Beplantning ved festninger er jo ikke så uvanlig, men de nevnte kontrastene gjør inntrykket ekstra sterkt - ihvertfall funker det sånn på meg.

Nå er jo sommeren på hell og vel så det, og kanskje er det dårlig gjort av meg først nå å vise bilder tatt på Akershus festning midt i august. Men vi får snu på det, og si at dette er et tips om hvor du helt sikkert vil finne flotte bed i 2012...
Bedet kommer du raskest til fra hovedporten (den med broen mot øst), istedet for å gå mot gardistene, tar du til venstre. Bygningene er ikke så store og det er begrenset hvor mye feil du kan gå.
 Jeg var mer opptatt av helheten enn hver enkelt plantesort, så jeg noterte ikke hva som vokser i bedene. Men Cosmos/pyntekorg er ihvertfall lett å kjenne igjen. En slags Begonia som kanting, og et par sorter til som jeg ikke kjenner så godt fra før.
 Det eneste som manglet var et par parkbenker sånn at man kunne satt seg ned litt. Det var mange turister som foreviget beplantningen, de ble sikkert like overrasket som meg.
Langs bygningene mot Karpedammen er det også fine bed, Pyntekorg igjen, kombinert med noe som minner om Vakkerøye av noe slag. Så utrolig hyggelig det blir med noen planter, godt at forsvaret har skjønt det! :-)

 Ha en flott uke!

6 kommentarer:

 1. Så fine bilder med masse herlige blomster.
  Ønsker deg en fin uke :o)

  SvarSlett
 2. Det ser väldig fredligt och trevligt ut, kunde jo nästan vara en herrgård :)

  SvarSlett
 3. Det var ikke så mye militært over de bildene du viser, nei! Fint at de beplanter så vakkert der.

  SvarSlett
 4. Jeg viste ikke at de hadde grønne fingre også hehe,
  det er så fint med bed og farger mot mur og stein ,
  da blir de rette linjene litt myket opp.
  det er deilig med noen fine bilder fra august også.
  Ha en fin ny uke , Marit.

  SvarSlett
 5. Ja til flere planter i Oslo sentrum! :-D Jeg var faktisk ikke klar over beplantingen i og rundt Akershus festning. Takk for tipset! :-)
  Det minner meg på at neste år skal jeg bli flinkere til å knipse slik offentlig beplanting, for som oftest er de jo veldig bevisste på planter som blomstrer lenge og tåler litt stemoderlig behandling- altså akkurat hva jeg ser etter også! ;-)
  Ha en fortsatt fin høstdag Bille!

  SvarSlett
 6. Ja det er mange små grønne opplevelser i byene, man må bare vite hvor man skal gå - eller vente på å bli overrasket.

  marit's: Fin den med grønne fingre også, hehe :-)

  SvarSlett