søndag 23. august 2015

Rotugress i komposten?

Jeg må innrømme at jeg er ganske grønn når det gjelder kompostering. På Skyggebalkongen blir det jo ikke akkurat så mye å kompostere, og ikke er det plass til noen binge, heller...

I feriehagen derimot samler det seg jo opp visse mengder lukerier og kvist og kvast. Jeg har bare en sånn åpen nettingbinge, og forstår at det er på tide å utvide. Den blir nemlig full tidlig i sesongen. Planen er å starte med tom binge om våren, fylle den i løpet av sesongen, så legge innholdet over i plastsekker sent på høsten sånn at bingen er klar igjen til ny sesong selv om ikke innholdet er ferdig kompostert. Jeg regner med at det tar ytterligere et par år før innholdet i sekkene tilbakeføres til bedene.


Det ytterste laget i bingen komposteres dårlig, til tross for at det stort sett ligger presenning over. Det er jo litt håpløst å vende det som ligger i en så liten binge, så tanken er å lempe innholdet ut på bakken tidlig høst og blande det, og så la blandingen få et par måneder på seg i bingen før den tømmes senhøstes.

Tidligere i sommer ryddet jeg skvallerkål - igjen. De er jo lette å rive opp, sånn at det ser greit ut helt til røttene skyter nye skudd. Og det er de jo flinke til. Skvallerkålrøtter legger jeg ikke i komposten, men det som er grønt havner i bingen, med unntak av blomster og frø. Men når jeg røsker opp de grønne stenglene, er de ofte lett rødbrune helt nederst. Og nå lurer jeg på om dette er nok til at planten lager ny rot? Jeg har kuttet av den nederste delen for å holde dette utenom komposten, men kanskje det er en unødvendig jobb? Det samme gjelder for Geitramsen, den ser også litt skummel ut nederst på stengelen...



Som nevnt vil nok det meste komposteres i 3 år før det går tilbake til hagen. Kanskje rotanlegg ikke er noe problem da? Hva gjør dere andre med dette? Dere luker helt sikkert mens plantene er små og ukompliserte, men av og til kommer dere vel litt bakpå, dere også? :)

7 kommentarer:

  1. Vet ikke helt om jeg våger å innrømme det, men det går noknoen skvallerkål i kompostbingen min. Hittil har det ikke vært noe problem. Jeg bruker kompostjorden ganske kjapt, etter et par år, kanskje raskere litt avhengig av hva som er kastet. Litt ugress blir det, men mest agurkurt og i år også en del dill. Må si at jeg bare bruker det i krukker der jeg har kontroll. Resten går som matpakke på tujahekken og der er det så mørkt at ikke så mye spirer.

    SvarSlett
  2. Hei Bille!
    Kommer ofte veldig bakpå.
    Vi har åpen kompost som deg ,og der havner stort sett alt. Unntatt kveke og ugressklokke. Har heldigvis ikke skvallerkål. Min erfaring er at komposten tar 2 år. Når vi bruker kompostjord, blir det mye frøugress, men det er det lett å luke bort.
    Må nok ha varmkompost for unngå ugress.
    Ha det godt! Anne
    Nå har vi stålormebol i komposten. Vet ikke helt om jeg liker det.

    SvarSlett
  3. Jeg putter det meste i komposten. og det går stort sett bra. Men, en gang for noen år siden overvintret naboens rømte hetterotte i min kompost!!!! Gjett om naboen ble glad, når den kom til rette i april :D Lykke til med komposten!

    SvarSlett
  4. Jeg har to trådbinger og fyller opp en hvert år. Men rotugress kaster jeg på felleskomposten i kolonihagen.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
  5. Jeg hiver og alt mulig i komposten og roter heller ikke rundt på den. Det blir jord av det også, men nokså seint... Men jeg er litt lei av å luke brennenesle og andre rotugras der jeg har strødd kompost. Derfor har jeg skaffa meg et digert murertrau og stapper rotugraset der og heller vann på. Da råtner det - dufter herlig ille, men da kan det aldri mer gro! Tipset har jeg fra Gardeners Question Time på BBC radio4.

    SvarSlett
  6. Takker for innspill! Jeg er litt spent på hvordan det blir med tømming av binge og lagring i sekker nå i høst. Skal poste igjen om kompostering når jeg har gjort meg noen flere erfaringer :)

    SvarSlett
  7. Jeg har to binger. I år har jeg tømt komposten som kun har ligget fra i fjor, fiks ferdig!! Den andre bingen er nå full, så i høst får jeg litt hjelp til å vende den over i den tomme bingen. Jeg lufter litt på den i løpet av sesongen med en greip, og er forundret over at det går så kjapt å få ferdig kompost. Har jo varmkompost også jeg da, men det er en helt annen historie :)

    SvarSlett