fredag 12. januar 2018

Nytt år, nye (tropiske) muligheter!

Oi oi - nesten 2 måneder uten oppdateringer? Da får jeg nesten starte med å ønske godt år!

Som du sikkert har gjettet, skjer det ikke stort på en Skyggebalkong midtvinters, og siste året har jeg dessuten tilbragt mindre tid enn vanlig i feriehagen. Fokuset har vært rettet mot andre prosjekter, som film og teater - bl.a. er jeg så heldig å stå på scenen i «Les Misérables» på Folketeateret annenhver uke, hvor det faktisk ser ut til å bli fulle hus helt fram til siste forestilling 18. mars. Og så prøver jeg å skrive mest mulig - har brukt mye tid på bl.a. to større manus som det ikke nødvendigvis noengang vil bli noe sluttprodukt av, men som det uansett er givende å jobbe med.

Men nå er det på tide å tenke både balkong og feriehage igjen, og jeg har så smått begynt å så. Foreløpig går det ikke akkurat i sommerblomster, men mer tropiske prosjekter. På skrivereise til Spania i desember greide jeg ikke å holde fingrene unna det jeg fant av frø, så fire sorter ble med hjem. Fra før har jeg jo en liten palme på gang som spirte i fjor, så hvis den greier resten av vinteren blir det uansett tropiske innslag her på Skyggebalkongen til sommeren.


Nå skal det sies at denne hangen etter eksotiske frø avtok så snart jeg var hjemme igjen. Frøene ble liggende et par uker i en lukket plastpose og det kan ha blitt et vel tett miljø med antydning til mugg, men ikke verre enn at jeg tror det fortsatt finnes spireevne i ett og annet frø. Men hvordan behandler jeg disse nokså store frøene? De er lagt i vann, men jeg tror nok at det bare er å så dem og se hva som skjer - kanskje tar det uansett eviglang tid uten spiring.


De 5 nøttelignende frøene til venstre er fra en palme, sannsynligvis Phoenix canariensis. De 4 nederst er også palmefrø, trolig Syagrus romanzoffiana. Bortsett fra at palmer trenger sol og blir rimelig store planter, venter jeg med å lese meg opp på høyde og omkrets til det eventuelt har spirt. Palmer kan forøvrig trives greit som miniversjon f.eks. i en krukke - når plassen er begrenset blir planten nødvendigvis mindre enn potensialet. Det gjelder vel for de fleste - både planter, dyr og folk.

De 2 belgene til høyre stammer fra treet på bildet under.


Bladene har en slags hjerteform, og jeg innbiller meg at navnet er noe a la hjertetre. Det vokste flere sånne i gaten, sannsynligvis nokså skrinne forhold. Blomsterfargen varierte fra nesten hvitt til nokså klare rosanyanser, så jeg valgte frøbelger fra et tre med litt farge på blomstene. Nå er riktignok ikke frøene i belgene særlig store, jeg tror ikke at de er ferdig utviklet, og på bildet ser jeg jo typisk nok en belg med mye større frø - den oppdaget jeg ikke da jeg stod der.

I tillegg har jeg frø fra som jeg tror stammer fra en blomstrende busk. Mer om den senere.

Ellers er det vel snart tid for å så Blodbeger. Jeg vet jeg har noen frø fra i fjor, og jammen fant jeg ikke også noen frø i en liten skål bakerst i kjøkkenskapet - trolig høstet her på balkongen, men om det fortsatt finnes spireevne gjenstår jo å se...

Skal også så en del sommerblomster, men drøyer det til mars.

Er du i gang med årets frø?

4 kommentarer:

 1. Velkommen tilbake. Lykke til med frøene. Her har jeg ikke begynt å så ennå. Blodbeger skal jeg ikke så i år, overvintrer fire planter inne. Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 2. Hyggelig at du er tilbake igjen. Mange spennende prosjekter du holder på med.
  Jeg har så vidt starta med å så kjempeverbena, men bestiller stadig frø.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 3. Hei Bille. Så spennende at du opptrer i Les Miserables! Skulle gjerne ha sett Oslo oppsetningen. Jeg har sett det en del andre steder, men ikke den på Folketeateret.
  Spennende med manus også. Jeg håper de blir som du ønsket når de er ferdigskrevne! :-D
  Jeg har også vært veldig "slapp" med blogging og hage i den siste tiden. Har nok ikke skrevet et innlegg på 2-3 måneder. Det har vært så mye annet som opptar tiden. Det skal bli spennende å se om du lykkes med dine frøprosjekter. Jeg har mange ganger plukket frø fra busker og trær i Spania, men har alltid glemt å så dem når jeg kommer hjem ;-)
  Ha en forstatt fin dag
  Stein

  SvarSlett
 4. Altfor sen respons, men takk for kommentarer! Og lykke til med såaktivitetene - her mangler jeg fortsatt jord...
  Stein; litt rart det der hvordan det er mer spennende å høste enn å faktisk så, hehe.

  SvarSlett