onsdag 25. oktober 2017

Slutt på våt feriehagesesong

Ja, ikke fordi det plutselig sluttet å regne lenge nok til at jorden rekker å tørke opp, men fordi årets sesong rett og slett er over. Jeg har vært en snartur i hagen for å redde inn det viktigste, og jeg må nok konstatere at rekordmange planter har råtnet bort i "våtbedene".


Det er selvfølgelig hyggelig med hage uansett om det er tidenes våteste sesong - for andre år på rad. Det er vel bare å erkjenne at klimaet forandrer seg, og det vil nødvendigvis påvirke feriehagelivet. Selv om feriehagen ligger ganske høyt i terrenget, har det i år vært tendenser til myr flere steder. Selv etter en kort uke med opphold må man bruke støvler for å krysse plenen.


Da er det smart å legge merke til hvilke planter som faktisk trives. Primula liker å ha det fuktig, og det varmer selvfølgelig et småfuktig hagehjerte at Orkideprimulaen ennå kan by på litt restblomstring. Også en del irisarter trives i våt jord.


Krukker må det også bli mer av. Det ble riktignok dårlig med blomstring i år, men det står ihvertfall greit til. Mest Georginer (Dahlia), men kanskje jeg kan variere litt mer neste år? Nå er alle klippet ned og båret inn for overvintring.


En litt rar kombinasjon, det er nok ikke Dahliaen som har satt bær, men noen klaser hadde falt ned fra Svarthylltreet, og jeg måtte se to ganger da jeg gikk forbi :)


Bare to Dahliaer i krukke blomstret. Denne nesten-kaktus varianten sådde jeg fra frø fra hagen for noen få år siden. Kjekt at de som skiller seg litt ut i mengden faktisk overlever. Neste år kan den nok deles.


Georginebedet ble et trist kapittel i år. Noe blomstring har det vært, men for første gang har ikke plantene engang dekket jorden, og jeg har luket flere ganger. Sneglene spiste mye helt til de la egg og forsvant i august. Dermed fikk de plantene som overlevde en svært kort sesong. Det ble ikke en eneste bukett da jeg høstet bedet, i motsetning til tidligere år.


Ennå noen knopper, sånn er det alltid når plantene skal skjæres ned og reddes inn.


Den andre krukke-Georginen som blomstret er faktisk mest dekorativ fra baksiden ;)


Det finnes alltid noen som tyner sesongen lengst mulig. Dette er en art av Sommerazalea. Normalt høster jeg frø til neste sesong, men i år har nok frøkapslene blitt for våte og falt til bakken. Dette gjaldt faktisk alle de sortene jeg pleier å ta frø fra, og betyr at jeg må huske å bestille frø i løpet av vinteren.


Bortsett fra de faste sommerblomstene, sådde jeg mindre enn normalt i år. Da er det jo ekstra hyggelig at alle de 6 staudesortene spirte bra. Jeg hadde tenkt å prikle eller ihvertfall å potte om nå, men når de fleste frøplantene allerede hadde tatt kvelden, får det vente til våren. Skummelt å prikle no man ikke ser... Pottene ble gravd ned i Georginebedet etter at noen hundre løk (Narcisser) var satt. Regner med at småplantene overvintrer bedre når de kan følge jordvarmen, selv om de fortsatt bor i pottene.

Dermed erklærer jeg hagesesongen 2017 for avsluttet! Håper at din sesong varer litt lenger, da...

2 kommentarer:

  1. Godt å få ryddet opp, og så får vi håpe på en varmere sommer neste år. Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
  2. Det er greit å kunne erklære sesongen over, sånn at vi kan begynne å tenke på neste:) Huff, du har hatt det vått i år skjønner jeg. I år Georginene i store potter på verandaen min, pga brunsneglene. Det gikk bra.
    God uke Bille.
    Hilsen Jannicke

    SvarSlett