tirsdag 17. september 2013

Husk å høste frø!

Hver balkong- og hagesesong starter med at jeg sår diverse frø, og det er alltid spennende å følge frøene nærmest dag for dag (ok da, noen ganger blir det time for time).

Hittil har jeg sådd mest kjøpefrø, samt noen "lommeruskfrø". Men de siste par årene har jeg blitt stadig mer oppmerksom på alt som finnes av frø både i feriehagen og faktisk også her på Skyggebalkongen. Det finnes sannsynligvis massevis av frø der du er, om du nå har hage eller balkong. Husker du å høste dem?


Noen frø trenger lang modningstid og er kanskje ennå ikke klare, mens andre planter står med modne frø allerede nokså tidlig på sommeren. I feriehagen plukker jeg litt her og der, og når jeg klipper vekk frøstandene for å unngå ukontrollert selvsåing, tar jeg selvsagt vare på dem. Om jeg ikke skal ha alle frøene selv, kan det jo være at de kan gis bort.

Når frøene ikke er helt modne kan det være lurt å klippe med nokså mye av stengelen, og deretter sette "buketten" opp ned i et krus, og glemme dem på et mørkt og tørt sted i noen måneder. Når stengelen er med, fortsetter modningsprosessen mer normalt enn om du bare klipper av frøhodet.

Bildet over handler egentlig ikke om innhøsting, men mer om min nysgjerrighet i feriehagen. Da Stjernetjæreblomsten (Lychnis x arkwrightii) var så godt som avblomstret, så jeg at den laget nokså svære frøhoder. Siden den prosessen jo tar endel kraft fra planten, og jeg heller vil ha sterke planter som kommer igjen til neste år, fjernet jeg de fleste frøhodene. Og da kunne jeg jo ikke la være å åpne det ene. Dette var tidlig i august, og frøene var langt fra modne - men så flotte!

Frø kommer i mange fasonger, og om du er litt kreativ kan du jo bruke dem til dekorative formål.

Ut og plukk! :)

8 kommentarer:

  1. Hei! Jeg samler frø. De ligger til modning rundt omkring. Jeg visste ikke at det var lurt å ta med noe av stilken. Det skal prøves.
    Det som er litt morsomt, er at jeg for to år siden hadde kjempeverbena på balkongen og nå er det flere som spirer. De skal jeg ta inn og plante dem i potter og oppbevare dem til neste sesong. Det har gått fint før. Ha en god kveld! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Leser svaret ang Kjempeverbena her hos Anne. Skal jeg jammen forsøke her og.

      Slett
  2. Samler og samler. Mye pyntekorg her da!! Flott bilde, fascinerende!

    SvarSlett
  3. Så lurt å ta med stilker. Jeg har drøyd og drøyd for at de skal modnes ute, men nå som regnet har satt inn så er det kanskje like lurt å ta inn frø for videremodning inne under tørre forhold.
    Ellers så er jeg ikke så redd for egenspredning av frø ute. De er som regel lette å luke bort om våren og noen ganger dukker det opp uventede skatter :)
    Så fint frøbilde du viste, forresten. De er jo riktig for-seg-gjort og lekre, frøene.

    SvarSlett
  4. Ser de sån ut innan de torkar, stiligt. Annars måste det nog torka upp här igen innan jag kan ta några frö, det slutar väl regna en gång hoppas jag.

    SvarSlett
  5. Frøsamling er endå ein dimensjon i livet for oss hagegale. For min del så starta det med å samle frø frå blodbeger, i fjor var det georginer og nokre stauder, i år litt fleire stauder. Eg har hatt problem med å vite om frøa var modna nok til å haustast, men etter at eg i fjor fekk god spiring på staudefrøa eg hadde samla så har eg tenkt at eg har gjort det litt rett. Rådet ditt om å la ein del av stilken følgje med skal eg ta til meg og bruke. Takk for eit læringsrikt innlegg enno ein gong, Bille!

    SvarSlett
  6. Jeg samler også frø av ulike sommerblomster og stauder, en grei måte å få flere planter på.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
  7. Takk for kommentarer! I dag har jeg faktisk sådd noen selvhøstede frø! Håper på spiring neste uke :)

    SvarSlett