lørdag 7. mai 2016

Solsikke på Skyggebalkongen?

Jeg har ikke helt fått ånden over meg ennå, kanskje skyldes det at fokus er på så mange andre oppgaver for tiden. Men til tross for begrenset aktivitet her på bloggen, har det da blitt noen balkongforberedelser på kjøkkenbenken. Og nå som mai byr på varme dager, er det ikke fritt for at kriblingen tiltar.

Forleden priklet jeg frøplanter - i seneste laget - og nå er undervanningsbrettet fylt opp av grønne, håpefulle små. I år har jeg vært litt traust med sortsvalget, men fortvil ikke - det inngår eksperimenter - planter som trives med så mye sol at jeg bare prøve dem her i skyggen.


Solsikke (Helianthus annuus) er en opplagt solelsker, og jeg er neimen ikke sikker på om den vil rekke å blomstre i det hele tatt uten sollyset, men siden jeg elsker å tøye grensene litt, må de selvfølgelig testes på Skyggebalkongen. Etter noen generasjoner har jeg kanskje dyrket fram en helt ny type «Skyggesikke». Jeg kjøpte frøposen for å ha lave åpne solsikker i feriehagen, disse blir nemlig bare 50 cm høye og bør kunne funke uten oppbinding. Tidligere år har jeg hatt sorten 'Teddy Bear', men den er fylt og dermed blir det dårlig med frø. Det ideelle er jo å kunne høste frø fra egne planter for de sortene man vil gjenta år etter år.

Såliste for balkongen 2016:
- Solsikke (Helianthus annuus 'Sunspot')
- Blomkarse (Tropaeolum 'Glorius Gleam')
- Blodbeger (Rhodochiton)
- Dvergpoppelrose (Lavatera trimestris 'Dwarf Pink Blush')
- Sommerazalea (Godetia 'Fruit Punch Mixed')

I tillegg har jeg tatt med mange Pelargoniumstiklinger fra feriehuset, forhåpentligvis rekker de å bli store nok til å blomstre i løpet av sesongen.

Nyt det varme maiværet!

8 kommentarer:

 1. Selvsagt må du prøve solsikke (skyggesikke?) på skyggebalkongen :) Kan jo hende det blir bedre uttelling på blomkarsen, men pytt! Fikk selv et år bra resultat i kasse i halvskyggen med stilig rødbrun solsikke. Klarte ikke å gjenta suksessen, men prøver igjen. Har funnet ut at eneste muligheten for meg til "direktesådd" er i krukker. I bedene er det ikke en kvadratcm ledig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Villrose - når du fikk det til i halvskygge, er det jo ikke helt umulig :)

   Slett
 2. Det blir spennende med skyggesikka di! Plantene tilpasser seg jo, så etter Darwins prinsipper burde du etter noen generasjoner få til ei skyggesikke (kanskje?):-). Litt tørkestress kan kanskje hjelpe på blomstringa.

  SvarSlett
 3. Spennende å prøve nye ting på nye steder. :)
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 4. I skyggen blir de i allefall ikke svidd og uttørket så lett. Lykke til med skyggesikken ;)

  SvarSlett
 5. Hei, jeg leste om balkongen din i Norsk Ukeblad. Nyttige tips! Jeg blogger nesten ikke mer, så jeg lurer på om du er på Instagram eller Snapchat? Vil gjerne følge utviklingen av blomsterprosjektene dine. Jeg heter Verdama på Snap, og Hagaveien på Insta.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei RoseSommer! Oi, jeg gikk visst glipp av det oppslaget, men fint at du likte det :) Jeg er dessverre ikke på Snap eller Insta. Bloggingen er også en minnebok og huskeliste for meg selv, så da er det greiest her på blogg :)

   Slett
 6. Takk for kommentarer! Fortsettelse følger! :)

  SvarSlett