mandag 13. oktober 2014

Siste frist for de sarte

Ennå venter vi på første frostnatt her i Oslo, og nå ser det ut til at den nærmer seg. Neste gang vi tar helg er det meldt null nattegrader. Har du sarte potteplanter på balkongen eller andre steder ute, må du snart få opp farten!


Jeg har reddet inn Pelargonium 'Dronning Ingrid', som har kost seg på Skyggebalkongen siden i mai. En Hakelilje må nok også reddes inn, men i dag regnet det såpass at den nok kan få tørke opp litt før den skjæres ned og henvises til stummende mørke i kjellerboden. Kanskje får den lov til å pynte litt i et vindu først, for den er egentlig ganske fin og grønn, og dessuten er det litt spenende at den har satt en sideløk.

Og stort mer er det ikke å redde i år. Blodbegeren blomstrer fortsatt, dvs det meste av plantene er forlengst stygge, mens en gren er frisk og fin. Jeg pollinerte litt i sommer, og jeg finner ihvertfall en liten frøballong, men den er uvanlig liten, så jeg regner ikke med så mange frø i år. Håper det holder til å føre slekten videre neste år!

Sesongavslutning er litt vemodig, men så er det jo bare å glede seg til første frøsåing - det er faktisk bare ca 12 uker til :)

Ha en god, ny uke!

9 kommentarer:

 1. Høst og nattefrost hører sammen og det er tid for rydding på balkong og verandaer.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 2. Jeg har også blodbeger i år, som jeg sådde i januar. Men jeg vet ikke hvordan frøene ser ut. Kan det være at der er noe på planten som jeg kan bruke?

  SvarSlett
 3. Hei! Den frostfrie tiden er vel ikke helt på vår side nå. Her tømmes krukker, krukker flyttes til kjelleren og dahliaknollene havner i papirposer og isoporkasser. Er nesten ferdig med knollene, men det er ganske mye igjen. Å pakke opp er mye morsommere enn å pakke ned!
  Ha en fin uke! Anne
  Tusen takk for hyggelig kommentar.

  SvarSlett
 4. Ja, nå er det meste ryddet inn. Har vært hardere med å kaste i år, det tar for mye tid å overvintre alt jeg egentlig ønsker.
  Knollene tas i morgen, og da er det vinterdekking og nedskjæring igjen.
  Deilig med høst, og lykke til med frøene.

  SvarSlett
 5. Evakuering er iverksatt! Litt vemodig, men og litt greit å få nullstilt og begynt på nytt igjen når 2015 ringer inn.

  Brita

  SvarSlett
 6. Hei alle! Ja, jeg har vært litt mindre blogge-ivrig enn vanlig i det siste, og nå ser jeg jo at det er mange blogger der ute som nopk er proppfulle med trivelige sensommer- og høstinnlegg som jeg kan kose meg med utover! Så da gjør det jo ikke så mye om frosten kommer :)
  Forresten, værvarslet endres raskt, nå er det plutselig natt til tirsdag og natt til torsdag som er farlig nær frysepunktet. Enhver får kaste seg rundt akkurat tidsnok, tenker jeg vi sier :)

  SvarSlett
 7. Hei Bille! Det har vært noe stille fra skyggebalkongen. Håper alt står godt til. Blodbegerne fra deg blomstrer fortsatt hos meg. Den ene ble vikelig gedigen. Petuniaen også. Den tødde virkelig opp ut på senhøsten. Hva er det du putter i frøene;) Takk for påminnelsen om bare 12 uker til såing:) Ha det godt så lenge.

  SvarSlett
 8. Jeg tokk inn mine forrige helg og ofret blomstringen på noen men det er også jammen godt å ta høsten og slippe disse klissvåte potter som eller blir. Litt frost nå kan være deilig det og, bare det ikke regner. Men ikke tæle, har fortsatt en god del rotgrønnsaker ute som jeg gjerne skulle ville få spist først. 12 uker, oi, det kommer gå fort :)

  SvarSlett
 9. Fint å se det sånn: det er jo bare 3 mnd til første såing. Fint å tenke på.

  SvarSlett