onsdag 19. november 2014

Ikke for sent å så

I går var jeg på kurs om frø og såmetoder i Botanisk hage her i Oslo. Det er Botanisk hages venner som arrangerer kurset for plantegruppa og andre planteglade medlemmer, og det var mye interessant kunnskap om både såmetoder og innhøsting og behandling av frø, også med en mer vitenskapelig tilnærming. Jeg gleder meg til kurskveld nummer to!

Nå har jeg sådd endel opp gjennom årene, og noen ganger lykkes man jo litt sånn tilfeldigvis. Andre ganger lykkes jeg ikke i det hele tatt - kanskje også det litt sånn tilfeldigvis.


Som disse såpottene som har stått her på Skyggebalkongen helt siden høsten 2013. Dette er stauder, og i en av pottene befinner det mystiske frøet seg - det som kom svevende inn på balkongen sist høst eller vinter.

På kurset lærte vi bl.a. at mange stauder trenger 2 eller 3 år på å spire, og selv om jeg mistenker at mine 5 rett og slett bare ikke vil opp og fram her i verden, skal pottene få stå i minst en sesong til. Om ikke annet så er det jo spennende å sjekke til våren om det skjer noe ;)

Staudefrø kan normalt sås til våren, men enkelte arter trenger vinterens temperatursvingninger for å trigge spiring, og disse kan sås om høsten og settes ut. Til våren vil de spire hvis de er klare for det, hvis ikke lar du potten stå minst én vinter til. De frøene som ikke trenger såkalt stratifisering, tar ikke skade av det, så det enkleste når det gjelder stauder er faktisk å så de aller fleste om høsten og sette dem ut. Hvis ikke pottene dekkes av snø og det blir en tørr vår, må de vannes litt for ikke å tørke helt ut. Ellers greier de seg helt selv.

Det er ikke for sent å så. La gjerne pottene stå inne et par dager sånn at frøene får trukket litt fukt før de settes ut til Kong Vinter.

Jeg kommer snart med en mini-mini frø-giveaway, kanskje du har lyst til å så litt?

Ønsker deg en fin kveld!

5 kommentarer:

 1. Dette er veldig spennende og morsomt å lese. Har forsøkt å sette pottene ut om vinteren, men det med veldig vekslende hell at de spirer. De som tar lang tid, er det veldig lett at de blir knusk tørre i løpet av sommeren. Men i år spirte det faktisk i noen potter som jeg har prøvd før, uten hell.
  Kan du ikke skrive mer om det du lærer? Gjerne om frøbehandling.
  God kveld til deg også! Anne

  SvarSlett
 2. Jeg prøvde også å så frø i fjor uten å lykkes. Jeg hadde dessverre ikke tålmodighet til å vente et helt år til, og tømte krukkene. Kanskje dumt det forstår jeg. Lykke til med ditt prosjekt :-)

  SvarSlett
 3. Å så stauder på høsten er veldig greit synes jeg også, men må innrømme at de pottene det ikke var vært liv i om våren har havnet på dynga. Jeg har ikke hatt tålmodighet til å vente enda en sesong, og dessuten har jeg ikke husket å vanne dem. Da blir resultatet heller dårlig...

  SvarSlett
 4. Det var nyttig informasjon. Jeg har et par uspirte potter fra i fjor stående ute fortsatt. Ikke fordi jeg trodde det kunne skje noe der nå, men fordi jeg har glemt å tømme dem... Kanskje det viser seg å være flaks det da :)

  SvarSlett