tirsdag 31. mars 2015

Sesongåpning i feriehagen

Så er jeg endelig tilbake i feriehagen, etter nesten 5 måneder lang vinterpause. Vinteren har vært snill, men sesongens første inspeksjon er uansett spennende fordi sultne gnaskere er jo ikke mindre sultne selv om vinteren er mild - jeg holdt på å si tvert i mot.

Men hagen ser ut til å ha greid seg ganske bra. Allerede i mars er den full av overraskelser - planter jeg trodde var utgått for et par år siden står i blomst, og planter jeg forventet at ville blomstre i mai, står også i fullt flor. Mens andre igjen ikke engang har stukket den første snuten opp av jorden. Jeg har altså ikke full oversikt, og det synes jeg er helt greit.


Først ut er den vakre Kronanemonen! Utropstegn fordi jeg ikke så snurten av den i fjor, og trodde derfor at slaget var tapt. Jeg hadde tatt inn noen til overvintring, men latt noen stå igjen i bakken - og det ble ingenting. Og så blomstrer den allerede i mars! Det er flere bladstengler, så jeg regner med at det også blir flere blomster. Gleden er selvsagt stor!


De små påskeliljene som er satt ut sånn litt hvert år, blomstrer også fint nå. Det er sånne mini Petit, så hver plante gjør ikke så mye av seg, men sammen blir de stadig flere! Disse små liljene har heller ikke så mye lauv, så de trenger ingen nedskjæring etterpå.


Og så til nok en overraskelse. Jeg sådde Kuleprimula i 2013, og i fjor var det litt blomstring på noen av plantene. Nå står de fleste i fullt flor - og vi snakker ikke bare om et par blomsterstilker på hver plante. På bildet over er det bare tre planter, og som du ser sparer de ikke på kruttet. Det finnes mange blomsteremner nedi rosettene også, så her blir det fest i mange uker - kanskje helt til mai?


Den litt rare saken på bildet over er en annen Primula. Jeg er ikke helt sikker, for som du ser ligger roten litt oppå jorden, kanskje dyr ellker fugler har lekt seg litt. Uansett, et blad er i ferd med å erobre hagen, og jeg tror det er min fantastiske Primula 'Tapper' som kjempet så inderlig hardt i fjor! Den skal nok få litt mer jord på tærne...


I Georginebedet er Påskeliljene kommet lengre enn noen gang tidligere. De største knoppene åpner seg nok iløpet av de nærmeste dagene. Det utrolige er at noen steder hvor det er satt ned en løk, kommer det hele tre blomsterknopper! Løkene deler seg kontinuerlig, og et par pakninger er i løpet av 2-3 år blitt til 72 løk. Jeg tar dem opp i mai, for da overtar jo Georginene. Bedet skal utvides i år igjen...


Jeg har forsøkt Klosterklokke flere ganger uten å lykkes, men  kjenner historien om at Snøklokker og Klosterklokker helst skal komme fra nabohagen med jord på. De tørker lett ut, og tåler dårlig å ligge noen måneder på lager. Så derfor var gleden stor da jeg fant disse kraftige skuddene fra løker jeg kjøpte i fjor - som et siste forsøk. Det var 5 løk i pakken, og joda - den femte har også greid seg, men jeg plantet den på et mer solrikt sted for å teste litt. Det finnes forøvrig både tidlige og sene Klosterklokker, og disse skal ifølge innpakningen blomstre i april-mai. Akkurat det greier de nok.


Og så et litt uklart gress. Gjett om jeg ble glad over å finne denne! I såpotten bor de påskeliljefrøene fra Georginebedet. Det er 5-6 frø i potten, men jeg har ikke lov til å være skuffet selv om det kun blir én spire! Jeg er så spent på hvordan blomsten blir - akkurat det får jeg nok tidligst svar på i 2016.


Klematisene vokser på nordveggen, men skuddene er allerede kraftigere enn jeg kan huske fra noen tidligere sesong i mars. Dette er gruppe 2, dvs de skal heldigvis ikke klippes helt ned, men kan klippes litt etter behov. Så de fleste skuddene skal nok få bli.


Inne på kjøkkenet er det mye ompotting og såing på gang. Det er en utfordring hver vår å rydde plass til å få bakt seg noen brød. For å si det sånn kommer plantene alltid først i køen. I år dropper jeg imidlertid å gi ny jord til alle Pelargoniumene, tenker å teste ut en rutine hvor jeg gjør det annethvert år for å begrense oppgavene litt. Avklipp og nye stiklinger blir det uansett, og de nye plantene får selvsagt ny jord så snart de har etablert seg i løpet av våren.


Slutter av rapporten fra sesongåpningen med å vise at her på det milde vestland kan det også være kaldt i slutten av mars. Det var en heftig sluddbyge, og marken var nok bare hvit en times tid, men det var nok til at det ble en innedag istedet.

Satser på flere inntrykk fra feriehagen om en ukes tid - nyt påsken der du er! :)

5 kommentarer:

  1. Hyggelige bilder fra feriehagen. Primulaene er virkelig flotte. Av en eller annen grunn har vi aldri fått til primula, i år dukket det opp en mini variant, så det er kanskje en ide å sette flere i det området.
    Nyt livet i feriehagen:-))
    Vi håper å få luket hvis telen slipper taket...

    SvarSlett
  2. Kjekt med blomstring av Kuleprimula og Påskeliljer allerede i Påsken. Været holder seg kaldt på sørvestlandet, så jeg venter nok litt med å gå i gang med hagen.

    Ha en fin Påske!

    SvarSlett
  3. Det må være moro å få slike hyggelige hageoverraskelser:) God påske!

    SvarSlett
  4. Ja, der var våren langtkommen! Så flotte påskeliljer! Kjøkkenbenken min er også godt okkupert en god stund framover.
    Nyt påsken :)

    SvarSlett
  5. Nydelig anemone, spennende når det spirer om våren!
    Gleder meg til å se flere bilder fra feriehagen din!

    SvarSlett