tirsdag 9. april 2019

Endelig - Prikling av Amaryllis!

I august viste jeg bilde av spirende Amaryllis-frø. Da hadde jeg pollinert blomster på samme plante et par måneder tidligere. Spiringen ble over all forventning, og jeg hadde jo tenkt at jeg burde prikle før vinteren, men det går ikke alltid som man hadde tenkt... Det måtte bli april påfølgende år.


Etter en hel vinter i nordvendt vinduskarm er bladene ennå helt grønne. Det store bladet i forgrunnen kommer forresten fra morplanten, som står ved siden av og passer på:)

Og så var det "sannhetens øyeblikk" da, det er alltid spennende å sjekke hva som finnes av løk og knoller under jorden. Med så friskt bladverk kunne det jo ikke være helt ille.


Det var litt ujevn størrelse, men alle løkene så ut til å være i topp form, med fine røtter som heldigvis vokste rett nedover og dermed ikke viklet seg inn i røttene fra sine mange søsken. Jeg fant ikke spor etter en eneste plante som hadde strøket med i påvente av priklingen. Jeg tror faktisk at de kunne stått i såpotten mye lengre, men litt næring vil vel gjøre seg nå.


De kraftigste plantene har allerede tre blad, det synes jeg er overraskende kjapt med tanke på at det skal gå rundt fire år før de første kan blomstre. Jeg oppdaget også røde flekker på flere av plantene - er det virus eller er det bare pigmenter i planten? Det ser litt snodig ut. Det finnes jo ingen andre liljer i leiligheten, men det er kanskje noe som ligger i jorda?


Bare en liten posering. Denne har også litt rødskjær, men ikke så markant som den på forrige bilde.

Det ble 24 planter totalt, bare de to minste droppet jeg å prikle. Jeg tenkte først å holde de med rødt for seg selv, men nå får det bare stå til.


Så er det bare å vente til de får strammet seg litt opp. Noe sier meg at det blir mer enn en Amaryllis på Skyggebalkongen i år, hvis bladene blir litt kraftigere kan det jo pynte opp selv om det ikke blir blomster.

Nå går jeg straks i gang med å så sommerblomster. Har ikke oversikt ennå, håper i det lengste at jeg har liggende frø fra i fjor, og at ikke alt er tatt med til feriehagen...

2 kommentarer:

  1. Og jeg får ikke til å få amaryllis i blomst fra år til år en gang :) Ha en fin kveld, og god påske, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, og god påske tilbake :) Ikke så sikker på at disse noen gang vil blomstre, men alt kan skje...

      Slett