mandag 28. april 2014

Ubudne gjester har ankommet

Bø!


Jeg ruslet gjennom Botanisk hage idag, på vei hjem fra jobb. Det er en utrolig spennende tid, med så varm april skifter bedene allerede karakter nesten fra dag til dag. Men også de trofaste, dog ubudne, gjestene strømmer til og koser seg i varmen.

Liljebillen (Lilioceris lilii) finnes naturligvis i et så stort anlegg som Botanisk hage, men jeg tror gartnerne er flinke til å begrense den, for det er sjelden jeg oppdager mange eksemplarer i samme bed. Det er naturlig nok liljene den liker best, og så tidlig i sesongen betyr det gjerne Fritillaria. Den foretrekker visstnok Keiserkrone, men det var på mindre Fritillariaarter jeg fant dagens lakkrøde gjester.

Egentlig synes jeg at Liljebillen er pen. Kanskje ikke når den freser til meg som på bildet øverst, men litt sånn på trygg avstand er den i alle fall en fargeklatt i alt det grønne.


Jeg har den heltigvis ikke i feriehagen ennå, og heller ikke på Skyggebalkongen (men det skyldes vel at skjæra tok innersvingen på den krukkeplantede liljeløken før den rakk å friste de røde små). Ville jeg heller hatt liljer og en håndfull liljebiller på balkongen, istedet for skjæra? Jo, jeg tror faktisk det :)

Er du plaget med de røde billene skal du legge et hvitt tøystykke under planten og så riste planten lett. Billene ligger nemlig rolig på rygg når de detter ned, og mot den mørke jorden er det vanskelig å se dem.

Andre gode triks for å holde liljebillene i sjakk?

Her kan du lese mer om liljebillen:
Bioforsk: Plantevernleksikonet
Wikipedia
Store norske leksikon

PS: Jeg lovet flere påske-feriehage-bilder, og de kommer litt forsinket i løpet av uken.

12 kommentarer:

  1. Huff ja, hagelivet byr på noen utfordringer! Jeg synes også de er pene å se på, men er ellers ikke noe glad i de. Jeg er mye mer glad i liljer :-)

    Ha en fin ny uke!

    SvarSlett
  2. Liljebillene er pene, men ikke velkomne i min hage for det. Jeg har heldigvis ikke vært veldig plaget. I år har jeg ikke sett noen enda.
    Ha en fin våruke!

    SvarSlett
  3. Slike har heldigvis ikke kommet til oss, men det kan jo selvfølgelig henge sammen med at jeg kun har to liljer :)

    SvarSlett
  4. Hei Bille. Ja, jeg er enig i at de er pene insekter. Jeg husker at jeg for noen år siden ikke kunne noe som helst om hage (nesten som i dag altså) Jeg hadde plantet en mengde liljer for første gang da jeg så disse røde insektene i feriehagen. Jeg syntes de var veldig fine og lot dem få være på liljene. Helt til jeg opplevde at de gnafset i vei på dem noe helt infernalsk! Jeg fikk tips om å plante tagaetes sammen med dem. Jeg valgte den kremhvite varianten. Siden har jeg drysset kanel jevnlig rundt liljene. Jeg vet ikke om det er årsaken, men jeg har ikke hatt liljebiller i hagen siden det angrepet den første sesongen. :-D

    SvarSlett
  5. Må innrømme jeg sluttet med liljer for jeg kunne ikke like liljebiller, men ellers er liljer nydelige blomster i andres hager.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
  6. Heisann Bille :) Det er først i år at jeg har blitt oppmerksom på Liljebillen. Hadde en krukke full av liljer for en del år tilbake hvor liljebillene virkelig fikk kose seg i fred to år på rad :( uten at gartnerinnen hadde kunnskap om hva det var. Utrolig ekkelt med de brune larvene. Nå er jeg bedre rustet med kunnskap til å ta bedre vare på liljene i hagen, og liljer har jeg planer om å anskaffe meg en del av :) Fin uke ønskes fra Tone

    SvarSlett
  7. Hei! Jeg knuser dem med fingrene. Brutalt! Anne

    SvarSlett
  8. Liljebillene har virkelig kommet tidlig i år. Igår knuste jeg 17stk. på en gruppe liljer, så jeg får prøve å bruke kanel og eller maurkverk.Men, de er ganske vakre.
    Eirin

    SvarSlett
  9. Skjønnheten og Udyret i en person altså... Jeg så to stykker i fjor på en rutelilje, ellers har jeg ikke vært plaget. (Bank i bordet...)
    Utrolig fine bilder du har tatt av dem. De ser jo nesten ut som tegnefilmfigurer og ikke som bøller.

    SvarSlett
  10. De er vakre, undrer om naturen gjort det med vilje? Selve den røde ser man jo ikke gjør stor skade og lar den kanskje være, men de larvene, æsch, de er ekle og de spiser liljene. men jevnlig sjekk, alle rede nå på vipe eggen, holder dem i sjakk. Man utvekler et 'rødt øye' på mange meters avstand, og raske hender..

    SvarSlett
  11. Takk for kommentarer!

    Mia: Haha, utvikle "rødt øye", den der kjenner jeg igjen vedr å spotte ugress og snegler etc - hagefolket har nok endel sære talenter! :)

    SvarSlett
  12. hehe, jeg har skrevet omtrent samme innlegget for noen dager siden! Fine biller, men myrdes må de.

    Men du, angående fine småkryp i hagen, vil du være med på å spre humlekunnskap i år også? Du var jo så entusiastisk i fjor :) Send meg en epost så forklarer jeg hva jeg planlegger (anne alfakrøll moseplassen.no)

    SvarSlett